用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2021高中選科後
樓主: kirstyau
go

2021高中選科後   [複製鏈接]

我女讀PHY, CHEM, BIO + M1, 科科都補應該冇時間做功課
感覺港島區補習好似冇咩好選擇, 還是我做唔夠"功課"?

hihihi 發表於 21-10-8 11:30
我女讀PHY, CHEM, BIO + M1, 科科都補應該冇時間做功課  
感覺港島區補習好似冇咩好選擇, ...

自己盡量唔想科科補 (時間金錢都冇)我仲要有2個,見步行步。

hihihi 發表於 21-10-8 11:30
感覺港島區補習好似冇咩好選擇, ...

phy chem bio + m ,唸起都忙到呕
現在上高中,幾乎密密測,做功課都要摩打手。阿女叫我,吾好成日叫佢休息,吾好嘈住佢,因為太多野做同温  
妹妹豬 齊來做個好朋友)

kirstyau 發表於 21-10-8 12:01
自己盡量唔想科科補 (時間金錢都冇)我仲要有2個,見步行步。

係,其實科科補都冇時間,又会好攰,文科暫時都吾会,最多 F.5 後才唸吓,都係練考試技巧。

kirstyau 發表於 21-10-8 12:01
完全同意! 我都有2個, 細女今年S1。

hihihi 發表於 21-10-8 12:14
完全同意! 我都有2個, 細女今年S1。

一樣,細女都係S1

學嘢,嚟緊阿女揀科了,仲諗緊有一科揀乜

gigayan 發表於 21-10-8 17:34
學嘢,嚟緊阿女揀科了,仲諗緊有一科揀乜

真係要想清楚,家姐交左表先後悔都冇得改了。

頭2科佢無懸念,第3科就2選1。

kirstyau 發表於 21-10-8 18:46
真係要想清楚,家姐交左表先後悔都冇得改了。

頭2科佢無懸念,第3科就2選1。

請教中5需要drop科一般都係學校要求定學生自己考量?

Kirin007 發表於 21-10-9 14:25
請教中5需要drop科一般都係學校要求定學生自己考量?

家姐學校就 雙方面都可要求退修,睇成績再討論,學生學期尾可向校方申請。

YolandaTam 發表於 21-10-7 12:23
我睇DSE 嘅 workload 大約係 (CE+AL)÷2, 課程比 CE 深少少,同 AL 無得比,但又比後者多科,所以咪好似多 ...

现在的主科,以前是闲科;现在的闲科,以前是主科。

所谓现在的“主科”用咗好多时间,无无谓谓。真正“主科”反而唔夠时间去学!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-10-9 14:39
现在的主科,以前是闲科;现在的闲科,以前是主科。

所谓现在的“主科”用咗好多时间,无无谓谓。真正“ ...

甘當年邊個天才諗出黎

剛剛數 堂數
core 7763
elective 6

kirstyau 發表於 21-10-9 14:37
家姐學校就 雙方面都可要求退修,睇成績再討論,學生學期尾可向校方申請。
...

多謝回覆,我見學校寫明F4全級3x,F5就一半一半,係咪表示學校好大機會係強制要求某選修科成績靠後嘅學生放棄。
另外中三選科係總成績次第定係主科總分次第優先次序呢?
我知可能間間唔同,想了解有按次第順序選科的學校慣例做法!

Kirin007 發表於 21-10-9 14:50
多謝回覆,我見學校寫明F4全級3x,F5就一半一半,係咪表示學校好大機會係強制要求某選修科成績靠後嘅學生放 ...

佢地選科按“總”成績,所以所有科目都唔可以太差,差極都唔可以放棄。

暫時聽唔到學校會大手要學生退修。

kirstyau 發表於 21-10-9 14:56
佢地選科按“總”成績,所以所有科目都唔可以太差,差極都唔可以放棄。

暫時聽唔到學校會大手要學生退修 ...

姐係體藝都唔可以太差
因見佢中5開3x,2x各兩班

Kirin007 發表於 21-10-9 14:58
姐係體藝都唔可以太差
因見佢中5開3x,2x各兩班

PE Art Music HomeE 宗教 個D唔計

kirstyau 發表於 21-10-9 15:03
PE Art Music HomeE 宗教 個D唔計

了解,多謝分享

kirstyau 發表於 21-10-9 14:41

甘當年邊個天才諗出黎

阿蟲提出改革高分低能,执行係亚瑟王及饭焦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

升到上中四,
吾知大家朋友仔有冇張來方向?
做邊個行業?
又或大學唸住讀咩?

zitaeric 發表於 21-10-10 18:45
升到上中四,
吾知大家朋友仔有冇張來方向?
做邊個行業?

大概冇 有話過想去英國讀英國文學。
但又搭2科理,純比較有興趣同可能聽得大人講,將來大學選科彈性大點。
但選Bio後又有DD後悔,想讀History。
‹ 上一主題|下一主題