用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 中學幾年級轉IS?
go

[中學] 中學幾年級轉IS?

plan住俾小朋友上local school初中,之後轉international school。請問大家中學那一年轉會較多位呢?需唔需要在入學前兩,三年報定名?聽過有啲IS要好早報

coolnestea 發表於 21-10-11 13:14
plan住俾小朋友上local school初中,之後轉international school。請問大家中學那一年轉會較多位呢?需唔需 ...

先上網睇吓心目中的國際學校是哪幾間?不同學校的入讀難度會有不同。

plan住俾小朋友上local school初中,之後轉international school。請問大家中學那一年轉會較多位呢?需唔需 ...

點解想高中轉?

中學入IS 太遲,無意思。

Osiana 發表於 21-10-12 14:45
中學入IS 太遲,無意思。

高中先轉都係為考試,同出國一樣
不過我同意巳經miss咗好多野
但冇比較下你唔會知自己miss咗野,所以冇所謂

964000 發表於 21-10-12 15:03
但冇比較下你唔會知自己miss咗野,所以冇所 ...
咁就係自欺欺人。無可能唔知自己miss咗d乜,根本就miss太多。

964000 發表於 21-10-12 15:03
但冇比較下你唔會知自己miss咗野,所以冇所 ...

雖然明白高中先轉多數為考試,但真心覺得可惜,辛苦左9年又要接住讀IS最辛苦果3年。
講真,我女而家Y6,剛升上中學部,我都覺得學啲野忽然比小學時深左,不敢想像到Y10/11準備考IGCSE先轉過嚟,又要適應新校又要適應全英文再加上考試會係幾彷徨。
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

想幾時轉(中二Y9/中五Y12)?
視乎學校 Y11考IGCSE Y13考IB/AL

回覆樓主:

如果衹轉去讀 ib diploma, 預備要考中文母語水平

小寶貝兒 發表於 21-10-17 09:27
雖然明白高中先轉多數為考試,但真心覺得可惜,辛苦左9年又要接住讀IS最辛苦果3年。
講真,我女而家Y6,剛 ...

我囡囡小六轉IS,今年中一,佢話好彩小六轉佐過來,中一的學科要求明顯高過小學,考試難度亦提高佐。佢話如果早D轉就仲好。所以,好難想像中三四先从LS轉IS,即時面對IGCSE考試,又要適應新環境,小朋友的適應壓力有幾大。

小寶貝兒 發表於 21-10-17 09:27
講真,我女而家Y6,剛 ...

見過有人話IS只是「先甜後苦」
跟著有JM突破盲腸,話LS係「先苦後苦」呢

964000 發表於 21-10-17 21:09
見過有人話IS只是「先甜後苦」
跟著有JM突破盲腸,話LS係「先苦後苦」呢
...

好在我有甜過
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記