用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈二視藝題目?
go

呈二視藝題目?

通常視藝考咩題?
小朋友報左呈分視藝班,老師次次都問想畫咩?有幾堂畫左公仔畫返黎 有時一幅畫3堂 想問問大家呈分畫咩主題多?

Vijoyce 發表於 21-10-12 07:56
通常視藝考咩題?
小朋友報左呈分視藝班,老師次次都問想畫咩?有幾堂畫左公仔畫返黎  有時一幅 ...

問吓師兄師姐會準確D, 間間小學都唔同, 我仔女小學通常都係嗰幾個主題/玩法。

我哋小學多數考剪貼畫嘅作品同埋特定主題。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

每間學校嘅視藝題目都唔同,所以最好問問同校嘅師兄師姐。
BTW, 你嗰個畫班話明係呈畫分視藝班,應該有學校過往嘅記錄知學校大概畫乜㗎? 如果係堂堂隨意就唔係呈分班啦

回覆樓主:

我哋學校畫過大樹,花瓶,自畫像……

可以畫下場景、封面圖嗰啲。有畫畫基礎其實唔使好擔心

我仔學校考點畫同印畫。

回覆樓主:

素描蔬果(顏色/黑白)
一點透視

kirstyau 發表於 21-10-12 16:52
素描蔬果(顏色/黑白)
一點透視

素描,利害

kirstyau 發表於 21-10-12 16:52
素描蔬果(顏色/黑白)
一點透視
我囡係素描紙包飲品

我呈分嗰陣(2017-18年度)係砌木板嘅日式小販攤模型(要用膠水),同埋自己裝飾(上顏色+自己用黏土或者剪紙裝飾),雖然我因做手工極差而整得好醜(有一塊木板係爛咗勉強黏上去嘅
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

Vijoyce 發表於 21-10-12 07:56
通常視藝考咩題?
小朋友報左呈分視藝班,老師次次都問想畫咩?有幾堂畫左公仔畫返黎  有時一幅 ...
其實有無諗過「呈分視藝班」個名已經有啲奇怪,我諗奇怪程度僅次於「呈分體育班」。同中英數常唔同,視藝、體育係好闊既範疇,老師考逃跑步,你去練游泳,我唔敢話完全無用,但係係事倍功半既做法。

ilovecat4ever 發表於 21-10-12 09:29
每間學校嘅視藝題目都唔同,所以最好問問同校嘅師兄師姐。
BTW, 你嗰個畫班話明係呈畫分視藝班,應該有學校 ...
講得啱,每間學校唔同,所以問師兄師姐可能係最好既方法。

回覆樓主

學下觀察, 構圖, 點樣利用畫畫工具包括畫筆, 顏料水既分量調色, 點樣打陰影…學晒呢啲其實就算咩題目幅畫已經可以比其他同學仔高分

回覆 Sosiusiu 的帖子

其實好睇小朋友是否有心機做VA嘅。當年我烏sir sir, 齋操中英數常,唔知VA有决定性,所以無理到呢科,好似話畫臉普,學校又派佢參加些社區畫畫比賽。好在個女從小鍾意畫畫,小二開始每週去畫室個半小時,直至呈二才停止,係長期投放,結果小四A到呈二。

醒目開學勳章

回覆樓主:

三次呈分: 素描,上水畫, 梵高風畫. 預留佢兩小時你四小時的時間,C都可以變A。前提係間學校會早兩三日比呈分題目,有的學校唔比就冇計。你自己先畫一次,佢跟住畫一次。返到學校靠回憶畫番出黎。

piglet0529 發表於 21-10-14 13:47
三次呈分: 素描,上水畫, 梵高風畫. 預留佢兩小時你四小時的時間,C都可以變A。前提係間學校會早兩三日比 ...

對。阿妹就係知素描蔬果,係畫室畫咗幾堂。考之前個日用同一 蔬果係畫室畫(自帶返學),返到學校考點都 容易啲上手(限時)。
一點透視又係, 學校教時間唔會長,上年疫情網課多,上得實體時追課程追到甩轆, 能力唔高未必吸收到,喺畫室俾老師指點下差好遠。

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 21-10-14 14:05

對。阿妹就係知素描蔬果,係畫室畫咗幾堂。考之前個日用 ...

係,有人會去畫室,比較花時間及花费,但效果會最好。但通常果幾日已經係考試前一星期。 如果冇去開畫室就唔好搞甘多,影響其他科目溫習。 而家資訊甘發達,網上都可以有啲畫作畀家長參考。我search打林中山水畫便有一堆可參巧。