用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 喺英國讀書嘅前景
樓主: DevilPig
go

[英國] 喺英國讀書嘅前景   [複製鏈接]

puzzledmama 發表於 21-10-21 22:03
其實際遇嘅嘢好難講嘅,名校出身又如何?!成績爆登做狀元也可以不似預期⋯⋯一手好牌,並不保證前景事業發 ...
性格同際遇同樣重要,甚至更重要。我見身邊有活得唔開心既朋友,一係怨天尤人,覺得世界唔公平,覺得錯既永遠係其他人。一係唔努力,遇到困難就放棄,而且好多時係就快見到光明前就放棄。

Poyau 發表於 21-10-22 00:41
現在有 Graduate visa 希望好啲
以往有情況係公司願意請
但因為不想做 Sponsor 而告吹

但Graduate visa不是得兩年嗎?公司始終要幫手申請呀(唔好意思,我呢方面完全冇認知,唔明)

wloi 發表於 21-10-21 22:55
我大女話經濟在Brexit 加 Covid之下係差左好多,睇d大公司 offer幾多final year intern就知。有無BC都難, ...

其實可能全世界都有呢種現象,基層工種大把,高學歷工種未必滿足到大學畢業生

回覆 20020116 的帖子

現時嘅政策係英國大學海外畢業生可以自己申請一個兩年嘅graduate visa方便搵工(無須僱主保薦)。當然兩年內要搵到長工,然後僱主再幫你申請working visa。不過政策嘅嘢,隨時可能改。

beastiebistro 發表於 21-10-22 09:31

現時嘅政策係英國大學海外畢業生可以自己申請一個兩年嘅graduate visa方便搵工(無 ...

係囉,我意思就係咁,公司始終都要幫個海外生辦visa手續呀。似乎都係多咗嘢做,咁係咪會降低請海外生嘅意欲?

20020116 發表於 21-10-22 10:13
係囉,我意思就係咁,公司始終都要幫個海外生辦visa手續呀。似乎都係多咗嘢做,咁係咪會降低請海外生嘅意 ...

我覺得會

從來都要僱主幫海外人士申請working visa,幾十年都如是。只要合乎要求,就自然有公司會幫學生做。文職白領容易啲,藍領工種就難啲。我樓上講兩位都唔係英藉,無礙佢哋搵工同受聘。
而且Brexit後,所有歐盟國家人士想喺英國工作都需要working visa,所以我認為不但只唔影響香港學生,分分鐘機會多咗添。(橫掂請歐洲人、香港人都要申請visa,咁請個醒目勤力嘅香港人可能仲着數...)

新政策只係便利咗學生唔會讀完書就即刻俾棒走,可以放心有時間去嘗試搵工。

20020116 發表於 21-10-22 09:25
但Graduate visa不是得兩年嗎?公司始終要幫手申請呀(唔好意思,我呢方面完全冇認知,唔明)
...
Eligibility

You can apply for a Graduate visa if all of the following are true:

• you’re in the UK
  • your current visa is a Student visa or Tier 4 (General) student visa
  • you studied a UK bachelor’s degree, postgraduate degree or other eligible course for a minimum period of time with your Student visa or Tier 4 (General) student visa
  • your education provider (such as your university or college) has told you you’ve successfully completed your course

回覆樓主:

阿大而家係graduate visa,因為公司唔肯做sponsor 出 working visa 。如果遲D仍然唔肯做sponsor就會轉工。

etoile 發表於 21-10-22 10:56
阿大而家係graduate visa,因為公司唔肯做sponsor 出 working visa 。如果遲D仍然唔肯做sponsor就會轉工。
...

佢呢份工返咗幾耐?點解公司唔肯幫手辦申請?公司要付出額外金錢嗎?(我完全唔識呢方面)

如果目標想長期留英工作,真係要搵過另一間公司,費時浪費自己時間!

20020116 發表於 21-10-22 11:57
佢呢份工返咗幾耐?點解公司唔肯幫手辦申請?公司要付出額外金錢嗎?(我完全唔識呢方面)

如果目標想長 ...

成績唔好,搵到就做住先,返工冇耐。
做住再睇下點先。

etoile 發表於 21-10-22 12:16
成績唔好,搵到就做住先,返工冇耐。
做住再睇下點先。

請教,假如畢業時只攞到2:2的成績,雇主會唔會挑剔呢?

bbbusy 發表於 21-10-25 15:50
要睇係乜工,如果係短缺的行業如IT會易揾,但如果係普通科如商科、藝術工作就難啲。

Dybala 發表於 21-10-18 17:21
但如果我喺香港本身都係收入普通, 冇人脈又如何?對於我呢類人黎講去英國嘅成本好似只係失去而家穩定嘅收入 ...
好睇你個人情況及經濟等,例如有兩夫婦做文職及秘書,去到英國好難揾返類似工作,加上冇車牌,要轉其他工作都唔易,反而又有夫婦退咗休,拎住一筆錢去買兩間屋,一間自住,一間收租當生活費,當人生一個經歷,咁又OK喎。
最重要係你的工種在英國是否搵到工做?而且要計埋第日細路畢業,想返香港工作,佢可唔可以返去?

前TVB主播王俊彥拍的一條片,可以睇下一些新移民去英國的香港人揾工情況:

https://www.youtube.com/watch?v=n4kA2i3lJZ8

bbbusy 發表於 21-10-25 15:50

就算係讀牛津劍橋,成績無2:1都難搵工,何況係其他大學。英國咁多大學,大把好成績學生俾僱主揀。
就算香港d大學畢業,2:2都應該唔易搵到好工。

wloi 發表於 21-10-28 11:10
就算係讀牛津劍橋,成績無2:1都難搵工,何況係其他大學。英國咁多大學,大把好成績學生俾僱主揀。
就算香 ...

量化寬鬆 過8成取2:1或以上

https://www.statista.com/statistics/676995/university-degree-awards-uk/

Year 1st | 2:1 | 2:2 | 3rd/pass
2020 35% 47% 15% 3%
2019 28% 48% 19% 4%
2018 28% 48% 19% 4%
2017 26% 49% 20% 5%
2016 24% 50% 22% 5%
2015 22% 50% 23% 5%
2014 20% 50% 24% 6%
2013 18% 49% 26% 6%
2012 17% 49% 28% 7%

wloi 發表於 21-10-28 11:10
就算香 ...
打咁耐工,其實除咗喺大學兼職教書外,基本上無人問我攞過文憑。

王家爸爸 發表於 21-10-28 18:36
打咁耐工,其實除咗喺大學兼職教書外,基本上無人問我攞過文憑。
以前點同?三十幾年前只有幾%人可以讀大學,大學畢業等於天子門生,但呢廿幾年大把人有大學學位,大學畢業生平均人工都乜增加,而且大學文憑只對頭一兩份工有用,過咗三十轉工都係睇經驗多於學位。

skIII 發表於 21-10-28 19:08
以前點同?三十幾年前只有幾%人可以讀大學,大學畢業等於天子門生,但呢廿幾年大把人有大學學位,大學畢業 ...

以前,我哋好多同學就算名大畢業都會繼續進修,何況現在
‹ 上一主題|下一主題