用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2021高中選科後
樓主: kirstyau
go

2021高中選科後   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 21-10-7 11:02
唔係喎,睇你讀邊科咋。
如果好似我呢啲讀文科嘅咪好啲,可以放學行街到五點先至返屋企,七點做晒嘢食飯, ...

我想問下讀理科係咪多做練習先可以取得好成績?主要透過做練習睇下自己嘅理解程度及表達方法/技巧,花喺讀方面反而少?

POWAHBB 發表於 21-10-15 00:58
請問什麼是bio恐龍書系列?因為阿囡打算揀bio,想知道係乜嘢,是否可以幫到佢?因為自己本身不是讀理科出 ...

係Bio嘅參考書, 封面係一隻恐龍, 各大書局有售, 可買2手平好多, 見間中ek都有人放。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

S-Kwok 發表於 21-10-15 23:58
我想問下讀理科係咪多做練習先可以取得好成績?主要透過做練習睇下自己嘅理解程度及表達方法/技巧,花喺讀 ...

大致係,尤其數學同 physics :呢兩科中學階段理論相對簡單,但出題變化多端(例如 physics 裏面嘅 mechanics)。

S-Kwok 發表於 21-10-15 23:58
我想問下讀理科係咪多做練習先可以取得好成績?主要透過做練習睇下自己嘅理解程度及表達方法/技巧,花喺讀 ...
理科第一步理解,第二步操題。
時間投資落去,成效立竿見影。

kirstyau 發表於 21-10-7 02:13
大家仔女如何備戰DSE?!

入左2科 by topics CE AL DSE PP,會唔會做未知,雖然學校話會派,網上價錢唔貴, ...

幫朋友問

Chem補習好快就諗到佐敦,朋友問Bio邊到補習好,真係諗唔到,有冇介紹?

bbc2018 發表於 21-10-11 08:01
咁要睇修幾多科,又可能你數學叻,phy 好就會多些時間
當年我覺得A-maths 好花時間,除咗phy Chem  bio 又 ...

你有咩秘訣教到女女咁聽話⋯⋯我就來失血

b3410 發表於 21-10-17 11:28

明白,即係好似數咁讀。謝謝

gigayan 發表於 21-10-17 13:18
幫朋友問

Chem補習好快就諗到佐敦,朋友問Bio邊到補習好,真係諗唔到,有冇介紹?

b3410 發表於 21-10-17 19:07
對面海考唔考慮?

考呀,朋友住對面海呀

對於理科如果是phy同chem我覺得如果是會考或者DSE程度不需要操太多題目
我以前會考phy得B,我操過一本老師介紹的練習話只要明左就無論幾蠢的學生都一定最少有B,而我最後真的B左
但本野完全是out syllabus 野,我覺得操來完全無意義,根本不會出
我覺得如果是phy chem 呢2科會考DSE程度應該要將成本textbook所有野都明白得同記得通透
確保完全沒有遺漏任何的point
所以要看幾次textbook
不要花太多時間操其他練習,但可以適量少量地操past paper
我認為只要concept清 同 textbook裡面教的完全明白無遺留,在會考DSE程度上出的題目不論點變點樣未見過 都可以靠清晰的concept而解答到
唯一需要留意 需要train的是phy 電學的某些奇怪電路分析,真的需要train多D
而DSE我記得有最後一題有少少out syllabus,需要一D的平時累積的課外知識
有少少的類似AL的成分 就是類似HKAL的那種沒有syllabus邊界可言的情況
而且看課外資料要知道自己點解要看該topic而不是看來自high
我記得以前HKAL chem的時候的老師 有教過boron的chem,有教聯氨推進劑 亦有一題essay 成題叫你吹cobalt呢個element
聽落好似完全out syllabus但其實都是同syllabus有一點的關係
另外我認為要追時下熱門的科技
我記得我以前考會考chem有出poly lactic acid呢D可以生物降解的環保polymer,類似環保飯盒
講返chem,操題目,我最憎就是操chem,因為d計mole數千篇一律既費神又非常浪費時間,明白了concept就得,我甚至認為操得多重複性題目會降低學生的能力
而我中學的chem老師甚至是出了改考試卷,平時叫學生操chem mole數,派了一大堆,但重來不會收來改,只派答案
我非常認同該老師,因為我自己都不會做

skywalker167 發表於 21-10-17 23:05
對於理科如果是phy同chem我覺得如果是會考或者DSE程度不需要操太多題目
我以前會考phy得B,我操過一本老師 ...

多謝分享

回覆 b3410 的帖子

我都想知,港島最啱,可否pm我。學校有經驗bio老師走晒,只請咗啲冇經驗的年輕老師教高中,非常擔心。

cafeva 發表於 21-10-17 13:40
你有咩秘訣教到女女咁聽話⋯⋯我就來失血

阿囡本身好有主見,自我,活潑好動型,細個好難湊,經歴咗2個反叛期,2歲半至4歲,7-9,自己睇咗唔少教養書,好在自己湊,配合佢性格,軟硬兼施,一早建立同佢相處方式,一向關係好好,我給予佢好大自由度,再從旁引導吓,可能物極必反,現在自覺自律好多,有目標,心態和態度方面亦越來越好,慶幸先苦後甜,青春期暫時不覺反叛,反而大家更能溝通。
孩子幾年班?邊方面令您激心?

b3410 發表於 21-10-17 11:28
認同理科要理解,做練習,再思考。
亦可以透過睇相關Video,更能理解和吸收

bbc2018 發表於 21-10-18 23:35
認同理科要理解,做練習,再思考。
亦可以透過睇相關Video,更能理解和吸收
...
對,快過問老師
而且 X2倍速睇片,提升效率。

b3410 發表於 21-10-18 23:49
對,快過問老師
而且 X2倍速睇片,提升效率。
或者某部分要減速或定鏡,take notes,阿囡話課本無,但會考。Chem至今已有6條片要睇,要自己備課先。老師上堂問問題,同學有問題亦會問老師,增加互動,自學能力。阿囡對呢科好有興趣

bbc2018 發表於 21-10-18 23:29
阿囡本身好有主見,自我,活潑好動型,細個好難湊,經歴咗2個反叛期,2歲半至4歲,7-9,自己睇咗唔少教養 ...
簡單講係這兩年zoom到散晒。要重整返個麵團。好在距離入爐仲有時間,又有好師傅幫手。這兩年無正常學校生活,如果ftm 對小朋友好好多!

bbc2018 發表於 21-10-19 08:48
或者某部分要減速或定鏡,take notes,阿囡話課本無,但會考。Chem至今已有6條片要睇,要自己備課先。老師 ...

我女依家都係最最有興趣chem and bio

分科之後的確開心好多。

雖然揀科唔可以再揀physics, 不過竟然也開始有興趣,可能與chem 想通?
話打算自己讀然後考埋AP physics

cafeva 發表於 21-10-19 09:01
簡單講係這兩年zoom到散晒。要重整返個麵團。好在距離入爐仲有時間,又有好師傅幫手。這兩年無正常學校生活 ...
可能剛放完暑假,開學初期,還末能適應,有好導師,啟導角色對青少年好重要,求學最緊要保持興趣,有目標,就能發揮潛能,後勁凌厲!

hihihi 發表於 21-10-13 16:05
我女仲未有明確方向, 或者會開始聽下JUPAS talk, 希望佢搵到目標就有動力奮鬥
...
我女暫時在高中選科都無明確方向, 但就話一定會揀一科econ/bafs, 佢同我講, 無論將來做邊一個行業都好, 都會有一些商業元素在內, even做一個歌手, 除咗artist自己的talent外, 背後都會有一班商業團隊幫佢包裝, 否則有更好的talent都無法完美施展大眾面前, 既然高中有得揀, 就揀其一吸收下basic knowledge...... 我心諗佢又好似講得幾啱, 最最最重要係佢自己諗出嚟, 唔係我強迫佢。
‹ 上一主題|下一主題