用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 簽證……等 (日日望住個email)
go

[英國] 簽證……等 (日日望住個email)

簽證……等 (日日望住個email)

laina412 發表於 21-10-12 08:51
簽證……等 (日日望住個email)
請問點解十月申請簽證?小朋友係明年一月入學嗎?

王家爸爸 發表於 21-10-12 08:55
請問點解十月申請簽證?小朋友係明年一月入學嗎?

學校要佢插班,1/11返,所以做咗快證

laina412 發表於 21-10-12 08:56

學校要佢插班,1/11返,所以做咗快證
申請快證?現在應該比我小朋友申請時少啲人,應該會快好多。

王家爸爸 發表於 21-10-12 08:58
申請快證?現在應該比我小朋友申請時少啲人,應該會快好多。

yes 快證, 因為冇乜人申請,唔知係咪呢個原因,所以要我畀曬所有文件佢,包括財力證明,我已經上星期五補交咗,
我其實係上星期二上北角打指模影相,不過我太心急 ,其實我知道未夠五個工作天

回覆樓主:

我哋都會插班,但未開始申請簽證,CAS未出呢。不過agent話唔洗申請快證,一月頭飛都會趕得切喎。

silvia_ng 發表於 21-10-12 13:38
我哋都會插班,但未開始申請簽證,CAS未出呢。不過agent話唔洗申請快證,一月頭飛都會趕得切喎。
...

一月開學就係,但我哋11月1號, 咩都準備好,只係得緊visa

laina412 發表於 21-10-12 09:00

yes 快證, 因為冇乜人申請,唔知係咪呢個原因,所以要我 ...
請問有咩文件要準備. 我地都係插班, 未申請VISA. 冇經AGENT, 咩都要自已準備, 唔知有咩要預先準備? 請指教. 謝謝!

bb1225 發表於 21-10-12 15:52
請問有咩文件要準備. 我地都係插班, 未申請VISA. 冇經AGENT, 咩都要自已準備, 唔知有咩要預先準備? 請指教. ...

TB
最近學校成績表 +CAS
Passport
Parents concern letter  18 歲以下
出世紙
財力證明( 睇下有冇抽中問你攞)

laina412 發表於 21-10-12 13:40
一月開學就係,但我哋11月1號, 咩都準備好,只係得緊visa

11月開學快證安全啲

小蜜蜂818 發表於 21-10-12 21:18
11月開學快證安全啲

係快證呀!上星期二做,星期五再補文件

趕到,快証最多10個工作天啫
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 21-10-12 23:20
趕到,快証最多10個工作天啫

希望可以

silvia_ng 發表於 21-10-12 13:38
...

book咗照肺未?

laina412 發表於 21-10-12 17:25
TB
最近學校成績表 +CAS
Passport
請問 "最近學校成績表"  即是現在學校的成績表? 最近是上一個學年的, 可以嗎. "CAS" 是英國那邊學校提供嗎? 唔好意思, 新手上路, 好多問題. 謝謝!

bb1225 發表於 21-10-13 13:01
請問 "最近學校成績表"  即是現在學校的成績表? 最近是上一個學年的, 可以嗎. "CAS" 是英國那邊學校提供嗎? ...

我女乜都UPLOAD 晒. 最緊要有CAS (confirmation of acceptance for studies) statement, 係英國學校提供,無呢張真係做唔到. 我女係收EMAIL, 佢就 PRINT TO PDF 去上載.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 21-10-13 15:34
我女乜都UPLOAD 晒. 最緊要有CAS (confirmation of acceptance for studies) statement, 係英國學校提供, ...
請問申請學生簽證是網上申請 + upload文件嗎? 可以提供網址嗎? 聽聞有些是用APP申請. 應該用那個方法呢? 謝謝!

回覆樓主:

係呀! 仲要比錢做咗IHS, 跟住至upload 文件做visa. 要比2批錢。我女自己搞,佢唔係用app

bb1225 發表於 21-10-13 13:01
請問 "最近學校成績表"  即是現在學校的成績表? 最近是上一個學年的, 可以嗎. "CAS" 是英國那邊學校提供嗎? ...

yes

etoile 發表於 21-10-13 10:50
book咗照肺未?

攪掂了,已取報告