用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔囡嘅UK中學,有人確診嗎?
go

[英國] 仔囡嘅UK中學,有人確診嗎? [複製鏈接]

最近阿仔中學接二連三有同學確診,現在更加伸延至boarding hse., 真係有点擔心!
大家仔囡嘅中學,情況如何?
   5    0    0    0

有, 好多, 阿女話坐隔離嗰個同學(LOCAL生)都中左,好彩似乎未燒到宿舍。我地好擔心, 佢地繼續玩得好開心

有呀,local students就返屋企隔離10日,阿女boarding house都有,boarders就安排去學校medical centre隔離10日,其間繼續remote learning.
全部病徵輕微甚至冇病徵,唯有叫個女戴好口罩、勤力保持雙手清潔

issactmaria 發表於 21-10-10 08:43
最近阿仔中學接二連三有同學確診,現在更加伸延至boarding hse., 真係有点擔心!
大家仔囡嘅中學,情況如何 ...

有,同班同學確診,宿舍好多人都感冒
叫佢地去超市買維他命C沖水飲

issactmaria 發表於 21-10-10 08:43

路過!孩子話英國本地見極少帶囗罩,容易中招,同學及孩子剛到埗回校也擔心!

路過,其實打咗2針會唔會好d

失暈爸爸 發表於 21-10-10 11:35
路過,其實打咗2針會唔會好d

我覺得有少少幫肋,我見佢成級確診嘅人大多數是local students, boarders 佔一兩位,問過確診嘅boarders都係病徵輕微唔辛苦

所以兩針未必一定可以預防感染,但減輕病徵就都幾肯定。

我女學校在10月1日幫合資格學生打covid-19 vaccine, 學校都話希望學生打左針,感染數字會有減少。

我女本身在香港打左兩針復必泰至過去英國,10月1日學校幫手打埋季節性流感針(噴鼻式)添

回覆樓主:

已經開課5星期,我孩子有跟我們講前前後後都有幾位同學確診,但人數唔誇張。住得近的寄宿生和日校生,確診後就即回家,學校有少少位置留比其他學生作獨立隔離之用。我孩子唔怕醜,跟另外兩個香港同學全程帶口罩,佢地好小心。

我囡話好多人咳!

sunny.moon 發表於 21-10-10 12:42
我囡話好多人咳!

係,我女都咳左個幾星期!boarders交叉感染,唯有叫佢地飲維他命C

中招LOCAL學生多啲,好似還有一種流感,唔係COVID-19

whitebunny 發表於 21-10-10 10:36
有呀,local students就返屋企隔離10日,阿女boarding house都有,boarders就安排去學校medical centre隔離 ...

是否所有染病都會到 Medical Ctr 隔離?

回覆樓主:

朋友兒子學校安排較差而且宿捨又細,所以染病學生都衹能留在宿捨內互相交叉感染,無眼睇!

我細囡早幾日前, 學校話佢係CLOSE CONTACT, 即時要佢入去MEDICAL ROOM 隔離, 做了2次不同檢測, 住左2晚, 等NEGATIVE RESULT後,   就下午再回校上課.
其實係一家四口子

Isaacmommy 發表於 21-10-10 13:54
是否所有染病都會到 Medical Ctr 隔離?

係呀,+ ve covid-19 boarders 就要去medical centre.

呀仔校長對佢地話疫情已經過去了,有人確該已經唔再公布,根本就當感冒一樣

有, 大把boardong裏面嘅人都中, 但係佢哋個個症狀都好輕微 ,冇發燒又冇喉嚨痛,隔離十日又出返嚟

回覆 PUIPUI2000 的帖子

如果佢哋病徵咁輕,又點知自己確診?

aa06 發表於 21-10-10 16:56
回覆 PUIPUI2000 的帖子

如果佢哋病徵咁輕,又點知自己確診?

我仔學校每週檢測

回覆樓主:

我仔直頭同房既英國仔中招添啦,佢也有唔舒服(2星期前)在醫療中心驗過係陰性。英國仔回家隔離了,學校消毒房間,現在只有我仔一人。
佢話現在好番了,但同房都驗唔到.....hmm... 有啲怪異
‹ 上一主題|下一主題