用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 喺英國讀書嘅前景
樓主: DevilPig
go

[英國] 喺英國讀書嘅前景   [複製鏈接]

cantona2001 發表於 21-10-16 19:56
電子,機械,工業工程係香港已經式微,但基建相關例如土木,土力工程沙士後旺到宜家,開始走下坡時,政府又 ...
跨國公司既10萬同政府工既10萬好唔同,國際人材既人工係外循環既結果,公務員人工係內循環結果。如果夠叻,私人公司既人工係無封頂,有人挖角,人工就再上一層樓。相反,依照現在既發展方向,國內工程師遲早可以打政府工,所以唔好對政府工程師呢啲工作有太大既期望。

skIII 發表於 21-10-16 06:53
好多英國住的反而有唔同睇法,香港過去十幾廿年通脤好高,而英國就相反,加上貨幣貶值,因此以大學畢業五年 ...

我仔唔叻、而家讀緊GCSE, 我只希望佢可以搵到興趣及一技之長, 可以係英國養妻活兒.
讀廚都好,不過唔知有冇什麼出名/有質素的廚校

回覆 chanti 的帖子

感覺上在英國做廚絕對可以養妻活兒,而且工作環境、社經地位及收入等,會比較香港的好,華人面孔所受的歧視會較細,相反可能會更好,正如華人細路會被認為數學好叻,大人會被認為煮嘢叻,(當然有人覺得呢樣都係一種歧視),上一代的香港移民,好多都係從事呢方面的工作,有啲都搵到錢。

另外呢行係可以轉移返香港,若果第日香港前途更好,返去香港做都唔駛從低做起,但英國有質素的廚校真係唔識,要自己網上搵下。

王家爸爸 發表於 21-10-16 20:21
跨國公司既10萬同政府工既10萬好唔同,國際人材既人工係外循環既結果,公務員人工係內循環結果。如果夠叻, ...
土木工程香港重有好多跨國公司,好多上到高位十零廿萬人工未計分紅,至叻果d都近千萬年薪
香港成套基建都行英制,就算澳門起輕軌搵大陸判頭design and build都重要跟澳門specification, 2047前應該無咩可能見到你講個情況, 因為大陸土木工程係無註冊制度,香港政府工程師呢個係基本入職要求,要呢個制度反轉,唔同大陸西醫生入香港咁易

有一點我之前冇講,大家送得仔女出國讀書,在香港的工作、收入及人脈唔會低,將來仔女返香港工作,一定可以比到唔同意見甚至幫助,但你在英國會有同樣網絡嗎?你可以幫在英國仔女去某公司做intern以至工作嗎?如果可以就認真恭喜,但一般情況下會好難,好多細路只可以在一個不利的情況下單打獨鬥。
另外要明白在外國讀書及工作是兩回事,讀書的表現是考卷,審核者只憑考卷評核讀書成績;但在工作上,你的人際關係、談吐說話等往往重要過你的工作表現,但這卻是很多華人學生的弱項。

知道我不斷放負,好多人唔會喜歡聽,我其實都好想話英國生活好好,對香港人好友善,唔會有人歧視你,搵嘢做好易,生活好自由,隨時想去邊就去邊,治安好到出夜街都唔駛擔心,不過好可惜,以上情況在英國並不會出現。

大家可能兜遠咗。樓主講話要三思移民,好可能係舉家移民,小朋友讀state school再上大學,未必關independent/boarding school事。
至於讀state school可唔可以入到好嘅大學再到時出嚟揾到好工,我諗取決於小朋友能力、佢讀(或者入到)咩科、同埋佢諗住揾咩工囉。

我諗最多只可以話,入到好嘅大學,讀到一科對想揾嘅工relevant嘅科目,揾到工嘅機會係有嘅。(我自己都覺得個答案好「阿媽係女人」)。

skIII 發表於 21-10-16 22:28
回覆 chanti 的帖子

感覺上在英國做廚絕對可以養妻活兒,而且工作環境、社經地位及收入等,會比較香港的好 ...

Thank you , 我了解下先

chanti 發表於 21-10-16 20:58
我仔唔叻、而家讀緊GCSE, 我只希望佢可以搵到興趣及一技之長, 可以係英國養妻活兒.
讀廚都好,不過唔知有 ...
小朋友只要夠努力,有決心就一定會成功,讀邊間唔係重點,讀得好先至係。Jamie Oliver 都係讀 Westminster Technical College 既  City & Guilds 課程。

canterlau    發表於 21-10-17 21:09

王家爸爸 發表於 21-10-16 20:21
跨國公司既10萬同政府工既10萬好唔同,國際人材既人工係外循環既結果,公務員人工係內循環結果。如果夠叻, ...

(emoji)好清楚

王家爸爸 發表於 21-10-17 17:04
小朋友只要夠努力,有決心就一定會成功,讀邊間唔係重點,讀得好先至係。Jamie Oliver 都係讀 Westminster  ...

我仔係九型人格的7 號人, 佢字典裏沒有成功不成功, 努力不努力…佢對自己既前途好似冇乜感覺, 係我已經著急發掘佢長處、優點、興趣, 希望佢搵到一技之長,有方向

skIII 發表於 21-10-17 01:17
有一點我之前冇講,大家送得仔女出國讀書,在香港的工作、收入及人脈唔會低,將來仔女返香港工作,一定可以 ...

以上情況唔係唔會係英國出現,係睇下英國邊個地方。

beastiebistro 發表於 21-10-17 03:44
大家可能兜遠咗。樓主講話要三思移民,好可能係舉家移民,小朋友讀state school再上大學,未必關independen ...

好似無人講融入社會……極奇量衹會講人脈。我既同學當年去美加澳(就唔知點解無英)留學,落地生根,有做記者,有做建築,有係大有名大學做admin,有做牙醫助理,IT……各式其式(就偏係無做餐館),佢地第二代係果邊出世,自己更無問題。佢地共通點係,唔會衹埋香港人堆,係會有好多local 朋友,打成一片。

至於我自己,你知我大女,都係考完DSE先去讀U, 不過未畢業都揾到工。佢係樓上講既“單打獨鬥”情況下揾工。佢自己結論係,越早係果邊升學,越多local experience(乜工都做,唔好太計較。佢自己四年大學,係無人脈關係下,賣過bubble tea, 係超市promote過vegan 食品,係升學顧問公司做過,係稅局做過casual)越有機會揾到工。一般香港學生,如果乜local experience都無,畢業先去揾工,係會難。

回覆 Yanamami 的帖子

所言甚是。
我有個boarding school同學,係巴基斯坦移民第二代。畢業入咗U of Reading讀psychology(唔係G5亦唔係熱門科)。佢夠膽跟住入軍校當咗幾年兵,然後軍隊保薦佢去讀master。跟手入咗ibank,三十五歲前已經係global head,四十歲就退休去咗毛里裘斯住做土皇帝。後來悶得滯,四十五再返倫敦自己開boutique ibank,而家專幫財團收購礦場。

有心就有機會。

其實宜家到英國升學是否就是為日後移民鋪路呢?英國教育應比香港好吧....
有英國學位再回香港發展又如何呢?
http://hk.myblog.yahoo.com/

印度人中東人係英國一樣可以立足,你立唔到足,可以係好大個先過去,自己身份認同都有問題。我現在屋企加建的建築師係香港人,細細個過左去英國,surveyor 係印裔,反而builder 係英國人

bkfans123 發表於 21-10-18 00:03
其實宜家到英國升學是否就是為日後移民鋪路呢?英國教育應比香港好吧....
有英國學位再回香港發展又如何呢 ...
如果為移民鋪路,其實美加澳會好啲。美國地方大,機會多;加拿大、澳洲,更加歡迎香港人。

bkfans123 發表於 21-10-18 00:03
有英國學位再回香港發展又如何呢 ...

又路過!每個人選擇不同,孩子說不…連二等移民都冇因留學芵多年。。反而英國專科好多選擇,如医科/律師/物理治療/語言治療等。。。回來如有經驗多有工做~但港醫療壓力大,正苦普通/專科好似15分鐘見完,英國又看豆豆先生普通科睡了幾覺也未到 不過揾$本地好好揾,揾牙醫洗牙基本要預約

貝珠 發表於 21-10-18 01:05
印度人中東人係英國一樣可以立足,你立唔到足,可以係好大個先過去,自己身份認同都有問題。我現在屋企加建 ...
無可否認,唔少中國人都有被歧視妄想症,源於短缺自信,亦可能係其他原因或者不幸。我讀書年代,讀電腦,班裡面被歧視得最多既係一個上堂唔鍾意舉手,就問埋晒啲唔啦更既問題既當地人男仔。而最無朋友既係一個唔喜歡講話既本地人女仔。我既朋友唔少,本地既、英國其他地方既、歐洲人、非洲人、印巴人、馬拉人都有。我估原因係我鍾意傾偈,而且我程式寫得快,又幫到佢哋揾到bugs。反而我無大陸人朋友,一來當年大陸出國留學既人比較少,二來當時啱啱係64之後,佢哋都好摺,只係互相圍爐取暖,唔同其他人傾偈。

beastiebistro 發表於 21-10-17 22:55
回覆 Yanamami 的帖子

所言甚是。
我認識既印巴同以色列人都比較識爭取機會,而且口才都比較好,可能呢個就係佢哋成功既因素之一。

回覆 王家爸爸 的帖子

所以喺英國有冇出路係睇個人,同咩種族無咩關係。我覺得歧視只係嗰啲搵唔到好工嘅人(會唔會心頭過高?),安慰自己嘅藉口。始終話係社會嘅錯容易過話自己不足...
‹ 上一主題|下一主題