用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 喺英國讀書嘅前景
go

[英國] 喺英國讀書嘅前景  

最近同朋友傾開計, 朋友本身係 BC, 屋企人都仲喺英國開舖頭仔,朋友話去英國讀書,好多親戚就算大學畢業,都係做藍領嘅工作,
有啲親戚大學畢業之後,只係可以做住part time或者contract,
或至終都係喺香港搵工容易,叫我三思移民

想問一下, 係英國, 係唔係真係咁難搵到比較好嘅文職工作?

DevilPig 發表於 21-10-14 23:29
最近同朋友傾開計, 朋友本身係 BC, 屋企人都仲喺英國開舖頭仔,朋友話去英國讀書,好多親戚就算大學畢業,都係 ...
首先,大學畢業其實係一個好籠統既概念,大學畢業之後既前途其實好睇個人既具體情況,個個人唔同。
大學畢業生之間既差異,其實全世界都一樣,以香港為例,鯨魚大學畢業同港大畢業已經好唔同。同樣係理大,放射係同結構工程又好唔同。
喺英國,如果你G5名系高分畢業,你見到既係僱主排隊請你。相反,如果係技術學院轉大學既學校,仲要係水抱科Third-Class Honours畢業,你真係要預咗投百封求職信都無面試既可能性。全世界都一樣,唔同人見到既景象好唔同,無話邊個見到既係啱,邊個見到既係錯。亦無話邊個見到既係真實,邊個見到既係假象。情況就好似 blind men and an elephant 中既 blind men,每個人摸到既野唔同。

whoo99    發表於 21-10-15 16:00

王家爸爸 發表於 21-10-15 10:12
首先,大學畢業其實係一個好籠統既概念,大學畢業之後既前途其實好睇個人既具體情況,個個人唔同。
大學畢 ...

同意!朋友在英國名大學工程畢業,回港工作結婚,近日已再次回到英國工作居住。他是有公司向他招手,所以才下決心離開。

Radiomama 發表於 21-10-15 10:29
同意!朋友在英國名大學工程畢業,回港工作結婚,近日已再次回到英國工作居住。他是有公司向他招手,所以 ...
如果名大學工程畢業,喺英國做工作會更適合。我做電子既,退休前(幾年前)去英國見客,好多客都同我講揾唔到工程師。

讀邊間大學同讀咩科,在英國代遇完全唔同。牛劍畢業生,在香港係罕見,在英國,每間公司學校總有幾個牛劍畢業生,如果係大公司,就大部份員工都係呢兩間的畢業生。呢班牛劍畢業的主管,又喜歡請返師弟師妹,見工時HR仲會問埋讀邊間college (因為大學30+ college,大學college自己每科都有排名).

就算搵 internship,都係果兩間的學生優先,跟住係G5剩下個3間,再跟住係其他大學。除非係醫那類專科,英國大學的排名,絕對影響搵第一份工。

我兩個女同佢地的朋友就體驗到咁明顯的分別..不過無謂公開講

回覆樓主:

我喜歡上來睇野,實在有好多家長佢地好有經驗,又肯分享,得著很多。

唔好局限自己去睇「文職」工作,在英國,做醫生都唔係薪酬高,反而當個技工,搵錢唔少。

回覆 wloi 的帖子

請問G5名系是指什麼系?

elbb 發表於 21-10-15 12:22
回覆 wloi 的帖子

請問G5名系是指什麼系?

G5是指:
University of Cambridge
University of Oxford
Imperial College London
London School of Economics (LSE) University College London (UCL)

最近同朋友傾開計, 朋友本身係 BC, 屋企人都仲喺英國開舖頭仔,朋友話去英國讀書,好多親戚就算大學畢業,都係 ...

路過!揾工大情度上靠際遇或認人,朋友個孩子正正是G5之—大學,昰BC,文科及喜運動,曾代表大學在河上賽蛙艇選手,畢業後在芵揾唔到工作…好彩在國際公司搵到,要到中國工作…

回覆樓主:

我無樓上樓主咁叻同專業,唔識分析,比小朋友出去寄宿,希望佢可以擴闊視野,學懂獨立思考,建立人際網絡

當以上幾點做得唔錯嘅時候,去邊度做事,相信前景都唔會太差

yuyueng    發表於 21-10-15 14:40

同上各位講得好大學是剛人生開始,不要局限文科。。。有人大學文科畢業回港報醫,現私家醫生

成績表只係求職上高嘅入場券,際遇其實好緊要,同埋你中學同啲乜嘢同學,大學同啲乜嘢同學嘅家庭背景都有關係,其實英國人自己都知,政府最頂層,或者係私人公司最頂層果班,絕大部份都係傳統私校出身,英國自己當地人都唔係咁多人讀得起私校,八九成都係公立學校,我相信呢個都係其中一個分別。

brother4 發表於 21-10-15 14:41
同上各位講得好大學是剛人生開始,不要局限文科。。。有人大學文科畢業回港報醫,現私家醫生
...

又路過!外語系畢業,算文科,其中出名名人是馬雲。。。

SmileSmileSmile 發表於 21-10-15 14:36
我無樓上樓主咁叻同專業,唔識分析,比小朋友出去寄宿,希望佢可以擴闊視野,學懂獨立思考,建立人際網絡

...

絕對贊同。從來無諗住局限仔女要留係外國、返嚟香港、返去內地發展。

最緊要佢出去見識多咗,訓練到佢獨立自主,佢自己唔係人云亦云,認真思考後要過去邊度發展,我都全力support

foxli 發表於 21-10-15 14:43
成績表只係求職上高嘅入場券,際遇其實好緊要,同埋你中學同啲乜嘢同學,大學同啲乜嘢同學嘅家庭背景都有關 ...

傳統私校 呢個 concept 在英國係好明顯牛劍一向都被人話收得太少公校生...咁呢兩年係改收多左公校學生,但始終都係主要收傳統私校學生....

私校又真係多些機會認識到英國有錢人。我女sixth form個間學校,有同學家裡開 primark, 有同學家裡在美國開鑽油公司。亦有同學逢放假,都係私人helicoptor 接送...又有人係皇親國

我叫佢雖然同佢地唔熟,點都要keep住有connection

wloi 發表於 21-10-15 16:22
傳統私校 呢個 concept 在英國係好明顯,牛劍一向都被人話收得太少公校生...咁呢兩年係改收多左公校學生, ...

你估咁易打得入有錢人嘅圈子咩

王家爸爸 發表於 21-10-15 10:37
如果名大學工程畢業,喺英國做工作會更適合。我做電子既,退休前(幾年前)去英國見客,好多客都同我講揾唔 ...

路過,醒起最近朋友搵過我問,奈何我都唔識,現在搭單請問,劍橋大學工系低年級還沒有分主修,朋友個仔想高年級時主修electronic and information technology呢科前景如何?容易搵工嗎?(我都唔知即是讀乜?我淨係答佢香港唔知有冇呢啲工呢?)

20020116 發表於 21-10-15 17:05
路過,醒起最近朋友搵過我問,奈何我都唔識,現在搭單請問,劍橋大學工系低年級還沒有分主修,朋友個仔想 ...
如果係喺英國同歐洲,其實劍橋工科畢業,已經唔需要擔心搵工。如果係主修 electronic and information technology 呢啲熱門科目,更加容易。香港既情況好唔同,基本上無晒研發(得返科學園啲似是而非既研發),連 Linear Technology、National Semiconductor 等公司既 Application Engineering Team 都係好幾年前搬咗上大陸。中美decoupling之下,我估呢啲公司應該未必會再加人,甚至搬去台灣。而台灣又有自己既堆,香港人好難埋到。如果係我,我會試下轉戰新加坡、美國,或者索性留係歐洲。

wloi 發表於 21-10-15 11:44
讀邊間大學同讀咩科,在英國代遇完全唔同。牛劍畢業生,在香港係罕見,在英國,每間公司學校總有幾個牛劍畢 ...
5G剩下那三間,即係邊三間?

20020116 發表於 21-10-15 16:59
你估咁易打得入有錢人嘅圈子咩
據我所知,都只係IG關係..畢左業都無講個野