用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校一定要去外國讀書嗎?
go

[小學] 讀國際學校一定要去外國讀書嗎?  

一直15.16比唔比兩個女讀國際學校,想佢哋有開心童年,唔係填鴨式學習。

但我同先生唔會移民/ 唔會陪佢哋去外國讀書,亦都唔想兩個女讀寄宿學校,擔心學壞同唔安全。

其實咁嘅情況,應唔應該讀國際學校?

Suki2015 發表於 21-10-15 12:03
一直15.16比唔比兩個女讀國際學校,想佢哋有開心童年,唔係填鴨式學習。

但我同先生唔會移民/ 唔會陪佢哋 ...

如果係香港讀國際學校,我哋反而係覺得可以安安樂樂在香港完成中學。
至於大學會否去外國,視乎孩子意願和能力吧。

可以唔俾。

但現實係你兩個女既同學絕大部份都會讀讀下去外國。
青少年會覺得自己odd one out. 諗埋一邊仲可能怪你地唔俾佢去,產生心病。

第二樣嘢係佢中文程度。
你讀教繁體字果啲國際學校都尚可,中文夠響香港日常或者工作用。
但係你讀啲中文係閒科,淺到不得了既學校,我敢講就算你外補,到佢畢業出來中文都係唔多掂。
你冇幫佢準備移民,但又唔畀佢充份認識本地語言、文化,
即係佢被逼響用中文為主既地方生活同工作,社交都可能同大部份人唔夾。你係咪玩緊佢?
佢唔係外國人,唔同外國人唔識中文響香港生活既情況同埋感覺。

有啲人話識人外國大唔識中文都響香港做高層,
呢個係十幾年前開始既故事。
依家讀幼稚園同小學既小朋友,佢地畢業後既香港,會係中文同香港人中國人為首。

咁又無咁誇張,我認識小朋友由細讀國際學校,中文麻麻,在港讀醫科及行醫,完全無問題。
讀到中學再去外國讀boarding school, 只是小部份同學,我的孩子在校內仍有好多朋友。

Star.Star 發表於 21-10-15 12:54
可以唔俾。

可以唔俾。

青少年會覺得自己odd one out. 諗埋一邊仲可能怪你地唔俾佢去,產生心病。 Xxxxx

實情確是如此。IS學生大大大部份首選往外地上大學,除非是家庭財力上負擔有難度,除非是選擇念醫,否則家長很難say no.

回覆樓主:

今天我會咁回應樓主,日後會點變無人知: (1) 所有非dse學生都可透過非聯招( non jupas) 申請政府資助本地大學學位,EK 有好多資訊; (2) 如果希望學校相對地較多自主權,衹可考慮IS

Radiomama 發表於 21-10-15 14:26
咁又無咁誇張,我認識小朋友由細讀國際學校,中文麻麻,在港讀醫科及行醫,完全無問題。
讀到中學再去外國 ...
咪就係得醫科囉
我識既人唔多識中文都可以響香港高薪厚職就係做醫生

annie40 發表於 21-10-15 14:32
可以唔俾。

唔移民又唔去外國讀大學
讀國際學校係帶子女走遠路

Star.Star 發表於 21-10-15 15:05
唔移民又唔去外國讀大學

條條路都可以行,有人一生只為衝到去目的地,有人為了邊行邊享受。

如果教育只為最便宜、最短時間完成然後出來工作的話,你説的都對。

Radiomama 發表於 21-10-15 15:25
條條路都可以行,有人一生只為衝到去目的地,有人為了邊行邊享受。

如果教育只為最便宜、最短時間完成然 ...
比喻啫,
重點係唔移民唔外國升學又唔充份認識本土語言同文化/社交, 搵黎搞。

Star.Star 發表於 21-10-15 15:05
唔移民又唔去外國讀大學
難說。基本上傳統學校和國際學校,是各有風光。

Star.Star 發表於 21-10-15 15:33
比喻啫,
重點係唔移民唔外國升學又唔充份認識本土語言同文化/社交, 搵黎搞。
...
未來會有愈來愈多沒有地域限制的工種,不移民,不海外留學,依然有極大機會在海內外工作,多一種閱歷,會多一個機會。

annie40 發表於 21-10-15 18:23
未來會有愈來愈多沒有地域限制的工種,不移民,不海外留學,依然有極大機會在海內外工作,多一種閱歷,會多 ...
咁真係要祈禱曾經係國際都會既香港會越來越國際化繼續同外國接軌

Star.Star 發表於 21-10-15 18:27
咁真係要祈禱曾經係國際都會既香港會越來越國際化繼續同外國接軌

唉呀!對外不及北上重要呀

poonseelai 發表於 21-10-15 18:45
唉呀!對外不及北上重要呀
我都希望香港可以繼續國際化,我小朋友將來多個選擇
依家中文都唔多識睇,講唔夠兩句廣東話就轉台英文

Star.Star 發表於 21-10-15 18:27
是孩子國際化,可以在香港,中國,甚至是地球任何一個角落工作,衝破地域局限。,

Star.Star 發表於 21-10-15 19:03
我都希望香港可以繼續國際化,我小朋友將來多個選擇
依家中文都唔多識睇,講唔夠兩句廣東話就轉台英文
...
孩子學好中文,幾乎是新一代香港IS華人家長的卑微願望,惟望繼續努力。

回覆樓主:

香港仍勝在有選擇,要有好D中文水平,又要國際課程,可考慮 private independent schools, 當然要接受 student mix 唔同 IS

回覆樓主:

父母唔想佢接受填鴨式教育,想佢有個開心童年,但又唔會移民,又唔會比佢中小學boarding,其實國際學校咪解決哂你所有既問題囉!

至於大學,都好多年後既事,可能好多野都變咗,而家既想法未必套用得到喺萬變既香港。大學出國,子女都唔會想你跟住去,甚至佢考到名牌大學,難道再廿歲都唔比佢去試咩?