用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 遇着啲教唔到書既老師,你地會點?
go

遇着啲教唔到書既老師,你地會點? [複製鏈接]

老師上堂求其教,上堂冇時間比你問,落堂後老師講明唔會解答同學問題,比啲未教過既功課你返屋企自己做,而家小朋友靠哂補習社,老師跟本就好似預左你地自己去補習咁。。唔知學校知唔知呢個問題,但已經有其他讀緊既家長提醒要自己睇住進度。

上一年遇到好好既老師,今年就,所以遇到好老師真係一種福份。
   8    0    1    0

昏庸老師/ 員工應該係學校/ 政府目前僵硬體制下沒法除掉的毒瘤
昏庸老師應該係好學校都唔少,不過後面學校就更多
可能家長也不能太過依賴補習社,要親自落場提高小朋友讀書興趣

Azzurro 發表於 21-10-11 10:03
昏庸老師/ 員工應該係學校/ 政府目前僵硬體制下沒法除掉的毒瘤
昏庸老師應該係好學校都唔少,不過後面學校 ...
小學時可以咁做,中學好難做做到,要知,小朋友已為年青人,多係向外,少外內,朋友或別人講一句好過父母千千萬萬句。

kyu0203 發表於 21-10-11 07:53
老師上堂求其教,上堂冇時間比你問,落堂後老師講明唔會解答同學問題,比啲未教過既功課你返屋企自己做,而 ...
所以一直都講讀書係靠自己,唔然依賴人,建立好既學習習慣比人地餵食更有利長遠學習。當年遇到好又盡責既老師當bonus ,盡吸佢知識、態度精華。如遇到hea老師,當反面教材,社會咁多人,要學會適者生存,唔可以事事靠人。

Azzurro 發表於 21-10-11 10:03
昏庸老師應該係好學校都唔少,不過後面學校 ...

對,好采小朋友自己暫時有心去學,遇到唔明唯有問補習老師,但自己一心諗住補習只係「補」,冇諗過要靠佢教,而家變左要靠補習教番學校的功課,其實變左上學校課堂已沒意思。

PTL_L 發表於 21-10-11 10:21
所以一直都講讀書係靠自己,唔然依賴人,建立好既學習習慣比人地餵食更有利長遠學習。當年遇到好又盡責既老 ...

明白呢個道理,只係想呻下啫。。呢間學校唔係個個老師係咁,起碼上年遇到一個有心的老師,肯假期都開zoom幫同學解答問題。

其實中學似乎都可以慢慢開始多啲自學啦,始終去到大學或之後,都係越來越多靠自己啦。。

中學階段6年又咁多科,完全碰到老師都係好專業嘅,只可以話係非常有運仔~~~

dingyan 發表於 21-10-11 11:03
其實中學似乎都可以慢慢開始多啲自學啦,始終去到大學或之後,都係越來越多靠自己啦。。
...

知道,但我唔明白老師點解拒絕課後解答學生問題?

mcl203 發表於 21-10-11 11:06
中學階段6年又咁多科,完全碰到老師都係好專業嘅,只可以話係非常有運仔~~~
...

對,遇到好老師真係好好運。。

kyu0203 發表於 21-10-11 11:06

我個人覺得老師係有責任解答學生問題,就算趕時間,唔可以即時回答,都應該有拖無欠啩。。不過現實係有啲老師可能真係側側膊hea過就算,咁可以點呢。。

kyu0203 發表於 21-10-11 11:06

師德問題,冇得解

dingyan 發表於 21-10-11 11:11
我個人覺得老師係有責任解答學生問題,就算趕時間,唔可以即時回答,都應該有拖無欠啩。。不過現實係有啲 ...

係囉

PTL_L 發表於 21-10-11 11:22
師德問題,冇得解

當然知道啦

對呢個問題我感同身受,也可以和現在我的小朋友作對比

以前在 band 5 戰鬥民族中學(一年僅有兩三個原校升中六和兩三個升大學那種)
呢種學校嘅老師應該大部分都冇咩競爭力(如果唔係,早就走左啦)
老師係 band 5 學校受薪當然冇咩所謂,做又36,唔做又36
但係同學係 band 5 學校,少數人想讀書的話,係係海中心漂浮著
心情截然不同

想當年,老師比同學下課後早離開學校很正常
照書讀都五音不全
上課問多幾句,一臉嘲諷

小朋友之前讀一般嘅幼稚園,和現在讀比較受歡迎小學
我們讀書讀書基本上都係唔理學校進度
學校進度太慢,要遷就中游下游同學
學校教學範圍唔夠廣闊
老師都係人一個,幼稚園小學補習社都好多冇心嘅老師
盡自己力培養自己小朋友自學習慣和興趣,唔依賴學校先得
我現在終於明白到成績好的同學,基本上都唔理學校,唔可以比學校拖後腿

回覆 PTL_L 的帖子

[img]blob:https://www.edu-kingdom.com/4f30f0dd-7897-4f30-9bce-2d573389b93a[/img]
當槿者決定啦!別想改變吧!只係可以接受啦!

回覆樓主:

初段會買有口碑既參考書+補充比佢自學下,再攪唔掂搵補習。

我大女S1已經碰到呢個問題, 由最初覺得唔開心, 到後期學識自己想辦法解決, 當中嘅經驗令佢更成熟, 學習態度亦有改善, 我覺得換個角度睇反而係好事。
佢試過花一個小息/ 放學後去等老師, 又試過寫字條留低資料及問題及sent email 問... 碰釘多次之後改為請教師姐或屋企人/同學間討論/上網搵資料 (當然初時家長有開解佢及俾小小建議)。現在剛上高中, 大部分時間都習慣靠自動波。

改變唔到現實就唯有自己執生~

Azzurro 發表於 21-10-11 11:54
對呢個問題我感同身受,也可以和現在我的小朋友作對比

以前在 band 5 戰鬥民族中學(一年僅有兩三個原校升 ...

知道,謝指教。
‹ 上一主題|下一主題