用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一好得閒
樓主: miujoey
go

中一好得閒   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-10-30 14:17
我阿大s1第一次數學quiz唔合格,流過一次淚咁大把之後試過數次,到今年繼續同同學傾嚟緊去邊玩:he ...
其實有時我幾羨慕你地有阿大阿細,可以互相協同下,又可以分散下,唔係好似我個女咁,俾我D專注係哂佢度䀹住佢,都幾大壓力下,另外一個又孤單D。

JojoDad 發表於 21-11-1 19:27
可以PM小朋友學校嗎?

Pm

JojoDad 發表於 21-11-1 19:33
其實有時我幾羨慕你地有阿大阿細,可以互相協同下,又可以分散下,唔係好似我個女咁,俾我D專注係哂佢度䀹 ...
我都係因為唔想阿囡太孤獨,所以要生細果個。不過得一個又有一個好,一個細路一個挑戰,兩個細路就兩個挑戰,教得好就好,教得唔好就令到社會多一個負累。就算2個同性別,起選校上都係一個大挑戰,更何況不同性格

PTL_L 發表於 21-10-30 12:34
其實佢而家進化到連quiz都唔攞返嚟俾我睇,呢個行為就係話我聽,佢嫌我煩喇,因為之前見成績分數唔理想, ...

我囡宜家帶Quiz返來我都冇理冇問,反而她有時主動拎出來話我知她寫錯咗乜!
感恩她還是keep小學時的分數!
每科都好平均。
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

AAmother 發表於 21-11-2 00:57
我囡宜家帶Quiz返來我都冇理冇問,反而她有時主動拎出來話我知她寫錯咗乜!
感恩她還是keep小學時的分數! ...
即8..90?

JojoDad 發表於 21-11-2 01:05
即8..90?

小學冇見過卷,中學又係唔派你囡囡考得好好,你哋學校Quiz係咪佔成績5-10%?

janiceau88 發表於 21-11-1 19:57
Pm
got it thx

Kirin007 發表於 21-11-2 10:03
小學冇見過卷,中學又係唔派你囡囡考得好好,你哋學校Quiz係咪佔成績5-10%?
...

上年我都冇見過考試派卷和quiz的,
今年quiz就有派!所以我都習慣咗唔問,
佔幾多我不知喎!佢除咗中文,中史,VA和PE其他科我都好滿意。
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

加油keep住呀

PTL_L 發表於 21-11-2 11:49
加油keep住呀

謝謝!宜家努力keep fit

AAmother 發表於 21-11-2 11:00
上年我都冇見過考試派卷和quiz的,
今年quiz就有派!所以我都習慣咗唔問,
佔幾多我不知喎!佢除咗中文,中 ...

我有個朋友佢個仔讀男直資,中一考試VA好高分因一向有畫畫天份,PE又高分,點知中二突然跌咗好多,好奇問個仔,原來中二VA要考埋art appreciation, 佢話見份卷明點解啦!PE又要考paper

我哋中一已經好好奇,好在有卷睇

工作忙到現在才有機會休息下。我也上來報料。讀了2個月中學。總體來説,還是輕鬆的。起初個半月,的確好少功課,基本我回家時,已經做完了。不過,quiz、test都還是有的。家姐中學每星期大概1個吧,妹妹學校每周2-3個。
感覺我兩個都仍未有危機感,做完功課,就馬上玩手機,看ipad,沒有預習、復習的概念。特別是家姐的數學,不會做,就看答案,然後根據答案推出步驟,做完就算,不會再溫習。我在一邊看了,真是心急。

醒目開學勳章

回覆樓主:

我個小朋友開學後一啲危機感都冇, 做功課拖到好夜先完成,dict, quiz唔到前一日都唔望下 , 青春期又唔想你掂佢啲嘢,好啦我完全放手, 啱啱完成UT, 成績真係好一般, 希望由呢刻起佢有返啲危機感, 唉

wincat 發表於 21-11-4 16:31
我個小朋友開學後一啲危機感都冇, 做功課拖到好夜先完成,dict, quiz唔到前一日都唔望下 , 青春期又唔想你 ...

放輕鬆,UT完我都調整咗心態,唔會俾佢壓力

YmOra    發表於 21-11-5 07:30

回覆樓主:

原來咁多媽媽都有同感。
小女也是,有溫習的,但好快就話溫完,學校暫時只有密集的quiz,範圍好少,所以可能真係靠上堂專心同做功課都應付到。
暫時我也只有觀察,死忍,叫自己閉嘴,有待第一次考完試看看成績如何才算。

pinkupinku 發表於 21-11-4 18:27
原來咁多媽媽都有同感。
小女也是,有溫習的,但好快就話溫完,學校暫時只有密集的quiz,範圍好少,所以可 ...

同我小朋友一樣,睇兩睇就溫完,我都等待他第一次的成績,不過,你忍到口好叻,我有時忍唔住

pinkupinku 發表於 21-11-4 18:27
原來咁多媽媽都有同感。
小女也是,有溫習的,但好快就話溫完,學校暫時只有密集的quiz,範圍好少,所以可 ...

你做得對,中學對小孩子或大人都是一個"新環境",將來條路點走,真係需要"見步行步" 和 "小修小改"建立孩子的學習路。

200904 發表於 21-11-4 09:20
工作忙到現在才有機會休息下。我也上來報料。讀了2個月中學。總體來説,還是輕鬆的。起初個半月,的確好少 ...

不如,你試試這做法可以嗎?!每日或隔日要做,比三個選擇佢選其一,1。小試牛刀讓孩子學習習慣做筆記,讓孩子任選一科作為首科學習做筆記的試點;2。預習明日兩科將會教的課題;3。選自己中度至最弱的科目,重溫今天或這兩天老師有教過的內容。3個肯做其中1個已經係好好的事,當小孩子可以慢慢養成這些學習模式的習慣就唔會覺得係D咩嘅一回事,完全唔會覺得辛苦。

另外,我有少少意見,別讓小孩子養成壞習慣,學習"數學"最主要的第一步就是要小孩子自己"主動計",唔主動去計每一題數係好難有進步,日子耐咗會追唔上,你囡囡以答案學習計算步驟要小心處理,其實,這類小孩子的數學唔差仲幾叻添,但日復日年復年都係咁樣學習,去到高中讀數學會是好大件事。

回覆 YmOra 的帖子

你的建議好好呀!謝謝!不過前提是我要先説服她帶書回家。從有學校儲物櫃開始,我家裏就沒有出現過課本了。除了數學書要做功課,就帶一個chapter的書回來之外,其他要做的功課,她就盡量在小息完成。理由是每天要帶電腦來回,書包太重。
但我還是要試試你説的方法,讓她逐步建立起好的求學態度。
‹ 上一主題|下一主題