用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 中學資優學院
go

中學資優學院 [複製鏈接]

各位好:
請問中學提名阿女上資優學院課程,
其實是怎樣的課程? 有用嗎?
會否很花時間呢?

謝謝!
   0    0    0    0
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 21-10-11 12:50
各位好:

小朋友有興趣就唔覺花時間, 佢哋有唔同科目同範疇, 睇下囡囡對邊方面有興趣啦!

我女初中都有上, 到中三太忙冇再玩了!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

請問你知否要時常上堂嗎? Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

回覆樓主:

好似係提名期內要讀個online課程,過到d test 就等批核資格。之後每學年都要讀最少一個課程,不過有online, 亦有面授,唔算花時間。網課似睇課外書,面授我仲未氹到阿仔參加,我都想知好唔好玩。

AppleChow 發表於 21-10-11 22:28
請問你知否要時常上堂嗎? Tks!

online課程好輕鬆!

面授就多數星期六去上!

佢哋每年都有簡介會介紹課程/學員分享, 不過疫情後唔知有冇繼續舉辦。

回覆樓主:

請問面授是在學校上嗎? Tks!

AppleChow 發表於 21-10-12 10:36
請問面授是在學校上嗎? Tks!

不是在學校, 分科目去指定centre
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

各位好:

資優教育學院原意係比一些資優或某方面能力較強嘅學生,去學多啲正規課程以外更深入嘅課題,開拓孩子才能及興趣。收嘅未必全是資優生,反而唔少係績優生 (成績優異嘅學生)。

但家長別誤會以為参加咗呢啲課程就能幫到學生在學校正規課程,查實係完全唔同嘅嘢嚟,課程通常係學校正規課程未必會教嘅嘢,讓能力強嘅小朋友誇越年齡框架,學一啲更深層次嘅課程。如果孩子有某方面能力較高又想 學多啲/學深啲 的話,HKAGE 嘅課程或許可以滿足到孩子。

我仔中學每年都會推薦幾個同學參加,部份同學 Join 咗一年或參加 1-2 次課程就冇再玩。我仔就 Join 咗约4年幾,間中都會報下有興趣嘅課程,部份課後考核若成績唔錯 (例如成績獲Distinction 或一些比賽獎項),更加可以放入佢個人履歷中。

各位好:

我仔中一時被推薦參加佢哋果個人文學科,第一年好似叫初步學員。要係果年報過唔知幾多個課程(網上及面授都有數量要求),先可轉正式。

不過我仔冇咩興趣,學校本身亦好多其他嘢玩,所以第二年已被學院剔除資格。

到中三時因參加IJSO攞一等獎,調返轉係學院出信比學校同家長,邀請呀仔入學院做佢哋正式會員。不過呀仔都係冇咩參與佢哋嘅課程,後尾又社會運動+疫情,學院延長佢哋報course嘅要求,又冇踢佢走。所以可以先叫呀女做咗會員先,睇到啱嘅就報下,唔啱/冇時間上嘅話,又冇咩壓力,唔會對佢有咩影響的。我哋考Jupas填OEA都冇提及係學院嘅會員,因為唔覺得有咩幫助。

前兩日都收到學校發的中文大學教育學院的春季資優課程,阿女興趣唔大,暫時都無考慮報讀。請問呢D課程有無用?

醒目開學勳章

jiyu1107 發表於 22-1-14 06:02
前兩日都收到學校發的中文大學教育學院的春季資優課程,阿女興趣唔大,暫時都無考慮報讀。請問呢D課程有無 ...

中大呢啲要交學費,資優學院課程係免費。

pauljr 發表於 22-1-18 07:54
中大呢啲要交學費,資優學院課程係免費。

原來係甘,多謝!
‹ 上一主題|下一主題