用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一好得閒
樓主: miujoey
go

中一好得閒  

PTL_L 發表於 21-10-30 12:17
佢有攞出嚟俾你睇咪好囉,我阿大學校係唔會令學生有考試壓力,s1s2冇考試,但有test加quizzes,最最最大鑊係 ...

係啦!根本中學好多野都唔洗簽,所以家姐派乜我都唔知,家姐一時時講,不過因為有D熟媽咪group,好多時收到風。

YmOra 發表於 21-10-30 12:53
MeToo我應該係最老嘅"老太婆",所以每每聽到鄰居和EK姊妹們叫我jm,我都會覺得後生十幾廿 ...

只係上EK你嘅經驗值係”老太婆”

kirstyau 發表於 21-10-30 12:59
對。暫時心態係觀察阿妹點溫書,底線合格。
第一次派中史低過average(合格),只講句唔“緊要啦,第一次測 ...

第一次中史測驗我女唔合格,佢話對佢好大打擊,之後佢請教高中修中史嘅師姐係點溫書,師姐教咗佢一啲方法,跟方法溫習後中史測驗考試成績就好好多了……

所以,識自己緊張和肯問嘅小朋友,我覺得遲早一定會進步,所以阿妹你可以放心呢~

gigayan 發表於 21-10-30 13:04
只係上EK你嘅經驗值係”老太婆”

唔係呀!!

我係:

EK老太婆(虛擬世界) 地球老太婆(現實世界)

kirstyau 發表於 21-10-30 13:03
係啦!根本中學好多野都唔洗簽,所以家姐派乜我都唔知,家姐一時時講,不過因為有D熟媽咪group,好多時收到 ...
好事嚟,即係冇事發生

YmOra 發表於 21-10-30 12:07
貴校教學模式係咁應該早早要知,我當年也是因為這原因為孩子選校,因為想多留啲啲時間讓孩子多看課外書籍 ...
係呀!學校初中少功課,少集體操練,都係想培養孩子多睇書,學校鼓勵佢哋睇文言文三寶及某些中文課外書,中文越考越深,但成績就越嚟越好

bbc2018 發表於 21-10-30 13:38
係呀!學校初中少功課,少集體操練,都係想培養孩子多睇書,學校鼓勵佢哋睇文言文三寶及某些中文課外書,中 ...

係呀!真係尤其可以响初中階段打穩"中文基礎",要好好善用時間睇多DD中文課外書籍,貴校做得好呀!

gigayan 發表於 21-10-30 13:10
第一次中史測驗我女唔合格,佢話對佢好大打擊,之後佢請教高中修中史嘅師姐係點溫書,師姐教咗佢一啲方法 ...

我阿大s1第一次數學quiz唔合格,流過一次淚咁大把之後試過數次,到今年繼續同同學傾嚟緊去邊玩我都理唔到咁多。

學校無要求睇中文課外書,英文就需按月交report,中一第一次UT中文7x,Eng 9x

PTL_L 發表於 21-10-30 12:34
其實佢而家進化到連quiz都唔攞返嚟俾我睇,呢個行為就係話我聽,佢嫌我煩喇,因為之前見成績分數唔理想, ...

其實學校肯進化,不要給學生太大壓力最緊要,有哋中一一入去已經補底班,一開學無耐又話見家長,其實學生都末適應,就要家校合作,打擊學生自信心。

我哋中一、二只係某些科目老師要求簽名,到咗中三,quiz 和test 都不用簽名,唔合格都不用簽,我想可能學校知平時刻意考深,或唔少同學參加課外活動好忙,影響短期成績,費事一些家長不知就裏,只睇分數責備或嚇到要搵補習

,其實學生有心的話,有時間的話,好快會追上來,留有空間,自主發展

bbc2018 發表於 21-10-31 11:13
其實學校肯進化,不要給學生太大壓力最緊要,有哋中一一入去已經補底班,一開學無耐又話見家長,其實學生 ...
唔係學校進化,我阿大學校不嬲都咁有性格,「明知山有虎 偏向虎山行」就係要同其他學校不一樣,係我阿大進化到收埋自己啲quiz,費時未到中秋就見「嫦娥」

PTL_L 發表於 21-10-31 11:45
唔係學校進化,我阿大學校不嬲都咁有性格,「明知山有虎 偏向虎山行」就係要同其他學校不一樣,係我 ...

上到中三家長會,我都覺得學校又進化咗,或者可能又高年級了,老師用朋友式師生關係相處。

老師問大家家長小朋友玩手機情況,咁實有家長話自己仔女成日睇手機,老師就話:其實你哋見佢揸手機呢,唔好一開始就覺得佢哋係玩,因為我哋都會叫佢哋搵資料,分組做功課呀…… 感覺好「幫」小朋友。

老師同學生連成一線,好顧學生嘅情緒,呢個年紀嘅小朋友真係好需要信任。

gigayan 發表於 21-10-31 13:12
上到中三家長會,我都覺得學校又進化咗,或者可能又高年級了,老師用朋友式師生關係相處。

老師問大家家 ...

認同,所以我而家時常提醒自己,阿大學校都多年歷史,能夠站立到多年,我就係相信學校既傳承先放小朋友落去,如果呢一刻唔相信學校同佢哋教出嚟既學生,咪即係自打咀巴

PTL_L 發表於 21-10-31 15:10
認同,所以我而家時常提醒自己,阿大學校差唔多100年歷史,能夠站立到差唔多100年,非易事,仍然人才輩出, ...

相信學校好重要相信孩子好重要

YmOra 發表於 21-10-31 15:20
相信學校好重要相信孩子好重要

所以我幾鐘意每年學期初學校搞嘅家長會,中一時就提我哋唔好用小學成績去比,唔會再科科100、90,中二因為疫症我忘記有冇網上開了,今年主題就係佢哋中三會很忙,因為讀多咗科,要觀察下佢哋身心健康,不斷提我哋如察覺孩子唔妥,就話俾老師聽,一齊開解下孩子,每次學期初家長會學校都係想帶領我哋相信孩子,可能有啲家長會以為家長會係學校俾壓力家長,所以有啲人無出席,其實好可惜。

反而拎成績表嘅家長會,我會叫老公去就算,因為多數都無乜嘢講,好快就走得。

gigayan 發表於 21-10-31 13:12

老師問大家家 ...
我女畢業咁耐,我仲記得初入學Mrs Or既一句話:同teens講野,講一次就夠,講多一次就係煩!我銘記於心。

gigayan 發表於 21-11-1 00:35
所以我幾鐘意每年學期初學校搞嘅家長會,中一時就提我哋唔好用小學成績去比,唔會再科科100、90,中二因為 ...

我仲記得貴校從DayOne開始就鼓勵學生們入嚟讀書,其中一樣係學曉"管理自己",我感受到學校係點樣"相信"孩子們係做得到的,點樣肯俾機會讓孩子們自我成長,一點一點地學習管理好自己,只是向家長們建議放手讓孩子成長。這點我真係好鍾意

Yanamami    發表於 21-11-1 11:53

Yanamami 發表於 21-11-1 01:43
我女畢業咁耐,我仲記得初入學Mrs Or既一句話:同teens講野,講一次就夠,講多一次就係煩!我銘記於心。:jo ...

埋句說話好有力,完全等於對別人的"相信"

Yanamami 發表於 21-11-1 01:43
我女畢業咁耐,我仲記得初入學Mrs Or既一句話:同teens講野,講一次就夠,講多一次就係煩!我銘記於心。:jo ...

Mrs Fung都有講過,叫我哋唔好咁長氣

janiceau88 發表於 21-10-30 11:44
佢明白要早點準備,時間管理的道理。只是小學冇電話, 上到中學有電話成日心思思睇吓;又因為小學搭校車中 ...
可以PM小朋友學校嗎?