用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一好得閒
樓主: miujoey
go

中一好得閒  

janiceau88 發表於 21-10-23 11:24

應該真。佐敦女龍津。
SMCC?感覺上宗教氣氛濃厚,比較嚴,真係唔知道原來都谷既。

王家爸爸 發表於 21-10-23 11:36
SMCC?感覺上宗教氣氛濃厚,比較嚴,真係唔知道原來都谷既。

或者我先入為主。我睇返的坊間話谷,多功課,我自己覺得應該忙忙地,點都吾似佢係咁hea 黎hea 去。

janiceau88 發表於 21-10-23 00:15
大女升左中一,學校出名谷。
但我見佢日日hea 下hea 下,睇吓電話,做下功課,好似比小學仲輕鬆
雖 ...
經驗人分享,中一中二蜜月期,唔駛急,中三準備嚟料,為選科,中四起要準備dse,讀開書既會自己調節。中一中二俾佢哋好好享受校園吧!

王家爸爸 發表於 21-10-23 11:36

一間做純龍學校,又要做成績,好難唔谷!

PTL_L 發表於 21-10-23 12:07
經驗人分享,中一中二蜜月期,唔駛急,中三準備嚟料,為選科,中四起要準備dse,讀開書既會自己調節。中一中 ...

多謝指教。咁我自己唯有調節自己心態

kirstyau 發表於 21-10-10 00:45
中一,忙在中午放學後仲要zoom多個幾鐘,報左外語班,有2日仲要額外zoom到6點。
即有2日 4點後先free,有2日 ...
想請問你地留校活動係咩都要打左針先比?我女學校要打針先face to face 課外活動, 好麻煩

auroresy 發表於 21-10-24 23:11
想請問你地留校活動係咩都要打左針先比?我女學校要打針先face to face 課外活動, 好麻煩 ...

課外活動要打針,但現在聽日開始返全日,本身星期三下午係硬性規定課外活動,唔知會唔會當全日課可以照上。

janiceau88 發表於 21-10-23 00:15
大女升左中一,學校出名谷。
但我見佢日日hea 下hea 下,睇吓電話,做下功課,好似比小學仲輕鬆
雖 ...

冇欠過交,測驗ok. 每晚10 點瞓......  其實仲想點?

B.B.BaBa 發表於 21-10-25 08:50
冇欠過交,測驗ok. 每晚10 點瞓......  其實仲想點?

覺得佢hea hea 地,同我想像不符。
我覺得要勤力少少,打好的個底上中二。
不過已經有前輩提我放鬆的,等佢自己調節

這兩日考完第一次OT後或許有所不同也說不定?

今日開始統測,學校下周邀請校友做[冠狀病毒講座],估計打針人數仍然唔理想,替中六同學擔心。

lyfox 發表於 21-10-25 14:22
這兩日考完第一次OT後或許有所不同也說不定?

睇吓佢派卷點先
考得好我只能繼續調節
考得差我就可以亮劍

哈哈,有道理。

回覆樓主:

又update下阿妹,學校開始有中史,數,IS,geog,eng...測驗,已經冇跟(跟唔到),但眼見阿妹會自己一手攞書,一手攞Ipad(學校派),用ipad一路溫一路抄寫………開心見佢開始有自己方法溫書,雖然未知成績,但覺得比佢自己探索 跌跌碰碰已經係好既開始。

janiceau88 發表於 21-10-25 14:01
不過已經有前輩提我放鬆的,等 ...
我覺得你的危機感超對,亦最好教導兒女有居安思危想法。中學教法非常快,好expect學生自己事先理解課文,上課各自吸收,講白D你地就各自收行。唔明要自己小息或放學後到教員室揾老師問清楚,係主動式,再不是被動式了。我女今年F2,上年中小上英中F1,上中學前的暑假我就事先教左佢Sci, History, Geography 頭嗰兩三課,所以佢舊年全年考班一級十,今年入左精英班,今年暑期我同佢做番同樣嘢,暫時佢都站班中游,期間功課唔多,有時每天一兩樣,有時無,但勁多測驗,除固定每週weekly test 一科, 其他數理中文梗有額外測驗或默書,功課仲少過F1,但忙到氣咳,十一月初又話全科測驗啦。

janiceau88 發表於 21-10-25 16:03
睇吓佢派卷點先
考得好我只能繼續調節
考得差我就可以亮劍
OT成績陸陸續續都派出來喇。等樓主繼續爆料。

janiceau88 發表於 21-10-25 14:01
不過已經有前輩提我放鬆的,等 ...
中一、二易打好中、英、數底子,中三多咗學科,要求又多咗,就會忙唔少

lyfox 發表於 21-10-30 11:03
OT成績陸陸續續都派出來喇。等樓主繼續爆料。

派左的全部合格。雖然合格但佢自己都有的吾開心,所以見佢hea 少左。

我反以記(emoji)️前輩話初中求合格,所以見到合格只提佢係要溫熟的,吾再係以前小學咁就吾再哦住。可以比多少少時間佢先再決定亮吾亮劍

JojoDad 發表於 21-10-30 09:03
我覺得你的危機感超對,亦最好教導兒女有居安思危想法。中學教法非常快,好expect學生自己事先理解課文,上 ...

佢明白要早點準備,時間管理的道理。只是小學冇電話, 上到中學有電話成日心思思睇吓;又因為小學搭校車中學自己搭車回校精神體力用多左,所以攰的。

佢係精英班,所以都多野做。佢覺得佢每日做齊功課冇欠就得。始終年輕冇想過呢啲基本野未夠囉。所以派完測驗自覺不足就積極的。

多謝你的提示, 我會研究點樣引導佢行你意見方向

bbc2018 發表於 21-10-30 11:25
中一、二易打好中、英、數底子,中三多咗學科,要求又多咗,就會忙唔少 ...

明白,希望佢密手的忙碌多的啦