用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為何放棄選擇荃官/林護而嘗試跨區外闖? ...
樓主: kiwi2007
go

為何放棄選擇荃官/林護而嘗試跨區外闖?  

kiwi2007 發表於 21-10-8 08:17
近年的案例包括:
~棄荃官,入 SPC
~棄林護,入WYHK

棄林護入YWGS

gracelam 發表於 21-10-11 17:28
絕對同意!

仲要係中學同學, 畢業後3,5,7年頂多出嚟reunion2-3次!
我地出身係八十年曆史男校,到今天我們不同屆校友們仍好互相照應。當然打鐵自身要硬,即自己都要有價值,加埋人脈係幫到。今年年我女想插班,校長校友們都幫忙寫信同致電。

JojoDad 發表於 21-10-11 21:21
我地出身係八十年曆史男校,到今天我們不同屆校友們仍好互相照應。當然打鐵自身要硬,即自己都要有價值,加 ...
加油給力,等你好消息

我地出身係八十年曆史男校,到今天我們不同屆校友們仍好互相照應。當然打鐵自身要硬,即自己都要有價值,加 ...

宜家D年輕人唔同我哋個代㗎喇。今年同班可以攬頭攬頸, 下年唔同班响街撞到都唔會打招呼!

JojoDad    發表於 21-10-11 21:41
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-10-11 21:27
宜家D年輕人唔同我哋個代㗎喇。今年同班可以攬頭攬頸, 下年唔同班响街撞到都唔會打招呼!
...

又咁嘅樹㗎?~~~

PTL_L 發表於 21-10-11 21:25
加油給力,等你好消息

衰左啦,神校S2插班試,考S2中英數 final卷,准備不足。唯有留番B1c精英班.S2咯。

其實真係唔止,校友師兄師姐響讀緊時間嘅支持也是很有價值,例如當個中學生在唔知點做決定時,我唔係講百份百,但也不少師弟妹是通過這種型式得到幫助,憑師兄師姐嘅讀書和社會經驗去行果一步。

JojoDad 發表於 21-10-11 21:44
衰左啦,神校S2插班試,考S2中英數 final卷,准備不足。唯有留番B1c精單.S2咯。 ...
「塞翁失馬焉知非福」可能有啲啓示最緊要係讀果個,佢讀得開心有成功感先最重要。

kiwi2007 發表於 21-10-8 08:17
近年的案例包括:
~棄荃官,入 SPC
~棄林護,入WYHK
答:
~揀 SPC 因為 history, DSS, horizon, brotherhood...
~揀 WYHK 因為 history, religion, sports, brotherhood...
~揀 GHS 因為 history, DSS, sports, infrastructure...
~揀 MSS 因為 history, sisterhood,  exposures...
~揀 HYS 因為 history, DSS, sports...
~揀 SJC 因為 history, brotherhood, academics...

*以上答案只代表個別真正用家真實考慮重點,絕對與 DSE 表現&數據/入三大%/業績....無關

醒目開學勳章

你女如果想插男校可能得jk
從呢個例子歸根到底都係睇實力,所謂人脈係無咩幫助

醒目開學勳章

...
咁唔上心都唔係件壞事

...

九龍兩間男校,每個星期六、日係學校草地球場都會有班阿叔阿伯校友回校踢波,我個人好羨慕這份凝聚力

angelanala    發表於 21-10-12 12:11

傻太 發表於 21-10-12 09:29

九龍兩間男校,每個星期六、日係學校草地球場都會有班阿叔阿 ...

我未能感受到個點評係+ve或-ve,姑且當正面先啦。我嗰間每年都有校友盃足籃球賽,亦有與位于新界的兄弟校比賽交流,其間早至6、70年代畢業的師兄也有參加。市儈D講,好多商務都有從這開展。女兒因少樣嘢未能入男校是上天注定,佢唔夠實力考S2期考卷我點會怪佢同灰心呢?我地好多同學畢業後到校友所屬企業實習,這不是人脈作用又是什麼呢?自身固然要有一定實力,但如不是team player, 無人脈,相信立足也有挑戰的。BTW,I will stop here and won't comment and respond to this topic LA...祝大家安康。

其實我反而奇怪點解咁多人執着DSE成蹟好而覺得林護,荃官好。
我自己識得林護,荃官尖子,亦識其他地區名校尖子,佢地當年會考成績好,入到三大,甚至神科,但事實係入到神科,出黎做專業人士,佢地英文,exposure 始終比傳統名校畢業生差一大截。

佢地成績好,當然代表本身佢地頭腦好,如果當初佢地入左傳統名校,再加埋英文好,眼界闊,佢地宜家既事業同生活水準肯定更上幾層樓。

因好多家長除academic 外,更重視horizon

JojoDad 發表於 21-10-11 21:44
衰左啦,神校S2插班試,考S2中英數 final卷,准備不足。唯有留番B1c精單.S2咯。 ...

考好上學期考試 再出去插班 去到S3 都有機會