用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2021高中選科後
樓主: kirstyau
go

2021高中選科後   [複製鏈接]

gigayan 發表於 21-10-19 14:35
我女暫時在高中選科都無明確方向, 但就話一定會揀一科econ/bafs, 佢同我講, 無論將來做邊一個行業都好, 都 ...
你女通識中唔中意?我女話econ 有d似通識,有d point get到就會融會貫通,唔使太多時間溫書,也可以考的好。

b3410 發表於 21-10-19 14:46
你女通識中唔中意?我女話econ 有d似通識,有d point get到就會融會貫通,唔使太多時間溫書,也可以考的好 ...
初中LS佢成績好好, 但佢話只係自己死讀出嚟, 好大興趣就唔算囉。

gigayan 發表於 21-10-19 15:28
初中LS佢成績好好, 但佢話只係自己死讀出嚟, 好大興趣就唔算囉。
LS冇可能死讀到成績好所以佢有潛質讀econ

b3410 發表於 21-10-19 16:25
LS冇可能死讀到成績好所以佢有潛質讀econ
佢學校初中個LS有D似以前我哋細個時讀的EPA, 所以佢應該真係靠背嚟拎分.......

gigayan 發表於 21-10-19 14:35
我女暫時在高中選科都無明確方向, 但就話一定會揀一科econ/bafs, 佢同我講, 無論將來做邊一個行業都好, 都 ...

好叻女,已經有自己想法方向,我個大好似仲冇乜方向。

kirstyau 發表於 21-10-19 17:44
好叻女,已經有自己想法方向,我個大好似仲冇乜方向。

其實都唔算有咩方向,只係有少少諗法,學校套餐制,好彩文、理班都可以揀econ/bafs……

回覆樓主:

最近 bio UT 考頭五課,上年S.3 已經教完,今次F.4 出得勁深,阿女話出到撑佐出公诲,佢嗰班已經係精英班,但都話深到一個點。我半帶安慰咁講,你都讀哂,pp 又做哂,吾好咁在意學校部份,你要考DSE 係公開試,用公開試模式温書,你只要讀熟,操好pp 就ok, 吾好仲用初中方法,一味應付老師校內題目,見出得深,為佐少少分數,就不断揾深題目做。我覺得會顧此失彼,上年高中差不多兩個月,UT 都七七八八,平時忙到不得了,下星期有假,我要佢抽時間停一停,深思吓每科,整理返平時冇時間notes, 再好好應付之後課程。
吾知我唸法正確否?大家有冇相同遇見和好方法起高中可以参咩一吓。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 kirstyau 的帖子

你同囡囡有興趣開始聽下JUPUS talk 嗎? 我女上星期聽左CU。 因為學科太多, 好多時會撞時間, 喺佢揀talk編schedule 嘅過程已經隱約見到佢嘅偏好, 有時間值得試下。
https://www.jupas.edu.hk/en/events/

hihihi 發表於 21-10-20 11:42
回覆 kirstyau 的帖子

你同囡囡有興趣開始聽下JUPUS talk 嗎? 我女上星期聽左CU。 因為學科太多, 好多時會 ...

多謝分享,今晚叫家姐睇下。

回覆樓主:

有,最近都報佐名聽。
但同時都有好多海外升學講座,好多資訊,
越聽得多,越煩腦

妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 21-10-20 14:31
有,最近都報佐名聽。
但同時都有好多海外升學講座,好多資訊,
越聽得多,越煩腦
我都聽了幾年,初初都係毫無頭緒,依家越來越focus

可能高年級選科之後年輕人也越來越目標明確,大家方向越來越清晰。

好多時候要取捨,因為升學目標科目/國家/大學越多,要準備的越多。

b3410 發表於 21-10-20 17:24
我都聽了幾年,初初都係毫無頭緒,依家越來越focus

可能高年級選科之後年輕人也越來越目標明確,大家方向 ...

佢哋自己識安排㗎啦~~~

mcl203 發表於 21-10-20 17:35
佢哋自己識安排㗎啦~~~
追求存在感&參與度

回覆樓主:

想問大家中三有冇英文補充介紹?

ktdanielli 發表於 21-10-23 13:12

英文阿女冇做補充,阿女話如果唔鍾意 睇英文書,可以聽podcast。阿女會睇BCC News 同英文愛情小說

ktdanielli 發表於 21-10-23 13:12
如果考DSE,中三是否可以開始練習DSE 題型?

b3410 發表於 21-10-24 09:14

學校中三,已經有DSE練習做

b3410 發表於 21-10-24 09:14

grammar 類,有冇介紹?

ktdanielli 發表於 21-10-24 09:36

英文練習,其實好難買,會唔會捉阿女去書局,見佢逐本揭下,搵返啱佢level?

一般出版社嘅都比較淺,上星期去書局見到一個有補習社嘅老師出咗本grammar好似比較深,你可以去睇睇。

ktdanielli 發表於 21-10-24 09:36
我覺得grammar最簡單,grammar in use intermediate and advanced 已經足夠了。
‹ 上一主題|下一主題