用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 喺英國讀書嘅前景
樓主: DevilPig
go

[英國] 喺英國讀書嘅前景  

wloi 發表於 21-10-15 16:22
傳統私校 呢個 concept 在英國係好明顯,牛劍一向都被人話收得太少公校生...咁呢兩年係改收多左公校學生, ...
英國既公校生通常都係target牛劍,反而私校同獨立學校競爭力無公校咁強。最多又最參差既係官立學校,但係勝在唔駛錢,仲有午餐送。記得有人年,唔知道邊個議員話想 Cut 官校既預算,工黨既議員立刻圍攻佢話:Cut 官校既預算,學校就要減少午餐開支,而呢啲午餐可能係個小朋友既 the only square meal of the day。

wloi 發表於 21-10-15 17:37
據我所知,都只係IG關係..畢左業都無講個野
你唔係公校出嚟都好難打入佢哋既上層圈子。

LoveChild 發表於 21-10-15 17:24
5G剩下那三間,即係邊三間?

Imperial College, UCL and LSE

再低一環,我估係 Russell group? G5都在 Russell group個 24間裡。我個人覺得 Russell group 個24間大學,其實程度排名都可以差好遠,都唔清楚當時點定RG內的大學

LoveChild 發表於 21-10-15 17:24
5G剩下那三間,即係邊三間?
G5 除咗牛劍出,就係倫敦大學既三間最勁既學院:ICL、LSE、UCL

wloi 發表於 21-10-15 17:41
Imperial College, UCL and LSE

再低一環,我估係 Russell group? G5都在 Russell group個 24間裡。我個 ...
同香港傳統名校一樣,22間裡面都好參差,但是差極有個譜。

王家爸爸 發表於 21-10-15 17:39
英國既公校生通常都係target牛劍,反而私校同獨立學校競爭力無公校咁強。最多又最參差既係官立學校,但係勝 ...
公立學校供應個一餐,對低下階層家庭係好重要的,雖然都唔係俾好特別的食物,起碼有一餐可以食飽...

wloi 發表於 21-10-15 17:45
公立學校供應個一餐,對低下階層家庭係好重要的,雖然都唔係俾好特別的食物,起碼有一餐可以食飽... ...
我諗你將公立(public school)同官立(state school)掉轉咗。

Yanamami    發表於 21-10-16 13:18

王家爸爸 發表於 21-10-15 17:47
我諗你將公立(public school)同官立(state school)掉轉咗。
sorry 呀...因為我地當時只考慮讀私立學校,所以真係無研究過政府學校,只知grammer school係最好的,類似香港的英皇,皇仁

王家爸爸 發表於 21-10-15 17:21
如果係喺英國同歐洲,其實劍橋工科畢業,已經唔需要擔心搵工。如果係主修 electronic and information tech ...

謝謝你的資料!

Del

回覆 wloi 的帖子

英國嘅公學(public school)即係私校,歷史有成千年。1868年由Clarendon Commission嘅public school's act正名。所以一般嚟講十九世紀前建校嘅私校都可以稱為公學,而十九世紀後半之後建校嘅就叫independent school。
香港人一般講嘅公立學校其實係State school,包括Grammar schools, Comprehensives, Academies, Free Schools等。但喺英國唔係叫public school。

wloi    發表於 21-10-15 21:36

王家爸爸 發表於 21-10-15 10:37
如果名大學工程畢業,喺英國做工作會更適合。我做電子既,退休前(幾年前)去英國見客,好多客都同我講揾唔 ...
睇下係邊科工程師,電子/機械果d香港人工偏低,可能去英國相差唔遠,機會較多,基建相關香港人工較高,近年多工做,去到英國稅後得番三四成人工,雖然HS2起緊,但一比較就好難叫人去

wloi 發表於 21-10-15 11:44
讀邊間大學同讀咩科,在英國代遇完全唔同。牛劍畢業生,在香港係罕見,在英國,每間公司學校總有幾個牛劍畢 ...
我宜家做果間係大型公司,一個前下屬同兩個summer intern分別係兩劍一imperial, 同事係UC berkeley, 其實都唔係咁罕有,但我就local大學……

好多英國住的反而有唔同睇法,香港過去十幾廿年通脤好高,而英國就相反,加上貨幣貶值,因此以大學畢業五年計,在英國月薪唔夠三萬,減去稅,最多只有二萬落袋,當然你會話,英國屋平,但租金加上交通費的開支都唔平。
另外曾經有調查顯示,外國人在英國搵工,單在姓氏一欄,已經比人知道非外國人,好多在第一階段已經比人淘汰!即使去到面試階段,華人面孔要殺出重圍係好困難,如果你話冇歧視,咁你自己去試下或者送子女去試下囉。
女仔可能會有少少分別,但男仔就….,例如華人女仔同英國男仔在英國拍拖行街可以冇乜事,但華人男仔同英國女仔一齊,一定會遇到唔友善的目光甚至言語攻擊。
如果你想躺平,可能英國都係個好地方,呢度注重Work life balance,你可能只發揮到你的一半功力,反正努力與否都分別不大,但如果你做到啲嘢,香港可能更適合你。
不過都有一些人我會鼓勵佢哋去英國,主要係一啲技術工人、水電、裝修工、貨車司機,佢哋工資會比香港高,英國有大學教授,因為薪金太低,最後轉去做煤氣技師。

阿仔對 IT Music 都有興趣,現在在英國讀boardingschool,請問如果 IT 是否去美國讀比較好出路?MusicTechnology 又如何?

beastiebistro 發表於 21-10-15 20:59
回覆 wloi 的帖子
我就係等緊你浦頭clarify

beastiebistro    發表於 21-10-16 13:27

cantona2001 發表於 21-10-16 00:11
睇下係邊科工程師,電子/機械果d香港人工偏低,可能去英國相差唔遠,機會較多,基建相關香港人工較高,近 ...
香港人工高既工程師係我嗰代,或者更早,現在基本上好難入行,入到行人工都唔高。

elbb 發表於 21-10-16 10:11
阿仔對 IT和 Music 都有興趣,現在在英國讀boardingschool,請問如果 IT 是否去美國讀比較好出路?MusicTec ...
如果小朋友對IT同Music都有興趣,基本上有兩條路可以走,第一係電腦加 Music Technology,第二係電腦加 Music Production。前者學既主要係技術層面既野,後者學既主要係應用層面既野,邊樣啱啲,視乎小朋友既興趣。

skIII 發表於 21-10-16 06:53
好多英國住的反而有唔同睇法,香港過去十幾廿年通脤好高,而英國就相反,加上貨幣貶值,因此以大學畢業五年 ...
扣除開支之後既實際收入先係重點。香港表面人工高,但係開支都大。如果叻既,反而最正係可以係英國或者美國搵份工,俾人派去香港,咁就人工淨袋,公司俾錢租屋。如果夠高職位,有埋司機,公司安排埋清潔工人打掃。情況就好似我哋當年派去菲律賓、馬來西亞、台灣,同埋後期既大陸、泰國類似,50% hardship allowance,洗都洗唔晒。

王家爸爸 發表於 21-10-16 18:43
香港人工高既工程師係我嗰代,或者更早,現在基本上好難入行,入到行人工都唔高。 ...
電子,機械,工業工程係香港已經式微,但基建相關例如土木,土力工程沙士後旺到宜家,開始走下坡時,政府又推個廿年大計出來,好多相關基建數以百億計一年應該養到好多年人,今年畢業生人工平均都過兩萬,4年後考到牌入政府就6萬7,唔昇頂薪就10萬,你數下政府有運輸,路政,渠務,水務,土木工程拓展,建築,土力工程,房屋署(其他電機,機械就得機電工程署,請少好多人),重有外面有大量consultant註地盤工程師都係同工務員同pay scale(未計工程師grade另外有房屋津貼,合約制有約滿酬金),就數差d做承建商人工大約4年後都3萬幾(未考到牌計),人工應該未必有頂級醫生咁多,但泊得住唔少所謂神科,所以呢行唔少讀英國名牌外國大學回流,因為英國做工程師,華人一定唔會昇得高,人工稅後又低得多