用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校一定要去外國讀書嗎?
樓主: Suki2015
go

[小學] 讀國際學校一定要去外國讀書嗎?  

但係講左咁多,
我觀察身邊唔同既國際學校既香港細路,
都係唔多講中文,讀同寫更加唔洗講,讀兒童簡單文章都唔掂。
想得這麼理想⋯

Star.Star 發表於 21-10-19 07:46
但係講左咁多,
我觀察身邊唔同既國際學校既香港細路,
都係唔多講中文,讀同寫更加唔洗講,讀兒童簡單文章 ...

佢地互相係唔會講中文,始終first language 講慣英文,但如果同番講中文的人係會講中文,你小朋友唔講中文了?其實如果IS小朋友在講中文,你跟本唔會知佢在IS讀緊,我小朋友唔講D人都以為佢是local school,不過佢好多local 同學的確少講中文,反而大陸家庭,日本家庭都會和父母說PTH/日語,呢啲真係屋企做成的。

其實好介意中文真係讀番local school好啲,起碼first language定左係中文先,父母定好多。正如好介意英文就讀IS,因為local 的英文課程係比較淺,佢哋一樣好多外補。

964000 發表於 21-10-19 09:51

佢地互相係唔會講中文,始終first language 講慣英文,但如 ...
我屋企全部人講中文,我小朋友識講,但甩甩cut cut,聽得出啲文法同字眼係英文轉過來。
我識好多同校、不同校既直情唔願講中文。
佢地家庭唔講中文嗎?唔係的,至少父或母一方係全中,又送去外補,
但小朋友就係完全無視中文。

所以我認為未讀既家長唔好一心諗住自己講中文、或者送出外補,小朋友長大中文就至少達到小學生水平。

Star.Star 發表於 21-10-19 10:11
我屋企全部人講中文,我小朋友識講,但甩甩cut cut,聽得出啲文法同字眼係英文轉過來。
我識好多同校、不同 ...

要4歲前轉到中文台,即係父母和小朋友互相講中文,我當年都落了些功夫,例如當時專join d唔識英文只說中文的興趣班,不過我都明白唔係人人做到,或太遲做。
我最近挑戰難度, term break join了一個要識看中文才玩到的活動,平時IS父母會避開,我就係要佢知道要應用下中文

annie40    發表於 21-10-19 14:43

我個仔喺美國出世長大,屋企我地同佢講中文。學校無中文堂, 只係一星期喺唐人街上一次中文班。讀完三年級嘅中文程度都係等於 LS 小一。 佢中文都流利,但鍾意用英文答我。 當時我都有鬧過佢,如果再用英文答我哋就要罰。

佢完全唔識/唔會睇中文書。直至 G4 回流返香港讀國際學校,我比佢私補中文, 一星期補三堂。到 G6 又識咗幾個香港朋友打機, 逼住講廣東話。而家 Gr 8 已經轉咗channel全部用廣東話,亦會自己睇中文書。 我仲講笑反問返佢仲記唔記得點講英文㗎, 因為太耐冇聽佢講英文了。而家中文程度已經追到 LS 六年级。

我想講嘅係就算喺美國大,或者讀國際學校一樣可以學到中文。

annie40    發表於 21-10-19 14:44

ckmammy 發表於 21-10-19 10:56
我個仔喺美國出世長大,屋企我地同佢講中文。學校無中文堂, 只係一星期喺唐人街上一次中文班。讀完三年級 ...
你小朋友係由一個完全唔需要中文既環境,去到一個佢覺得好多中文既環境,而大部份國際學校既小朋友係一直處於佢地冇需要用中文既環境,
冇環境轉變所帶來既衝擊,情況已經唔同。

Star.Star 發表於 21-10-19 11:24
你小朋友係由一個完全唔需要中文既環境,去到一個佢覺得好多中文既環境,而大部份國際學校既小朋友係一直處 ...
喺香港接觸中文真係好容易, 亦有大把途徑去學。一打開電視又係中文。喺學校只係每日七個鐘頭講英文,其餘時間都係圍繞中文。 我小朋友喺一個無中文語境嘅環境生活咗頭八年都學到 LS 6 年级程度。如果香港學生喺香港讀 IS 都學唔識中文,最大責任係家長,無想盡辦法去做。

supervi    發表於 21-10-20 10:46

ckmammy 發表於 21-10-19 11:55
喺香港接觸中文真係好容易, 亦有大把途徑去學。一打開電視又係中文。喺學校只係每日七個鐘頭講英文,其餘 ...
你咁講又唔啱。我識好多家庭係已經講中文又有外補,家長都響屋企幫手溫習。家長責任所以學唔好?咁聽話一定順你意願就人人考試滿分啦

Star.Star 發表於 21-10-19 12:05
你咁講又唔啱。我識好多家庭係已經講中文又有外補,家長都響屋企幫手溫習。家長責任所以學唔好?咁聽話一定 ...
學識同考試攞滿分係兩回事。 你認識嗰班家長喺屋企有講中文,亦都有外補,但係補幾多,喺邊度補都有分別。 如果家長已經盡最大努力, 只可以講係個別小朋友資質唔夠好, 而唔係讀國際學校就學唔識中文。

melobi12    發表於 21-10-19 12:40

ckmammy 發表於 21-10-19 12:25
學識同考試攞滿分係兩回事。 你認識嗰班家長喺屋企有講中文,亦都有外補,但係補幾多,喺邊度補都有分別。  ...
你話曬大部份讀國際學校既小朋友或者你小朋友係天才啦
人地家長就唔夠努力,方法又錯,小朋友資質又唔夠好啦
唔洗咁大口氣既,謙虛有禮比中文學得好更重要

回覆 ckmammy 的帖子

我覺得你講得好好
雖然我唔識好多讀IS o既小朋友,但我認識好多外國長大o既人,其實要做到聽講流利似乎好多人都做得到 (除非只係我識親啲人都係資質特別好)。寫方面就好睇個人修為了,雖然好多未必寫得出啲字 (講真現代人打字之後好多時都執筆忘字)、打唔到倉頡,但佢地會用拼音打字 ga。中文好唔好,前提係有冇機會接觸同用中文...

o係外國尚且可以做到咁,o係香港一街都係中文,其實只要小朋友唔係抗拒中文,我都唔明點解會話「大部份國際學校學生中文都好差」。搞到我都好驚我教我女中文呢條路好難行,因為我女就係o係o個啲唔教中文、好多外國學生o既學校。

不過我女仲細,我都係試驗階段,到底屋企自細同佢用廣東話對答 (雙向,然後學另一位家長咁講,我會正常講嘢,仲會用俚語成語) + 廣東話朋友play date + 廣東話興趣班 + 中文書伴讀,加上一街都係中文,見到咩字都講下、寫下,最終會學到幾多中文呢?

又既然到5歲都仲肯用中文(聽講讀寫),咁佢去到咩年紀會突然變成抗拒中文、唔肯再上一直上開o既興趣班、唔肯同玩開o既朋友玩? 呢樣我真係想請教輩俾啲心理準備我。

你的小朋友讀幾年班?獨生子女還是有多過一個呢?

我的觀察是,如果家中多於一個孩子,而他們又全部在國際學校讀書的話,他們都只願意用英語溝通。

但若是獨生子女,只要父母日常多點用廣東話溝通,情況較易轉變;孩子雙語發展會較佳。

我兒子也是在小學前集中用英語,但之後慢慢調教番啲中文。有志者事竟成,不用太早下判斷。

annie40    發表於 21-10-19 14:29

melobi12 發表於 21-10-19 13:42

我覺得你講得好好

如果我話keep住在家因材施教、不強迫、不補習,睇吓中文卡通節目,講吓中文故事書、順其自然,做得到嗎?
上述方法可以讓孩子在聽講讀方面有禆益,至於寫,則仍是弱項。不過我已經收貨。

喺香港接觸中文真係好容易, 亦有大把途徑去學。一打開電視又係中文。喺學校只係每日七個鐘頭講英文,其餘 ...
學習,也是緣份吧!
錯過,往往不是緣份未到,而是緣份到了,卻又輕易放手,沒有堅係下去。書到用來方恨少,有日孩子必然會感謝媽媽曾經的堅持。

melobi12 發表於 21-10-19 13:42

我覺得你講得好好
你小朋友咁細而又喺香港生活學中文唔難。只要 keep 住屋企全廣東話對話,睇電視要睇中文台。盡量同佢睇中文書,如果可以私補就盡量補幾多得幾多。 反正國際學校小學都冇功課,大把時間日日學中文都得。 上興趣班都要選中文教嗰啲。我相信一定學得識。 未必可能同 LS 程度同步,不過距離唔會相差太遠。

每個家庭對小朋友學中文要求都唔同。或者我要求比較高, 唔單止要識聽識講, 我都要求我小朋友將來至少睇得明金庸小說, 基本知乎者也嘅文言文都要識。

我好認同你嘅講法,學習語文並非從單一渠道學校得來的,家長的協助(正確方法)和其他外在環境嘅幫助都對小朋友嘅學習有好正面既影響。

呢個post開始有啲離題,某些人轉移左視線不停貶低國際學校嘅學生中文好差,如果覺得自己子女中文差,應該積極諗辦法改善,並非一概定論其他國際學生中文都係差去令自己感覺舒服啲⋯⋯

Radiomama 發表於 21-10-19 14:16
如果我話keep住在家因材施教、不強迫、不補習,睇吓中文卡通節目,講吓中文故事書、順其自然,做得到嗎?
...

做得到的,暫時都有做緊。

只係最近成日都會諗,係咪時候報外面嘅中文班?

之前試過喺屋企教中文,個女對讀寫興趣不大,但近來試吓轉用有人話較悶嘅基礎漢字500,佢反而好似幾有興趣,晚晚瞓覺前追住睇,有一日仲自發拎左啲部首字咭出嚟用手指寫。

咁細個,唔知我應該繼續自己教,定出外上堂好,始終我唔係咁專業…

fijimum 發表於 21-10-19 15:33
我好認同你嘅講法,學習語文並非從單一渠道學校得來的,家長的協助(正確方法)和其他外在環境嘅幫助都對 ...
我?你錯重點了。我係講眼見例子(校外校內)。我小朋友中文係普通,差過本地好多,但響國際學校小孩之中中文算幾好。
而且我地將會移民,中文聽同講接近流利、讀寫識好簡單都冇問題。
所以冇讀國際學校又唔移民唔去外國升學又中文唔好既壓力。
但如果咁打算既家長就要三思。當初冇計劃移民的我,唔會咁行呢條路。

ckmammy 發表於 21-10-19 15:19
你小朋友咁細而又喺香港生活學中文唔難。只要 keep 住屋企全廣東話對話,睇電視要睇中文台。盡量同佢睇中文 ...

好慚愧我自己都冇點睇金庸小說,揭開過但冇興趣… 文言文更加怕,如果我女超越到我我都會好開心

我要求低啲,我細妹只有香港初小中文程度(當年初小應該冇而家啲初小咁高程度),到外國後只有一星期一堂中文班,但佢鍾意睇書,所以佢喺中學時都睇晒我媽屋企成個書架嘅亦舒小說,我諗起碼有200本,我覺得咁都幾好㗎喇。

不過諗返起,培養閱讀興趣真係好重要,興幸我媽咪都幾多藏書,我地細個冇嘢做都會隨手喺書架揾本書出嚟讀下,讀下讀下有時會發掘到鍾意嘅書。

當年我睇第一本Harry Potter係我媽睇緊嘅中文譯本第二集。有一日我好悶,隨手攞起櫈上面嘅Harry potter睇,一睇不得了,停唔到係咁睇,睇完走返轉頭睇家中已有嘅第一集中文版,之後第三集先開始買英文版睇。

真心要以身作則閱讀,唔好淨係要求小朋友睇先得。

964000 發表於 21-10-19 09:51

佢地互相係唔會講中文,始終first language 講慣英文,但如 ...

佢哋真係會認對象轉台嘅,我仔而家參加會所興趣班,成班男仔只講中文,佢一句英文都唔會講,雖然佢啲中文都係半桶水,有時會鬧出笑話,但係冇人知道佢係讀國際學校嘅
自從參加多咗用廣東話嘅興趣班,識咗講中文嘅朋友之後,我仔嘅廣東話會話突飛猛進,冇咗嗰種「西人味」。
佢而家初小,不過我諗如果高小先參加呢啲班,就難啲轉台啦