用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS家長意見/經驗
go

[其他] ICS家長意見/經驗 [複製鏈接]

我鐘意ICS但唔係基督教家庭, 所以想問下:

1) 爬文話宗教氣氛濃厚, 要比一般宗教學校濃厚, 係點濃厚法? 係唔係所有subject, 教學方法都要同基督扯上關係? 我見timetable好多宗教活動, eg Assembly praying, Chapel once a week, Bible lesson every day...
2) 有冇唔係基督教家庭最後頂唔住個氣氛要退學?
3) School tour講話全部職員, 可能大部份家庭都係基督教, 咁我唔係既話會唔會好格格不入?
4) 對小朋友有冇影響?
5) 英文程度如何? 因為PIS好多local students.

謝謝分享.
   6    0    0    1

Falcon媽媽 發表於 21-10-7 09:34

1) 爬文話宗教氣氛濃厚, 要比一般宗教學校濃厚, 係點濃厚法? 係 ...

我去過ICS, 見天花版都有掛哂金句,
其實好似本地教會學校,非教徒一樣會一起祈禱一起去彌撒冇乜野,你只要不反感冇問題。
不過我自己係教徒都冇考慮,我揀IS係想diverse啲,我女學校教常識時會介紹不同宗教,基督教猶太教伊斯蘭佛教都有,所以睇吓自己理念。

回覆 964000 的帖子

我同老公以前都係讀catholic school & christian school, 一起祈禱一起去彌撒都有做過, bible堂都有, 我HKCEE都要有RS exam.

只係好多人講到ICS個氣氛比出面再濃厚好多, 所以有D hestiation.

Falcon媽媽 發表於 21-10-7 10:54

我同老公以前都係讀catholic school & christian school, 一起祈禱一起去彌撒都有做過 ...

我係天主教徒,我自細讀Catholic school,即使到左high school 依然有上Religious Education。

我一直覺得喺Catholic/Christian school 長大嘅小朋友,內心係會比較有愛,因為佢地每日返學都或多或少都會耳濡目染學到Christian values。

但當宗教變成要溫書同考試嘅科目就好攰,因為要記嘅內容不少,但對升學冇幫助得嚟會佔用左我focus 落其他科嘅時間。而我亦因為要留一個credit去讀呢科,少左一個credit去讀其他有興趣嘅科目。我自己當年嘅high school 同ICS一樣,都係每年要讀1 credit 嘅Bible,咁4年high school 就冇左4個credit㗎喇 (out of 25 credits)。

所以我因為呢個原因諗都冇諗過俾小朋友讀ICS。

melobi12 發表於 21-10-7 12:33

我係天主教徒,我自細讀Catholic school,即使到左high sc ...

你又講得好岩喎

1. To some parents, ICS is a church.
2. Haven’t heard of.
3. I am Christian. My kids’ friends got some parents as non-Christians. But in the reverse, non-Christians would be a bit shocked on how some of the very devoted parents’ belief here.
4. Of course aim at kids believing in Christ (fundamental for Christians)
5. My English is much worse than them

Falcon媽媽 發表於 21-10-7 10:54

我同老公以前都係讀catholic school & christian school, 一起祈禱一起去彌撒都有做過 ...

有hesitation最好再睇下其他學校比較下先

ICS暑假有搞summer camp,你到時可以報名「感受」一下。
想當年幫仔女報過summer camp,仔返黎話成日要唱聖詩祈禱,佢唔喜歡。女就覺得無問題,因為佢鍾意唱歌。我自己認為認識基督教對學西方歷史、繪畫歷史(入到博物館就明白)有幫助,其他的價值觀etc家庭教育更加重要。

關於high school credits, though we are not yet there, ICS adapts AP program.

1. No maximum number of AP subjects can be taken by any students. ICS provides 24 AP courses.

2. So though Bible is a required course in high school, it is not under AP.

https://www.ics.edu.hk/assets/hs-course-offerings-2019-20-(june-2019).pdf

Please read from page 8 onwards

1) 爬文話宗教氣氛濃厚, 要比一般宗教學校濃厚, 係點濃厚法? 係 ...

1) 基督教文化都係會將耶穌基督經常掛嘴唇邊,相比local Christian school,我個人又唔覺有幾特別濃厚。Elementary school本身冇一科獨立"英文科",只要唔太抗拒,我覺得其實當聖經科係英文科咁上都冇乜問題

2) 阿仔今年8月才剛插班G5,未有聽聞,但相信應該唔會

3) 絕對唔會,我一家都唔係基督徒,但大前提真係唔可以話一講耶穌就反感嗰種

4) 唔係基督徒都唔會影響學業或校園生活,但思想行為方面上一定會有影響,我個人認為係正面,不過如果你係好支持同性戀婚姻之類有好開放思維既可能就另計

5) Elementary來講,東方人比例的確比我想像中高,目測high school至多返啲西方學生; 與其評論英文水平,我不如老實話你知,佢哋成班小朋友啲中文真係頗唔掂,英文係學生之間唯一能夠handle既language (少數local插班學生除外)

archie1728 發表於 21-10-10 10:19
1) 基督教文化都係會將耶穌基督經常掛嘴唇邊,相比local Christian school,我個人又唔覺有幾特別濃厚。El ...

Thanks for your honesty to their Chinese level. Agreed.

1)關於宗教氣氛,可以分享少少: ICS一向宗教氣氛濃厚,不單指課程內容,因當初成立的目的是為宣教士子女提供教育,早期的老師是以侍奉或宣教的心來港,學校就像教會大家庭,資訊透明,家長有很多的參予,關心學校的一切,遇到困難,出錢出力。學生單純樸素,家長互相幫助,老師愛錫學生,宗教氣氛濃厚,全因有愛。這些年來見過太多的例子,很難解釋是甚麽,要親身參與、感受才能明白。

隨著時間過去,定位不同了,學生也不一定來自基督教家庭,今年更多插班生,氣氛漸有改變,不過教育仍是以神為本。

4)如果家長著重品德教育,又認同基督教的價值觀,我覺得影響是正面的。小朋友不會都成為醫生、律師,但能忠於自己的興趣及所長而發展。至於有指聖經課佔用了學習的時間,學少了其他科,我卻視它為bonus,因為學生一般都不會只修讀最低要求的25學分,修讀多幾科,的確很忙。同學間冇競爭,但學生對自己有要求。

5)雖然大部分學生來自本地家庭,但學生之間全英語交談,習慣喜好亦較美式,MAP testing 成績一直在norm 水平之上,考IELTS,完全無需預備。

回覆 heebo 的帖子

仔仔6月尾出世, 會係早in定遲in?

Falcon媽媽 發表於 21-10-25 16:35
回覆 heebo 的帖子

仔仔6月尾出世, 會係早in定遲in?
不好意思,我不清楚學校的面試安排。

回覆 Falcon媽媽 的帖子

之前in R1,有分大細B,6月係第二批,好似2月左右,其他年級就唔清楚了

回覆 001khuc 的帖子

咁係唔係遲D先會收到通知interview?

回覆 Falcon媽媽 的帖子

我地係大B組,果時係11月初收到email,月尾assessment,之後2星期左右有結果,細B組好似2月左右收email

ICS 將聖經的教導融合在生活裏面。宗教並不是一個學科,而是活用在生活中
這一點跟傳統宗教學校不同,即是說聖經不是在聖經堂下課之後就消失。在學校裏任何一個科目都會與聖經貫連.
如果家長抗拒基督教,應該不會選擇ICS.

回覆 木子兔媽媽 的帖子

想問下幼稚園一個禮拜有幾多堂普通話?

Falcon媽媽 發表於 21-11-24 14:10
回覆 木子兔媽媽 的帖子

想問下幼稚園一個禮拜有幾多堂普通話?

坦白講,就算日日有(學校一直加時中),都預咗一定唔夠用
‹ 上一主題|下一主題