用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校一定要去外國讀書嗎?
樓主: Suki2015
go

[小學] 讀國際學校一定要去外國讀書嗎?  

yianleen 發表於 21-10-18 09:49
回覆 ckmammy 的帖子

起碼IB Chinese A先夠用, Chinese B其實係俾鬼佬學中文

睇 EK 家長意見,中文 B SL 都 OK, 我都想知是否 ok

回覆 poonseelai 的帖子

Syl B即係當second language, 你學法文、德文, language B就算好。
但你係華人, 父母都係香港/ 大陸人, 讀language B等於本地小學程度, 你話夠唔夠用呢?

不如話俾人聽你唔識中文算啦。

yianleen 發表於 21-10-18 10:09
回覆 poonseelai 的帖子

Syl B即係當second language, 你學法文、德文, language B就算好。
係。國際學校讀外語,個個畢業之後都唔識講識聽識讀寫法文德文。
中文?用來響十幾年後既香港返工?自己諗。

poonseelai 發表於 21-10-18 09:59
睇 EK 家長意見,中文 B SL 都 OK, 我都想知是否 ok

中文B SL 我諗用嚟維持在香港生活、讀大學、工作都係OK嘅,至少我身邊的年輕人都馬馬虎虎過到関。

不過他們一直又不會好融入廣東話社群,在香港讀醫科的幾年都沒有住hall, 談得上是好朋友的都講英語。

但工作上無需要寫中文,所以能「講」已解決大部份情況。

至於日後,我擔心的不是語言能力的問題,而是context的差異。我仔讀Chi A SL, 最近一份中文功課是分析微博及微訊在傳播力上的差別;我們發現,在分析之先,要先理解微博和微訊的操作,但可惜嘅係,我們不懂。

因此,十年後要繼續留喺香港發展的話,我哋唔止在語言上要學好中文,更要理解中国社會和生活,基本的国情是不可能不知,大灣区是不可不上。香港人應做好心理準備,第一份工作應放眼国家。

我有兩位年輕同事,一個讀完ESF 去加拿大讀大學,另一個本地學校畢業之後香港讀大學,當然本地那位的中文的確比較好,但ESF 個位絕非文盲,一般工作文件其實完全無問題,並非我之前想像咁差。咁當然人人唔同啦。

佢都話當年父母其實有迫佢睇書睇報紙,所以我諗父母有幾著緊真係好有影響。

Radiomama 發表於 21-10-18 13:21
中文B SL 我諗用嚟維持在香港生活、讀大學、工作都係OK嘅,至少我身邊的年輕人都馬馬虎虎過到関。

不過他 ...
非常同意。
所以我一開始話讀啲簡體字國際(特別係多啲外國人同學),
又唔移民,又唔去外國升學,朋輩同生活文化完全唔本土,甚至個個未畢業就移左民/返自己國家,
等於玩自己個細路

Star.Star 發表於 21-10-18 14:20
非常同意。
所以我一開始話讀啲簡體字國際(特別係多啲外國人同學),
又唔移民,又唔去外國升學,朋輩同生 ...

咁話又得説回來,有能力的家庭,如果可以讓孩子快樂地在香港讀書成長,又有咩唔好呢?

另外,橫掂日後都係放眼中国的話,local sch 唔見得俾Int’l sch贏好多,一樣都不懂国情,但至少如ESF 的學生會一點簡體字、也會用普通話,當然流利英語更是在本土之上。結合來看,不是有賺嗎?!

Radiomama 發表於 21-10-18 14:46
咁話又得説回來,有能力的家庭,如果可以讓孩子快樂地在香港讀書成長,又有咩唔好呢?

另外,橫掂日後都 ...
本地學校學生點會唔識國情?大把新香港人同學,一齊用微信玩抖音。好多本地中小學生連校外都講普通話啦

Radiomama 發表於 21-10-18 13:21

不過他 ...
咁你個仔讀 CHI A SL, 即係佢英文讀 ENG B? 可唔可以中文同英文都選A?

只要有足夠經濟能力,讀IS絶對無問題。讀完中學,到時想去外國或留港讀大學就由佢決定架啦
到時唔洗家人陪架啦, 就算香港讀大學都住HALL啦, 到時去外國都不用擔心

ckmammy 發表於 21-10-18 16:36
咁你個仔讀 CHI A SL, 即係佢英文讀 ENG B? 可唔可以中文同英文都選A?
可以咖
如果2 Lang A, 畢業可有Bilingual Diploma

kinder.bb 發表於 21-10-18 17:20
可以咖
如果2 Lang A, 畢業可有Bilingual Diploma
原來 Bilingual diploma 就係咁解, 不過唔知讀到咩程度先可以 讀到 Chinese A SL。 一直都聽到話 Chinese A 係比大陸人讀, 讀國際學校又唔係大陸人去讀實爭唔赢

ckmammy 發表於 21-10-18 17:30
原來 Bilingual diploma 就係咁解, 不過唔知讀到咩程度先可以 讀到 Chinese A SL。 一直都聽到話 Chinese A ...

小兒學校只有ENG A, 至於Chi 也不是學生「覺得」難,就可以揀去讀Chi B; 其實都是要看老師決定。如我的孩子,從Y1開始中文成績都不差,到Y7之後又一直在stream A, 所以老早有心理準備要継續讀Chi A; 有些中文程度更好的同學,為了在IB公開試上考取頂級的成績,因而改修Spanish ab initio。

Radiomama 發表於 21-10-18 17:50
小兒學校只有ENG A, 至於Chi 也不是學生「覺得」難,就可以揀去讀Chi B; 其實都是要看老師決定。如我的孩 ...

呢個都係一個值得考慮嘅問題。 會唔會為咗攞高啲分,就算讀到chinese A SL 都特登降一級讀 chinese B HL。 唔知大學 prefer bilingual diploma 多啲定分數多啲。

ckmammy 發表於 21-10-18 17:30
原來 Bilingual diploma 就係咁解, 不過唔知讀到咩程度先可以 讀到 Chinese A SL。 一直都聽到話 Chinese A ...

考中文 A high level,對手係國內生,standard level 會係香港和東南亞學生,除非大學選修中文相關學科,否則唔會考慮High level, standard level 已經好有挑戰性

ckmammy    發表於 21-10-18 18:23

ckmammy 發表於 21-10-18 17:59
呢個都係一個值得考慮嘅問題。 會唔會為咗攞高啲分,就算讀到chinese A SL 都特登降一級讀 chinese B HL。 ...

我哋學校唔會俾學生「特登降一級讀chinese B」。

呢個係學校老師的専業判斷。

對不起樓主,我們拉扯談遠了,交番個埸俾你。
有興趣談IB language情況的朋友,我們另開一題吧。

ckmammy    發表於 21-10-18 19:43

回覆樓主:

我認識不少從小讀國際學校大的學生。按我觀察所見,那些本身家中英文是母語的學生,雖然本身是華人,但是中文真的可以好差。其他不少讀Chinese b的同學又未至於好差。好多都能說流利的廣東話和普通話都不差。閲讀中文報紙絕對冇問題。唯一的是寫作較弱。

當中不少人Chinese B HL都能夠拿到7。

想知多些的,可以自己下載Chinese B HL的考試卷看看去了解當中的程度。據我所知香港有些名校都好多人讀English B HL.

回覆樓主:

同意大家所講,父母對仔女要求好影響小朋友的中文程度。我個女讀那些簡體字教中文又比較多外國人的IS,雖然喺native班,但作為港人家長,真心覺得太淺,所以對中文有要求的家長都會外補。我自己就只係要求小朋友每日都要做一頁中文練習,平時閱讀會睇中文書,在家講廣東話,so far我覺得要keep到中文程度唔算太難。

同意樓上提到,如果要留港生活,識中文係需要的。但個人認為呢個需要同入讀IS唔一定有抵觸,視乎你同仔女肯唔肯花咁既心機

mindfulmom 發表於 21-10-18 21:40
同意大家所講,父母對仔女要求好影響小朋友的中文程度。我個女讀那些簡體字教中文又比較多外國人的IS,雖然 ...

同意,第一步一定要在家說中文,製造語境,説中文時不要故意把深字弄淺或轉英文,要照講成語諺語和俚語,其實學好口語巳可一般融入80%。   

正如讀local school其實好多咪又屋企夾硬說英文,又請NET補習(佢地話增潤),又睇英文台,自己看英文課外書,甚至早啲出國順便學英文,大家都知道只靠學校的英文課程不夠。

又以local中中學習英語為例(因為和IS學中文比較),大家都是考那個second language 的英語課程,都有不同的效果,一樣有好多人英文差到不得了,亦有人學得不錯,視乎興趣和你願意花多少努力,咁我寧願在IS可以自己選擇學多少中文,好過在LS一味谷D文言文又冇興趣又考試靠佢定生死。其實在IS的中文係淺,我女都要測驗默書寫下短文,又不至於咁差,樓上話是否接受到小朋友中文只有local小學程度,咁好多local讀完小學便出國咪又接受到個中文程度。
而且上到IS中學如果入native steam 的中文一點都不淺,功課又多,local生都不輕鬆,老實講我地冇打算入,不過萬一老師派到都會讀但就不會考ChiA,但我知有local 生轉來IS都仲要避中文故意唔take中文,咁我小朋友奇就奇在咁渣都仲喜歡學中文喎。

最後,其實學中文最需做的一樣野,就是閱讀,如果小朋友自己不讀,大人就盡量伴讀,才能有語感去學習。