用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一好得閒
go

中一好得閒   [複製鏈接]

剛升上中一功課少,quiz默書又少,好得閒咁,你地係咪咁呢
   6    0    0    0

miujoey 發表於 21-10-9 22:16

我一個初中時期係好hea, 少功課但有quiz, 另一個舊年中一好多功課(估唔到), 都有quiz。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

Same!不過情況已有改善,陸續開始參加學校grp,唔使日日點幾鐘就返屋企,邨校、冇外補,總的來講:超hea,間校高班仲未返全日,初中有排捱

回覆樓主:

中一,忙在中午放學後仲要zoom多個幾鐘,報左外語班,有2日仲要額外zoom到6點。
即有2日 4點後先free,有2日 6點先free, 有1日留校課外活動都4點幾先放學。

剛剛上中學,學科、環境、同學及老師也有所不同,蜜月期比學生們適應中,放輕鬆吧!中一都係食老本,唔好過份緊張,逼得太緊時,後悔莫及!

舊年中一真係好得閒,冇乜功課,冇活動,真係好悶。。

阿囡中一時期又係功課少,quiz 默書少,不過參加好多活動

kirstyau 發表於 21-10-10 00:45
中一,忙在中午放學後仲要zoom多個幾鐘,報左外語班,有2日仲要額外zoom到6點。
即有2日 4點後先free,有2日 ...
阿妹好忙我阿大升班了,仍然係

有幾個朋友仔中一,有band1尾津校,band2中津校,有band1直資,都系話每日都有測驗默書,無停手,家課冊每日都填滿,覺得讀得好辛苦,問我小朋友學校中一時係咪甘樣架

我相信每間學校都不同

violetpurple 發表於 21-10-10 02:28
剛剛上中學,學科、環境、同學及老師也有所不同,蜜月期比學生們適應中,放輕鬆吧!中一都係食老本,唔好過 ...

睇落你唔多似feeling ralexed喎

你都講學科有所不同(加咗幾科),所以唔係食老本呀!

適當提醒需有緊張感其實唔係迫,12歲嘅小朋友未必能克服惰性,返半日冇王管嘅時間變多咗,我就祈盼早D返全日

家陣番半日遲啲番番全日就知味道
忙到甩轆

而家已經忙到甩轆,要踢區隊又比人踢埋入校隊,間學校仲要玩自我成長,比啲Quiz 默書範圍講啲唔講啲,第一次默書零分都夠膽死!

好多野做哦..10.28號第一次考试 都有好多默书 小测 功课   但 每日都係開心返學 開心放學 講老師八掛 同學相處。目前來講 開心順利嘅 希望小朋友都能早日適應 開心返學.

功課少,測驗默書少,其實可以叫佢學多啲其他野。

PTL_L 發表於 21-10-10 11:49
阿妹好忙我阿大升班了,仍然係

阿妹下星期返全日了,家姐中四反而未有聲氣返全日。

kirstyau 發表於 21-10-22 18:34
阿妹下星期返全日了,家姐中四反而未有聲氣返全日。
阿妹學校乖囉。
我阿大4級返全日喇,仲有2級磨爛蓆

大女升左中一,學校出名谷。
但我見佢日日hea 下hea 下,睇吓電話,做下功課,好似比小學仲輕鬆
雖然功課佢話好多(相對小學),冇欠過交,測驗ok. 每晚10 點瞓。
見住佢hea 來hea 去,我好吾慣,只提佢溫多啲, 打好的個底,會越來越多野同深。

janiceau88 發表於 21-10-23 00:15
大女升左中一,學校出名谷。
但我見佢日日hea 下hea 下,睇吓電話,做下功課,好似比小學仲輕鬆
雖 ...
學校出名谷,係真實情況,定係坊間唔傳?

王家爸爸 發表於 21-10-23 11:21
學校出名谷,係真實情況,定係坊間唔傳?

應該真。佐敦女龍津。
我哋由同教會另一間小學入。

其實中一得唔得閒,好睇小朋友自己本身係咪手腳快的,還有就係同小學是輕鬆還是谷慣的

我小朋友小學系happy school,高小都唔多功課,中一時都覺得忙的,都要D時間適應,但有同學讀谷的私小,上到中學話好輕鬆,少功課。
‹ 上一主題|下一主題