用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀國際學校一定要去外國讀書嗎?
樓主: Suki2015
go

[小學] 讀國際學校一定要去外國讀書嗎?   [複製鏈接]

上YouTube搵下
其實不乏留港讀大學嘅國際學校學生
佢哋同時可用廣東話同英文去拍vlog
讀IS係咪一定去外國...又未必

PSKLAI 發表於 21-10-15 22:46
上YouTube搵下
其實不乏留港讀大學嘅國際學校學生
佢哋同時可用廣東話同英文去拍vlog

中文讀寫流利既國際學校學生一定係少數人,多大陸人讀既繁體字學校例外,

又或係中學先轉國際學校,咁中文一定好好多。

回覆 Star.Star 的帖子

其實所謂中文好好的香港人一同內地人和台灣人比
根本係小學水平
幾多香港人打份工
可以快速地寫一份全中文報告?
有, 也是少數

又, 如果讀IS一定要留學或移民那麼, 讀LS就是否一定不可留學或移民?
否則又很嘥時間嘥心機?浪費努力學習中文?

PSKLAI 發表於 21-10-15 22:57

其實所謂中文好好的香港人一同內地人和台灣人比
無錯呀
但係自小讀簡體字國際學校出來果啲中文能力更加不堪入目
唔好話我踩低國際學校生。
係我識好多不同國際學校小朋友,連自己的小朋友都係中文好唔掂。

PSKLAI 發表於 21-10-15 23:00
又, 如果讀IS一定要留學或移民那麼, 讀LS就是否一定不可留學或移民?
否則又很嘥時間嘥心機?浪費努力學習中 ...
咁調轉黎既邏輯又唔得喎。即係想碟飯唔辣,就唔好落辣椒;
但冇得話:開頭唔落辣椒煮飯,煮到尾都唔可以落辣椒。

讀國際有辣有唔辣啦,
我真心認為唔移民唔海外升學,最恰當直接就係讀本地。
唔啱聽咪讀國際學校試下,讀落咪知甜與辣

當然以同級數的學校比較, 讀IS學生的中文水平普遍是比LS差但那些差異在大中華華語市場就顯得無關重要
國內人眼裡,看不到差別

PSKLAI 發表於 21-10-15 23:13

當然以同級數的學校比較, 讀IS學生的中文水平普遍是比LS差但那些差異在大中華華語 ...
真係無差別?讀到五六年級連一般WhatsApp對話都唔識睇喎?基本上出街都剩睇英文字,一切中文字(牌子/車站/告示/餐牌)都唔識。
我識既由小一讀起國際既細路都係咁樣(香港人家庭),有啲連講都唔多肯(唔多識)

讚同呀我只係想指出,
香港人如果認為自己完成了十幾年LS課程,
然後就覺得自己面對大中華市場可以笑著行勝利道,
咁就真係...
廣東人在內地也在掙扎中
香港人憑什麼說自己懂中文, 明中國文化?
頂多也只是明白少少自己的香港文化

日間返國際學校,家裡講中文,教育本地文化,玩本地課外活動,返中文補習,群番本地小朋友,一樣可以中西並存。

本地神校DxS一樣不太注重中文,這是香港一直以來的文化。

查實好多本地名校去到高中都好多人去外國,同學仔去外國不僅僅是國際學校狀況。

可以上YT望下
兩個人都喺港大讀
男keo tsang, 來自Kings, all vlogs are in Eng
女Hanna Vanharanta, 來自IS, 大部份vlog in Cantonese
其實, 喺一個相對國際化城市(好彩仲叫做係)生活同工作, 係唔係中文差少少就死得? Er...

冇錯, 凡事有代價, 讀IS中文差,讀LS就整個學習生涯就在考試測驗趕syllabus....真的針無兩頭利

Dftakwai 發表於 21-10-16 03:53
日間返國際學校,家裡講中文,教育本地文化,玩本地課外活動,返中文補習,群番本地小朋友,一樣可以中西並 ...

現實國際學校中冇幾個小朋友係咁。
本地名校一定唔夠國際學校多人去外國讀書。不是學生主要去向。
仲要係名校先叫有幾個同學去外國,全港大部份學校既學生都係留港。

我講咁多只係唔想未讀國際學校既家長唔好對國際學校實際主流情況有誤解。
前面講過,多大陸人、教繁體既學校,中文會深。不過香港人可能跟得辛苦,因為啲細路都係英文為主。
簡體字國際,出黎中文大部份學生都一定差過本地好多。
話keep住屋企講中文、外補、中文唔會差,其實大量香港家庭做緊,但有幾多個細路中文真係掂?好多都係父母叫上堂就上下,中文當閒科,一個禮拜一堂轉頭俾返老師,日常照自己講英文。
國際學校學生主流去外國係事實,本地學校主流留港亦係事實。
唔好主觀願望想子女點發展,就諗到讀國際又可以背主流而行、讀本地亦可以非主流咁做,太離地不顧真實情況。

Suki2015 發表於 21-10-15 12:03

一直15.16比唔比兩個女讀國際學校,想佢哋有開心童年,唔係 ...

Some local schools got no exams in lower elementary. If happy school + Chinese is your aim, no need to choose non local curriculum schools.

annie40    發表於 21-10-17 09:19

從身邊嘅朋友見到,整體來講讀國際學校的小朋友比例上之後去外國讀大學的較多。如果你唔介意填鴨式學習和多考試的模式,可以選擇考慮讀本地學校。

至於中文,整體來講讀傳統學校比國際學校的程度較為高,但係英文程度國際學校會較好。香港國際都市,中文和英文同樣重要。講真我覺得,香港好多本地生中文都是一般,中文比國內差很多,英文亦比國際學校差。

是否值得為中文而選擇全盤接收填鴨式學習的壞處呢? 關於讀國際學校怎樣才可以讀好中文,上面已經有家長講咗方法。外國好和出名的大學比香港多很多,經濟能力許可,亦都係一個好好嘅選擇。

回覆 barque 的帖子

唔介意問吓,到底中文程度點樣為之夠高, 要幾高先夠用, 又或者喺香港工作可以應付到嘅程度。需要 DSE 程度咁高定 IB Chinese B HL 已經夠呢?

回覆樓主:

學校只花閒日6至7小時,最終都係睇身教,唔可以唔理放左學既時間、星期六日屋企點教、用中文既重要性。一個中式化家庭讀國際,小朋友始終唔會全盤西化。正如好多海外華僑海外長大既子女返香港發展、用中文都無問題,更何況香港愈來愈多中文,除非只比佢接觸講英文既小朋友,又或者屋企只講英文,關在一個英文環境,否則響香港有中文語境既環境浸吟下應該生活到無問題。

回覆樓主:

睇番各位本身或身邊朋友,好可能發現好多即使本地名校畢業生本地大學都係中英文水平一般,成就一般,搵錢一般。唔可以只強調本地學校就點國際學校就點,唔可以一概而論,學校只係小朋友成長一部分。

annie40    發表於 21-10-17 09:18

Star.Star 發表於 21-10-15 15:04
咪就係得醫科囉
我識既人唔多識中文都可以響香港高薪厚職就係做醫生
十幾廿萬個月算唔算高薪?咁我識好多唔識中文工程師,則師,會計師都有,做ibank重會搵多d, 宜家重有好多職位日常用英文嘅,過多十零廿年唔敢講
‹ 上一主題|下一主題