用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2021高中選科後
樓主: kirstyau
go

2021高中選科後   [複製鏈接]

回覆樓主:

我識幾個都係 Eng Lit 搭 History。点解 bio 有 DD 後悔?
阿女第一鐘意bio, 第二先係 chem, 佢係 eng lit 同 econ 掙扎中,多人比意見中 take 佐 econ。
因為屋企多人做醫護工作,所以好耐有唸張來揀醫療工作,講過想放射。但現在好大可能会去英國讀U, 所以會再研究吓,再睇多D,外國科始終比香港多。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 21-10-10 22:39
我識幾個都係 Eng Lit 搭 History。点解 bio 有 DD 後悔?
阿女第一鐘意bio, 第二先係 chem, 佢係 eng lit  ...

佢中三選科 Eng Lit Chem 一開始已經好鐵定,係Bio History 2科猶豫不決,交完表又話好似想讀History多D,一時一樣,講講下又話都係甘讀,好鬼煩。

回覆樓主:

阿女有個同學,eng lit, history, VA
佢冇隨波逐流,現在享受文學享受畫晝,空餘行山,玩音樂
我都好羡慕
佢f.3 級幾

cafeva 發表於 21-10-7 12:11
hm... 我都係讀理科呀, 日日打波打到天昏地暗, TVB 劇從不缺席, 印象中又無乜趕功課溫書既記憶. 可能我唔係 ...

咁要睇修幾多科,又可能你數學叻,phy 好就會多些時間
當年我覺得A-maths 好花時間,除咗phy Chem  bio 又要修多一科

其實如果DSE修少一科M1或M2,一定無咁忙

至於讀得輕唔輕鬆,要睇資質和想考甚麼成績

zitaeric 發表於 21-10-10 18:45
升到上中四,
吾知大家朋友仔有冇張來方向?
做邊個行業?

請教如中史搭history 搭bio係咪會好甘?

回覆樓主:

我女班係理科班,全部同學都8科,phy chem bio m2 同學 忙到飛起,不停測,聽講時時三四点都有。

回覆樓主:

鐘意歷史,雙史好,最多野讀係bio。
三科加埋,点都吾会忙過
有 phy / chem 加 M 同學

不過,屋企比完意見,最後决定,一定要交比佢地自已,
佢地揀冇得怨,亦因為係自己鐘意科,讀出來成績會好好多

升到上中四,
做邊個行業?
我女有諗過,暫時首選會計,次選歷史。 我女想去國內讀,而家得閒就睇吓國內邊間有得讀,收生大約咩成績。

zitaeric 發表於 21-10-11 09:46
鐘意歷史,雙史好,最多野讀係bio。
三科加埋,点都吾会忙過
有 phy / chem 加 M 同學
呢排溫history quiz ,小朋友都有呻下多野記,最緊要係,佢話要quiz既範圍老師跳咗冇教

chanwendy 發表於 21-10-11 09:59
我女有諗過,暫時首選會計,次選歷史。 我女想去國內讀,而家得閒就睇吓國內邊間有得讀,收生大約咩成績。 ...

早兩年幾前,去書局睇過梁思成同林徽因事跡,点樣走遍中國名山大川去考察建築,点樣創作國旗國歌,嗰時都覺得好想好似前人咁走訪中國,在尋找歷史足跡仍然係覺浪漫。
所以返國內求學也很好,相信一定考量過將來前景,中國大學世界排名也很高,學生普遍都好勤力,競爭都很大,聽講香港政府鼓勵港生返內地求學,機會係多佐很多。現在揾定資料,做好準備,有目標係好 嘅。

PTL_L 發表於 21-10-11 10:12
呢排溫history quiz ,小朋友都有呻下多野記,最緊要係,佢話要quiz既範圍老師跳咗冇教 ...

係呀,現在普遍都会係咁,老師吾可能百分百教哂比你,試得多就知要自己另下功夫。

升到上中四,
做邊個行業?
我女仲未有明確方向, 或者會開始聽下JUPAS talk, 希望佢搵到目標就有動力奮鬥

hihihi 發表於 21-10-7 14:34
回覆 kirstyau 的帖子

咁快就補咁多科? 我女暫時補只中文, 其他科諗住睇定啲先。 舊年我買左Bio 恐龍書系 ...

請問什麼是bio恐龍書系列?因為阿囡打算揀bio,想知道係乜嘢,是否可以幫到佢?因為自己本身不是讀理科出身

amy997 發表於 21-10-7 22:36
chem 去佐敦補 坐5 望5* 或5** 唔係幫佢買`廣告 首要入讀到先

佐敦補Chem很出名嗎?請問邊間?(emoji)

POWAHBB 發表於 21-10-15 00:58
請問什麼是bio恐龍書系列?因為阿囡打算揀bio,想知道係乜嘢,是否可以幫到佢?因為自己本身不是讀理科出 ...

上網打個幾粒字就有,我地係Carousell都買。

佐敦間補習名 E字頭(商場/chem重要字眼)

POWAHBB 發表於 21-10-15 00:58
請問什麼是bio恐龍書系列?因為阿囡打算揀bio,想知道係乜嘢,是否可以幫到佢?因為自己本身不是讀理科出 ...
喺google search "bio恐龍書" 就會搵到。我都係喺EK爬文見到啲前輩討論先至知

kirstyau 發表於 21-10-15 06:31

上網打個幾粒字就有,我地係Carousell都買。

恐龍書上年暑假我都係carousell 買咗book 1 & 2. 放低俾阿女佢自己睇吓。

gigayan 發表於 21-10-15 12:31
恐龍書上年暑假我都係carousell 買咗book 1 & 2. 放低俾阿女佢自己睇吓。

我年代已用恐龍
F3時已買定 点知F4無揀 話無興趣讀plant 同ecology 加埋太多嘢背

gigayan 發表於 21-10-15 12:31

買左1-4, 蠢咗冇留意Book1 HKDSEE 第一版, Book 2 Revised ,Book 3-4 2nd edition

依家得閒就叫阿女攞嚟睇。中四唔開始睇,之後冇時間睇。

ftmhappy 發表於 21-10-15 12:53

我係早少少買俾佢先睇睇自己有冇興趣,見佢有睇過嘅痕跡,睇下嚟緊最終佢會唔會揀
‹ 上一主題|下一主題