用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 喺英國讀書嘅前景
樓主: DevilPig
go

[英國] 喺英國讀書嘅前景   [複製鏈接]

回覆樓主:

借位問,studenr visa可以喺英國做intern?

回覆 etoile 的帖子

I think Full-time degree level students can work up to 20 hours a week during term time and full time during official university holidays.
我有個讀緊UCL 3rd year(佢係香港用DSE成績入)嘅mentee剛過去暑假喺倫敦做完8個星期嘅Consultancy intern。基本上佢想嘅話,出年一畢業就可以喺嗰度返工。

回覆 etoile 的帖子

小朋友在英國有做summer intern,一星期工作五天(每天少於8小時)。 這website寫了有關資料
https://www.studying-in-uk.org/work-in-uk-while-studying/

除咗政府的政策,每所大學對讀degree、master、foundation…也可能有不同要求。最好也同時問吓自己大學。

etoile 發表於 21-10-18 10:33
好似記得可以,有時間限製,記得VISA SLIP上有,睇下

etoile 發表於 21-10-18 10:33
should be ok, but must be during the uni holiday.

回覆樓主:

多謝各位回覆!我再去研究下先。

如果準備在英做 intern,而份工係有人工的,最好叫仔女申請定 National Insurance ...英國人,政府會在佢 16歲時寄個 NI 俾佢地。NI係用來抽稅。
我地雖然係BC...不過我兩公婆住香港,兩個女都無自動有 NI..大女開始工作時,自己申請左。細女暑假返online intern都被問 NI number...雖然無NI都可以工作,不過次次都要解釋,都係有會方便d。

聽講因為多人用 BNO移民,宜家起碼要 16星期先出到 NI...上網申請,然後再寄文件就 OK

回覆 DevilPig 的帖子

仔女在外國讀大學,前途工作怎樣?這種話題永遠爭論不完,
沒有對或錯,因為每個學生面對的問題都不同,很難一概而論。
華人在外國地方生活/工作相對比本地人困難,
但只要個人生活開心就ok。
說到工作,小女有些經驗,她今年大學是最後一年,在kcl讀,
她暑假回去投cv,有很多回應,有幾間公司還開出不錯條件,她反而拒絕了,
因為不是她想要的工作,她會繼續找,如果沒有心儀的,報讀Master。
internship非常重要,女兒中學開始做,
做過律師樓,電視台,立會法等,向她招手的公司hr說看到她的實習工作對她有興趣。
只是一些分享。

andyng2014 發表於 21-10-18 15:54

請問女兒是否讀business or Economics related subject?搵工會比較容易?

skIII 發表於 21-10-17 01:17
有一點我之前冇講,大家送得仔女出國讀書,在香港的工作、收入及人脈唔會低,將來仔女返香港工作,一定可以 ...
但如果我喺香港本身都係收入普通, 冇人脈又如何?對於我呢類人黎講去英國嘅成本好似只係失去而家穩定嘅收入要做份辛苦藍領工, 但小朋友就似乎犧牲嘅嘢唔多

Hi, You said 做過律師樓,電視台,立會法等,向她招手的公司hr說看到她的實習工作對她有興趣。只是一些分享。~~~ want to ask, where did she take this job? In HK or UK? How can she find the source to apply interwork?

Thanks so much

講真,其實無必要太過追求邊度讀同讀邊科,反而為興趣, follow your dream, do not give up 更重要。回想幾十年前,身邊唔少人讀理大既物理治療、放射呢啲水泡科係因為成績差,呢啲科收生要求低。相反讀電子、會計係因為成績好。但係幾十年之後,朋友聚會,傾起當年讀神科既除咗做醫生、攬啱水泡(讀物理治療、放射,或者嫁到有錢老公)、投資合時既幾個人外,其他人,從揾錢既角度睇,都幾乎係死症。

回覆 LuLuciaMa 的帖子

把CV投在她所讀大學的招聘網站上。

聽聞如果本身冇英國藉,畢業後留英搵工都好難有offer, 請問大家知道市況是這樣嗎?

王家爸爸 發表於 21-10-21 17:54
講真,其實無必要太過追求邊度讀同讀邊科,反而為興趣, follow your dream, do not give up 更重要。回想 ...

有時人生際遇真係好難講。我細個讀書又唔夠同學叻,出嚟返工工作運又比同學差,但臨到退休呢十年竟然發覺我經濟環境好可能都比同學好。

其實際遇嘅嘢好難講嘅,名校出身又如何?!成績爆登做狀元也可以不似預期⋯⋯一手好牌,並不保證前景事業發展會更加好,相信大家都有唔少體會吧

20020116 發表於 21-10-21 20:03
聽聞如果本身冇英國藉,畢業後留英搵工都好難有offer, 請問大家知道市況是這樣嗎?
...
我大女話經濟在Brexit 加 Covid之下係差左好多,睇d大公司 offer幾多final year intern就知。有無BC都難,要睇大學ranking同成績,人脈..,幸運指數等等。我大女公司為例(係一間都算大的國際firm),以往班trainee近乎全轉 perm...佢呢屆只留少過一半...下屆亦請少好多trainee...公司的文職輔助staff,都 layoff左一批。

回覆 wloi 的帖子

我諗都係無限loop返去睇際遇、讀咩大學、讀咩科同埋個人自己有幾進取。除咗我喺#62樓講嗰個讀UCL師弟Y2基本上就搵到工之外,我另外一個好朋友個女都係今年 LSE business畢業,又係未畢業已經入咗一間中大型嘅專做pharma/healthcare 嘅consultancy。間公司仲問佢有冇香港同學介紹添,話香港人醒目又捱得。重點係都係top大學,而且兩個都係主動進取型嘅人。

20020116 發表於 21-10-21 20:03
...

現在有 Graduate visa 希望好啲
以往有情況係公司願意請
但因為不想做 Sponsor 而告吹

20020116 發表於 21-10-21 20:06

有時人生際遇真係好難講。我細個讀書又唔夠同學叻,出嚟 ...
我見身邊有錢既朋友,一係搵啱屋企出世,一係有好強既 Determination,好想成功。出咗世,已經無得再搵過更好既屋企,所以只有努力、有決心、想成功,係自己掌握到既。

‹ 上一主題|下一主題