用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2022 UK summer camps
go

[英國] 2022 UK summer camps [複製鏈接]

打算2022年暑假去英國三星期,感受一下當地生活,亦想小朋友試吓 boarding school 一個星期寄宿生活,小朋友8 and 10 歲。

只上一個星期,因為要預番三個星期番香港要 quarantine.

So far 我搵到三間
BOSS
Oxford summer courses
Oxford royals academy

請問有冇好介紹?有冇人都有類似打算?一齊交流下吖
   3    0    0    0

QKmommy 發表於 21-10-10 18:04
打算2022年暑假去英國三星期,感受一下當地生活,亦想小朋友試吓 boarding school 一個星期寄宿生活,小朋 ...

我兩孩子都有參加英國的summer camp, 就是想他們體驗寄宿學校是咩,之後就順利出國升學。

所以我自己都鼓勵別人去遊學。不過呢,你讓孩子參與2022年summer camp, 疫情未有明顯好轉,你真係放心?只上一星期的課程,飛來飛去,作用不大,又要在港隔離3星期,真是好的安排嗎?

有心理準備英國爆到七彩,孩子無得打疫苗,係咪放心比孩子去?另外,而家既Summer course 到明年暑假是否開得成?舊年有人投訴開唔成但又唔退錢⋯⋯
就算有機返香港,但非常苛刻,是但一個環節出現問題就返唔到香港。

yuyueng 發表於 21-10-10 20:36
有心理準備英國爆到七彩,孩子無得打疫苗,係咪放心比孩子去?另外,而家既Summer course 到明年暑假是否開 ...

係呀,真係要考慮得全面一點。我們一班家長經歷過2020三月趕住接孩子回港,搶機之餘,擔心孩子中疫;又在2021年6月回港搶酒店。所以,一日未見疫情有好大改善,我唔敢搏。

唔係打消post主你的念頭,想比多一點訊息你參考下only.

打算2022年暑假去英國三星期,感受一下當地生活,亦想小朋友試吓 boarding school 一個星期寄宿生活,小朋 ...
只上一個星期,預留三個星期quarantine既話,小朋友感受到既可能只係被困香港酒店既生活。

Oversea summer camp係好嘅體驗,不過在疫情下,又未必需要咁心急住。小朋友只有8歲及10歲,不如睇定啲先。

如果疫情放緩,回港唔使再隔離,先有考慮的條件。

TTEE1819 發表於 21-10-10 20:57
係呀,真係要考慮得全面一點。我們一班家長經歷過2020三月趕住接孩子回港,搶機之餘,擔心孩子中疫;又在2 ...

系呀!仲記得6月頭開始日日望住政府公佈有無英國返黎既個案,我以為差一日熔斷阿仔返唔到香港,但突然更改唔比用機場個快速測試,我拿拿林叫仔同學校講即刻安排做test,上機果朝岩岩出報告,同一時間又驚系陽性報告,最後既21日酒店隔離,我仔話其實好難頂下,生理時鐘唔同曬,阿仔起香港打左2針返過去開學我都擔心既,樓主孩子無打針真系唔擔心?

Summer school 有寄宿學校自辦
例如 Highfield 可參考以下網頁
Highfield 本身係有名 prep school

https://www.highfieldschool.org.uk/international/summer-school/about-the-summer-school

Poyau 發表於 21-10-20 11:32
Summer school 有寄宿學校自辦
例如 Highfield 可參考以下網頁
Highfield 本身係有名 prep school

多謝你嘅分享,不過 Highgate 要上三個星期呢,我冇咁多時間呀。如果過多一兩年唔駛 quarantine 嘅話,可以考慮吓
另外仲有 Marlborough college 都有 summer school, 不過最少都要上兩星期,都好值得考慮

TTEE1819 發表於 21-10-10 20:19
我兩孩子都有參加英國的summer camp, 就是想他們體驗寄宿學校是咩,之後就順利出國升學。

所以我自己都鼓 ...

Thanks for your suggestion.
其實係一家人一齊過去3個星期,去睇樓睇學校睇環境,所以只有一個星期可以上 summer school.
預左三個星期 quarantine 會好難頂,但係囷喺香港都好難頂呀,冇辦法,點都係要捱,想早少少睇清楚環境,睇吓係咪適合移民,所以都想去呀。Covid 方面,期望小朋友盡快有疫苗打,美國嗰邊已經申請緊5至11歲都可以打針,希望香港下年可以跟到啦!

QKmommy 發表於 21-10-21 19:19
多謝你嘅分享,不過 Highgate 要上三個星期呢,我冇咁多時間呀。如果過多一兩年唔駛 quarantine 嘅話,可 ...

不用客氣
如想體驗不同學校 facilitues
考慮參加 Ultimate Activity Camps
暑假可選活動/學校比 Half-term 多

https://www.ultimateactivity.co.uk
‹ 上一主題|下一主題