用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 2021年8所大學公布收生分數
樓主: 焯媽媽
go

2021年8所大學公布收生分數

yslysl 發表於 21-11-4 22:48
請問下面兩個表都是講HKU 2021 Admission Scores, 點解兩個表內的收入分有些不同?邊個才對?
另外,表內的 ...

The upper one is the admission score of 2021 for the reference of 2022 admission.This is the newest one in HKU website.

The lower one is the admission score of 2020 for the reference of 2021 admission.

Both have weighting already.

ysandy 發表於 21-11-5 07:01
加權分係達5分以上先加權,還是取得任何分數都將佢加權?如:英文攞4,英文加權 x 2, 咁4分有無加權?
...

就算英文取4,都仍然可以加權x2。但都要自己分析下,當分數唔夠高,加權作用係乜,係將重要科目分數比重提升,去突顯呢啲科目嘅重要性,咁似乎要評估下加權後自己總分嘅競爭力,唔係有得乘大就對自己有著數,係要和他人比較~~~

至於英文若係2,無錯係可以依加權x2,但又似乎,英文2,8大最基本入學要求係3,所謂嘅33222/332233,係唔符合最低入場要求~~~

ysandy 發表於 21-11-5 07:01
加權分係達5分以上先加權,還是取得任何分數都將佢加權?如:英文攞4,英文加權 x 2, 咁4分有無加權?
...
幾多分都會加權,
但注意,有些科目, 數學/M1/M2 加權,我理解,這3科選最高分那科計加權。

有些科目,如6884 (QFin) 寫明,英文 X1.5, 數學X1.25, M1/M2 X1.25,
這樣的話,就當作3科都可以加權。

73662710 發表於 21-11-5 08:40
The upper one is the admission score of 2021 for the reference of 2022 admission.This is the newest ...

明白了,即是上表就是2021每科入學的實際UQ,M and LQ分數
另外,表內的分數是以5**=8.5,5*=7 … 來計,如有weighting是1.5,5**的科是以8.5 x 1.5 來計嗎?

yslysl 發表於 21-11-5 12:58
明白了,即是上表就是2021每科入學的實際UQ,M and LQ分數
另外,表內的分數是以5**=8.5,5*=7 … 來計,如 ...
yes................

73662710 發表於 21-11-5 13:26
yes................

Many thanks.

焯媽媽 發表於 21-11-4 23:35
上表:Minimum Entrance Requirement: 最低入學要求,即表示每科的最底成績要求,如果考生成績如何出色,但 ...

Thanks

其實大家唔駛咁擔心, 本身今年S6既學生, 已經係當年升中人數少既一屆, 入大學機會已係較高

加上近年大學學位量寬, 同埋離港潮, 入U機會只會更高

相信除咗神科收生分數唔會大跌外 (佢地最多收多D NJ去keep住DSE收生分數唔好太差啫), 其餘科目收生收生有機會創新低.

而且收生分數呢份資料真係只可以參考, 因為大學唔會講清楚"所有"事實. 呢幾年醫學院都有收中文唔達3既學生, 咁點解收生最低分數無反映過出嚟呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-11-12 08:36
其實大家唔駛咁擔心, 本身今年S6既學生, 已經係當年升中人數少既一屆, 入大學機會已係較高

加上近年大學學 ...

LQ以下,使乜反映~~~

回覆 mcl203 的帖子

其實現在有些大學公布科目都玩加權, 咁樣真係好難知道實際DSE分數, 選科時有點困難.