用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 元朗啟信 (取錄區)
樓主: seaseabb
go

元朗啟信 (取錄區)   [複製鏈接]

TingTing0001 發表於 21-10-20 13:37
無錯
係迫於無奈既選擇..

咁英普小 我都吾洗時時出面補咁多。 因為日日接觸。d補習費都係返度。 語境好係好重要。自己都有學位。但語言一般(emoji) 想in ibank 都吾得

所以如果語言好 將來搵食一定容易d

seaseabb 發表於 21-10-20 14:33
咁英普小 我都吾洗時時出面補咁多。 因為日日接觸。d補習費都係返度。 語境好係好重要。自己都有學位。但 ...

如果冇其他直資收 我都會揀佢

seaseabb 發表於 21-10-20 14:35
如果冇其他直資收 我都會揀佢

我現在諗諗下 直程應該放棄津校。
津校俾吾到我想要既語境。我想佢時時接觸。同埋見到啟信既英文辨論 好似都幾好咁。

呢間我感覺屬於2、3綫小學,俾我一定唔會揀。 3年前係屋苑會所見過一班呢間學校既家長同學生係會所開生日會,啲小朋友無禮貌,撞到人又唔識say sorry, 家長見到又唔出聲,俾我感覺已經好差,然後啲家長對住小朋友講啲唔喊唔淡英文,我聽到時真係標冷汗
其實識人讀宏信,校風同課程都麻麻,呢間比宏信更差!

利申: 自己元朗大,幼稚園到中學都係元朗讀,小朋友讀緊呢區直資,所以都了解呢區學校。

我如果揸住呢間offer 只會當後備,再大抽獎,除非抽到寶校,否則一定唔會揀呢間! 價錢貴,軟硬件又差。

beetle910    發表於 21-10-21 15:13

seaseabb 發表於 21-10-20 14:33
咁英普小 我都吾洗時時出面補咁多。 因為日日接觸。d補習費都係返度。 語境好係好重要。自己都有學位。但 ...

仲有,我想講唔好咁天真,以為讀英小就唔洗補習,就係讀英小,基本上大部分學生都補,我識朋友讀陳守仁,SFA無一個唔補英文。 李宗德、圓玄既一樣會補。 不過會補比學校課程再深小小既英文。 所以英文程度唔係靠學校,係靠家長背後發功。
但直資中文又確係比官津差。 所以如果抽到一綫官津,不如留多啲錢補英文,搵個net 一星期兩堂,平時多睇英文書,睇英文YouTube , 英文報紙,可能效果仲好。 除非你會出國讀書,否則中文都好更要。

tailinlin 發表於 21-10-21 14:20
仲有,我想講唔好咁天真,以為讀英小就唔洗補習,就係讀英小,基本上大部分學生都補,我識朋友讀陳守仁,S ...

我現在已補緊net teacher 同埋另補Cambridge   平時我都有同囡講下英文
補習當然吾會停啦 只係 日日對英普 個小朋友會將依d變成生活習慣一部分。 另補文法 只係修正佢缺乏。

宏信遲早都會好勁 因為換左個校長。林克忠博士。港島救恩轉過黎。 林校長之前做過 浸大附屬王錦輝中小學。同埋 港大同學會小學既校長。  應該開始會慢慢勁。

seaseabb 發表於 21-10-21 14:31
我現在已補緊net teacher 同埋另補Cambridge   平時我都有同囡講下英文
補習當然吾會停啦 只係 日日對英普 ...

Del

seaseabb 發表於 21-10-21 14:31
補習當然吾會停啦 只係 日日對英普 ...

換校長唔代表學校一定會變到好勁,學校課程同政策唔係校長話晒事,一間學校勁唔勁,除咗睇課程,仲要睇佢收到咩學生同家長。 名校好多時大量家長背後發功。

至於宏信勁唔勁…..你睇宏信IB 成績就知

補習係因為你話讀英小有語境可以慳返啲補習錢,所以先提一提你。

tailinlin 發表於 21-10-21 14:39
換校長唔代表學校一定會變到好勁,學校課程同政策唔係校長話晒事,一間學校勁唔勁,除咗睇課程,仲要睇佢 ...

我自己都時時幫囡溫書。 我自己補嫁。但語言 我會俾佢出面學

語言基礎打得好。數理果些好易谷

不過我囡年尾出世 面試係好蝕底。我都有報出面st margaret 宏信 李宗德 啟信 陳守仁
但有d又未in. 有d就未有結果。 暫得啟信取錄。  所以咪做最壞打算先

tailinlin 發表於 21-10-21 14:15
呢間我感覺屬於2、3綫小學,俾我一定唔會揀。 3年前係屋苑會所見過一班呢間學校既家長同學生係會所開生日會 ...

你小朋友讀到依區直資咪好囉。 你都係想佢中學 in出面既直資啦

報得直資小 都係想in出面既名校

seaseabb 發表於 21-10-21 14:59
你小朋友讀到依區直資咪好囉。 你都係想佢中學 in出面既直資啦

報得直資小 都係想in出面既名校

我中學前會俾小朋友出國讀,無考慮要讀出面名校,本身一早打算出國,所以先唔想讀傳統官小,因為太多抄寫,怕小朋友辛苦。 但如果我選擇留係香港讀DSE , 我會揀一綫官津讀。 當你讀咗幾年直資,你會發覺英文同中文距離都幾大, 當然出面神校另計,人哋中、英都好。
我小朋友讀咗幾年小學先發現學好中文比英文更難。 所以如果target DSE , 我真係好大機會揀返官津,然後自己俾錢去補英文。

如果我係你,我會留咗位就照抽獎。
宏信即使你考到,你如果想讀IB 就無問題(但宏信唔係100%入IB , 你唔係頭果一半會讀DSE 就死硬)

同埋而家仲有堆學校未出offer , 今年多人走去移民應該少咗人爭,你入到final in 有call waiting 就有機會,所以大把變數,唔洗咁急下決定

tailinlin 發表於 21-10-21 14:20
仲有,我想講唔好咁天真,以為讀英小就唔洗補習,就係讀英小,基本上大部分學生都補,我識朋友讀陳守仁,S ...
說出重點來而且好詳細

beetle910 發表於 21-10-21 15:18
說出重點來而且好詳細

因為我曾經都天真地好似樓主咁諗,讀落先發覺直私補習風氣比官津更嚴重

tailinlin 發表於 21-10-21 15:07
我中學前會俾小朋友出國讀,無考慮要讀出面名校,本身一早打算出國,所以先唔想讀傳統官小,因為太多抄寫 ...

宏信我都知有一半人入dse course.  。所以我都驚 吾係好敢報 如果真係取錄。  
出國讀都係好既打算 現在好多都會出國。  不過我反而想大學先考慮俾佢出國讀。一來我囡係女仔 我吾係好放心。二來 大學收國際學生既條件低少少 可以揀到更心儀既大學

tailinlin 發表於 21-10-21 15:19
因為我曾經都天真地好似樓主咁諗,讀落先發覺直私補習風氣比官津更嚴重
...
你係過來人更加感受到差別
因為直私比官津教快教深, 唔補真係怕追唔上, 會俾人勸退仲未計考試, 教深教深 OR 教淺考深

beetle910 發表於 21-10-21 15:27
因為直私比官津教快教深, 唔補真係怕追唔上, 會俾人勸退仲未計考試, 教深教深 OR ...

大把名校真係教淺考深,測試家長功力我讀區內直資都唔係咩名校,但我見個個同學都補習。 所以我覺得讀直私更加要家長support , 否則情願跟一綫官津課程穩穩陣陣考到頭40% 就有band one 可以揀

beetle910 發表於 21-10-21 15:27
因為直私比官津教快教深, 唔補真係怕追唔上, 會俾人勸退仲未計考試, 教深教深 OR ...

仲有一個好重要因素,屯門,天水圍呢兩間直資,呈分都唔好,因為啲學生好早去咗考直資,如果考唔到直資中學,你要考頭20-30% 先可以派位去band one

tailinlin 發表於 21-10-21 15:30
大把名校真係教淺考深,測試家長功力我讀區內直資都唔係咩名校,但我見個個同學都補習。 所以我覺 ...
你啱呀, 真係睇家長功力, 所以樓主話細B輸蝕, 我又覺得到5-6歲發展都差唔多, 唔係好影響
如果冇心儀OFFER, 抽獎後都仲可以去叩門
始終我小朋友冇讀過啟信我就唔評論
但感覺可以仲有其他選擇

tailinlin 發表於 21-10-21 15:19
...

前排都睇左有個女拔畢業生YouTube channel。佢都有講點解直資同私立既學生公開考試咁勁。
主要原因係家長好谷個小朋友出面補習 同埋校風個個都好勤力。就算最屎果個小朋友都會努力追 另到自己吾會同其他同學既距離相差太遠

https://youtu.be/BtG6UvwbTkw

我朋友2個仔女都讀啟信,由小一開始照樣英文及普通話補齊(幼稚園一樣私幼英普班),所以唔好咁天真唔使補,只係學校有語境
‹ 上一主題|下一主題