用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校一定要去外國讀書嗎?
樓主: Suki2015
go

[小學] 讀國際學校一定要去外國讀書嗎?   [複製鏈接]

PSKLAI 發表於 21-10-15 22:57
回覆 Star.Star 的帖子

其實所謂中文好好的香港人一同內地人和台灣人比
語言無論講同寫都係習慣,我呢幾年都有做大陸job,做開左一排,都係咁寫報告,又唔好講到香港人個個中文水準只係小學水平,同樣大陸同台灣人都唔係個個咁高水平

poonseelai 發表於 21-10-15 20:31
香港仍勝在有選擇,要有好D中文水平,又要國際課程,可考慮 private independent schools, 當然要接受 stud ...
我朋友個女讀九龍塘啟思,中英文都好,今年昇中maryknoll都考入,不過同時有間英國頭幾名中學收,所以過左英國讀
另外朋友個仔讀CKY,IB考43分,又係出國留學

其實本身有得諗讀IS定LS已,已經算係幸運一族。
而大多數人係只可以讀LS同留港,無論個心幾想有得選擇…

回覆樓主:

選擇讀IS係因為想小朋友可在更自主既學習環境和模式下愉快學習和成長,并唔係去計較佢將來可以搵幾多錢。
如果小朋友性格係唔迫得,強行放佢係LS無論家長或小朋友都同樣痛苦。至於中文程度,如果小朋友有興趣無論在LS或IS都同樣可以培養到,如果無興趣你放佢係LS日日迫佢都唔會有成果。

Star.Star 發表於 21-10-16 09:20
我講咁多只係唔想未讀國際學校既家長唔好對國際學校實際主流情況有誤解。
前面講過,多大陸人、教繁體既學 ...
謝謝你十分勇敢地講出事實。

Dftakwai 發表於 21-10-16 03:53
日間返國際學校,家裡講中文,教育本地文化,玩本地課外活動,返中文補習,群番本地小朋友,一樣可以中西並 ...
日間返國際學校,家裡講中文,教育本地文化,玩本地課外活動,返中文補習,群番本地小朋友,一樣可以中西並存。 Xxxxx

謝謝你說出重點。

只是很多IS家長並沒有這樣做。

annie40 發表於 21-10-17 09:25
日間返國際學校,家裡講中文,教育本地文化,玩本地課外活動,返中文補習,群番本地小朋友,一樣可以中西並 ...

點解咁做既家長唔多?

回覆樓主:

讀LS學校的想法學好英文,讀國際學校的亦想法學好中文。一般來說,這2種情況都需要家庭有一定程度的配合才可以,單單靠學校效果未必理想。
而且未來STEM越來越重要,教育亦要看多方面發展,語言只是其中的一少部份。

Dftakwai 發表於 21-10-17 10:57
點解咁做既家長唔多?

係 EK 你會見到有家長要求孩子 speak like a native (英美), 有口音 (香港或其他地方)已經好似係死罪

barque 發表於 21-10-17 11:24
讀LS學校的想法學好英文,讀國際學校的亦想法學好中文。一般來說,這2種情況都需要家庭有一定程度的配合才 ...

日後工作生活一樣要運用語文,打好語文基礎好重要

poonseelai 發表於 21-10-17 11:39
係 EK 你會見到有家長要求孩子 speak like a native (英美), 有口音 (香港或其他地方)已經好似係死罪
...

讀西化 IS 已可取得當地口音文化,英文交比學校,屋企搞中文便可,況且好多家長自己都唔係NATIVE,在家講英文不會提升 Nativeness

其實本身樓主想問,係讀國際學校是否一定要出國,而佢嘅重點並不是在於中文上。

而我相信國際學校畢業嘅學生主要去外國讀書,並不在於中文不及本地學生,因讀香港既大學基本上都以英文為主,只要同學合乎該科收生要求,而且面試成功就可以入讀。其實本身讀國際學校嘅家庭經濟能力已有一定水平,所以畢業後到外國升學嘅比率比LS較高,係好正常嘅事。而家長比小朋友到外國升讀大學,本身原因有好多,其中有機會係想讀科目那間大學比較好,又或者家長希望小朋友可以放遠眼光,認識唔同文化。其實我識好多本地學生或家長,為咗避開DSE考試,已在五中四甚至中三便離開香港到外地升中學,呢啲都係睇屋企嘅經濟能力,所以一定不會係大多數啦。

至於如果家長真係好意於中文,選擇讀國際學校時真係要三思,家長喺學校以外,家庭生活上都要落啲心機。正如LS學英文,一般家長唔會全靠學校。但係我反而好欣賞國際學校如果有着重中文課程,都會好着力小朋友在中文課堂上(普通話)靈活既presentation,呢啲反而係本地學校未必成日可以做得到,而呢啲反而係我哋畢業後或工作上所需要嘅能力。

kinder.bb 發表於 21-10-17 11:52
其實本身樓主想問,係讀國際學校是否一定要出國,而佢嘅重點並不是在於中文上。

而我相信國際學校畢業嘅學 ...

如果講用中文,又不衹係講,睇文件,寫email等都需要。

poonseelai 發表於 21-10-17 11:39
...

唔好講口音,間IS 唔夠Caucasus樣金色頭髮嘅學生,多黑色頭髮不論嗰個小朋友係來自日本韓國定係其他國家都已經係死罪,但係好明顯佢個細路係佢厭惡嘅黑色頭髮華語background

poonseelai    發表於 21-10-17 14:05

Dftakwai 發表於 21-10-17 10:57
點解咁做既家長唔多?

我自己看到,聽到,和感受到是:,
1)IS香港家長偏執地認為自己的IS孩子不喜歡群番本地孩子玩,因而避免參加普羅大眾的興趣活動。

2)覺得本地學校孩子低人一等,唔多想交往。家住條件一般的,識少個無所謂。

3)覺得自己孩子廣東話麻麻地,好難參與。

4)以說流利英語為榮,以講唔正廣東話為榮。

而實情是會經常讓孩子參加課外活動的本地學校家庭是很值得深交的朋友。特征是
1)家教非常好
2)孩子聰明得很,隨便讀就已是年級二十名之內,做完功課溫完書,就參加各類型體藝活動打發時間。
3)家長非常重視孩子德智體群美發展。大家容易有共同語

yianleen    發表於 21-10-18 09:57

家長們面對同一樣情況真係可以有好唔嘅取態。
如果plan小朋友留學或甚至成家移民,
有人會要小朋友入LS打好中文底,,怕小朋友好快忘記中文。
但有人反而認為小朋友讀IS好西化,留港多數好唔適應,最好離開啦。

求其搵下資料,希望有心人更正
好多外國人既ESF IB畢業生有2成人留港讀大學
正宗本地既DBS嘅IB生有6成人留港升學

Suki2015 發表於 21-10-15 12:03

一直15.16比唔比兩個女讀國際學校,想佢哋有開心童年,唔係 ...

冇抵觸呀,讀IS反而更加不用趕住咁細出國,讀到高中畢業再決定邊度大學也可以,有些IS有一半人會留港入U, ESF都有22%(主要三大),有IS只會讀醫才留港(遲啲應該不用),各適其適,好versatile。
反而LS好多驚英文不夠,或怕不適應外國教法,中學便要早早出國。

我地幼稚園讀國際學校, 讀讀下覺得唔對路。小朋友到6歲為止都唔肯講中文, 中文字只識得睇公園快樂玩耍, 結果小學俾佢去讀本地英文小學。

讀到宜家四年班, 我小朋友英文講得流利, 當然唔及native speaker fluent, 但都表達到自己意思。英文書睇得明晒Harry Potter, Roald Dahl, Jacqueline Wilson啲書, 每星期睇兩三本。 因為從小就講開英文, 所以英文思維、語感比較好。

廣東話流利, 中文書識睇少年衛斯理、童話夢工場、林良爺爺系列啲書, 雖然睇得比英文慢, 要兩個星期先睇完一本, 但都算睇得明晒。

學校要求中英文作文各200字左右, 都應付到, 英文寫得好過中文。

唯獨是普通話底子差少少, 每星期學校兩堂加外補一堂, 唔會講得好好, 所以比較頭痛。

我覺得no school is perfect, 要齊晒中英普強都無可能, 就算讀深灣、數碼港果啲PIS, 你本身唔係狂補習, 或者大陸家長果啲, 小朋友都係揀講英文。 要佢地睇中文書、寫中文好難。

回覆 ckmammy 的帖子

起碼IB Chinese A先夠用, Chinese B其實係俾鬼佬學中文

yianleen 發表於 21-10-18 09:41
我地幼稚園讀國際學校, 讀讀下覺得唔對路。小朋友到6歲為止都唔肯講中文, 中文字只識得睇公園快樂玩耍, 結 ...

恭喜你送了一個好好嘅禮物比孩子: 閱讀習慣。我孩子就係深灣PIS, 普遍孩子都喜愛英文,PIS 中文程度相比IS 高,IS 英文衹是一個subject, 我孩子學校小學中英並用,接觸和運用中文時間較多,去到中學除了中文科都要英文,所以小學係接觸中文最佳時機。我孩子高小初中時,會睇台劇,綜藝節目,聽台灣流行曲。補唔補習睇每個家庭選擇,我孩子無補呀, IB 考中文A standard level, 成績都ok

yianleen    發表於 21-10-18 10:02
‹ 上一主題|下一主題