用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 2021高中選科後
go

2021高中選科後   [複製鏈接]

大家仔女如何備戰DSE?!

入左2科 by topics CE AL DSE PP,會唔會做未知,雖然學校話會派,網上價錢唔貴,自己keep一套。

Bio 入左套2手恐龍希望幫到手。知道有out-c,當參考書睇下。中文私補老師bio都5*,可惜考中文,佢話bio唔洗補操幾轉PP+補充。但甘多科家姐話
bio老師最唔掂

Chem排唔到佐敦間補習社Live,阿女唔要睇片,仲要限時上補習社睇,時間唔多好,放棄!暫時搵咗另一位DR上skype(EK有前輩分享過),上住先。但最慘學校教得快,阿sir同學校唔多同步,阿sir都知阿女學校超前左好多(有師姐跟過佢),叫阿女係學校有咩唔明可以問,但阿女性格肯定唔會

中文,繼續上門大學姐姐補底中,其實都係主要陪做閱讀理解,因為家姐太討厭中文,冇人夾佢做跟本唔額外操閱讀理解。

數太子補緊,阿妹跟補叫救命。

暫時英文,Bio,Eng Lit零補習。
   31    0    0    0

kirstyau 發表於 21-10-7 02:13
大家仔女如何備戰DSE?!

入左2科 by topics CE AL DSE PP,會唔會做未知,雖然學校話會派,網上價錢唔貴, ...
加油!點解當年會考咁輕鬆宜家DSE咁辛苦既?係咪深左好多?

cafeva 發表於 21-10-7 07:32

唔知呀!當年懶人一個不是讀書人

到女唔想佢臨急抱佛腳,又幫唔到佢D乜,最多搵下咩參考書,補充,補習好。

cafeva 發表於 21-10-7 07:32

唔係喎,睇你讀邊科咋。
如果好似我呢啲讀文科嘅咪好啲,可以放學行街到五點先至返屋企,七點做晒嘢食飯,之後㷛劇睇小說,十點瞓囉。
我老公同我啲死黨讀理科,成日都測驗,食晏都滾水淥腳拎住本書,放學即返屋企苦幹,無㷛劇都要十點半至十一點至有得瞓㗎,當中 Chem syllabus 最長,花時間最多。

回覆樓主:

阿女轉佐校,九月開課用跑方式追趕新校課程gap, 每日差不多点幾兩点才睡。以前中三chem bio 都覺教得比人快同多,但現在學校原來更上一層樓,所以要非常努力去補返差距,十月頭终於有成果。
bio 冇補,經過上年學校訓練,勤力加做pp就ok, 阿女吾明,通常睇yutube 都搞掂返。
chem 佐敦live, 現在學校教仲深同快過補這間,加上佢跑了一個月,佐敦功課同測驗,dse by topics 都變得輕鬆同易,好大歸功現在學校教得好,而且每教完一部份,都有pp 比同學,學校卷係出深過dse, 所以同學会覺得dse 卷相對淺佐。佐敦live 學生都係附近區名校學生,好多都比較聰明,有推動作用,阿sir幫到阿囡更加明白內容,而且實在太多卷操,所以chem可以好放心。
中文原先有個spcc姐姐暑假補開,上佐大學吾夠時間就停了,我約佢每個長假都繼續幫阿女執,這個姐姐令我大愛,notes 好,教得好,可惜吾夠時間。
core 同 M數,正常補
Econ 冇補,二手買佐補習社資源參考。
因為現在學校資源較好,by topics ce /al/ dse pp, 校內pp 都整理得好好比學生 做,所以好幫到學生
另外,如果學生在學科上有難题,老師可行下會放學後再幫學生補,只要出聲就得。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

zitaeric 發表於 21-10-7 11:14
阿女轉佐校,九月開課用跑方式追趕新校課程gap, 每日差不多点幾兩点才睡。以前中三chem bio 都覺教得比人快 ...

恭喜! 冇記錯之前係同學仔。

回覆樓主:

冇錯呀~
現在佢地大個,家長幫到佢地吾多,所以都要佢地主動出聲。我成日長氣提佢,要清concept,  要 file 好 pp,早D瞓,都係 ED  

YolandaTam 發表於 21-10-7 11:02
唔係喎,睇你讀邊科咋。
如果好似我呢啲讀文科嘅咪好啲,可以放學行街到五點先至返屋企,七點做晒嘢食飯, ...
hm... 我都係讀理科呀, 日日打波打到天昏地暗, TVB 劇從不缺席, 印象中又無乜趕功課溫書既記憶. 可能我唔係名校, 學校無乜要求.不過中六開始Alevel就真係讀C人.

如果DSE唔係深好多都無咁擔心... (明明係小朋友既人生, 做阿媽既就係會在旁邊乾著急!)

zitaeric 發表於 21-10-7 11:56
冇錯呀~
現在佢地大個,家長幫到佢地吾多,所以都要佢地主動出聲。我成日長氣提佢,要清concept,  要 file ...
要清concept,  要 file 好 pp,早D瞓,都係 ED>>咁我都提下我個先...

cafeva 發表於 21-10-7 12:11
hm... 我都係讀理科呀, 日日打波打到天昏地暗, TVB 劇從不缺席, 印象中又無乜趕功課溫書既記憶. 可能我唔係 ...

我睇DSE 嘅 workload 大約係 (CE+AL)÷2, 課程比 CE 深少少,同 AL 無得比,但又比後者多科,所以咪好似多咗嘢咁。

cafeva    發表於 21-10-8 17:38

回覆樓主:

見讀文科朋友仔又真係得閒D,理科要好明先可行下一步,所以要好勤快。
中四,反而最煩腦係公社科,原本唸係簡單基本,点知好多條例, 新科目又無得參考,盲摸摸,無辦法,只好唸計考合格。

回覆 kirstyau 的帖子

咁快就補咁多科? 我女暫時補只中文, 其他科諗住睇定啲先。 舊年我買左Bio 恐龍書系列的MC俾佢考試溫習, 感覺效果唔錯 後來師姐送左套恐龍書俾佢, 希望佢會俾心機刨下啦

Arabellahk    發表於 21-10-15 14:35

hihihi 發表於 21-10-7 14:34

咁快就補咁多科? 我女暫時補只中文, 其他科諗住睇定啲先。 舊年我買左Bio 恐龍書系 ...

中文不嬲弱長補開。
數,家姐唔差但好慢,要出去畀人迫下操下。
Chem都係中四先開始。
Bio 已經撳住自己,可以靠自己操PP+補充

聽完你講我都覺得我女太hea
佢啲同學仔 (尤其級頭嗰班), 好多都已經"作戰狀態"。不過我唔敢谷佢, 怕有反效果 。中文佢自知學渣, 所以主動要求補習, 但唔知啱唔啱佢

hihihi 發表於 21-10-7 15:43

聽完你講我都覺得我女太hea

誤會了 現在係皇帝唔急太監急。 唔想去到中5,6先發現大落後,所以得閒就提兩句。 明顯我有我講,佢有佢繼續IG,韓星

Arabellahk    發表於 21-10-15 14:36

chem 去佐敦補 坐5 望5* 或5** 唔係幫佢買`廣告 首要入讀到先

zitaeric 發表於 21-10-7 11:14
阿女轉佐校,九月開課用跑方式追趕新校課程gap, 每日差不多点幾兩点才睡。以前中三chem bio 都覺教得比人快 ...
轉咗去佐敦?

kirstyau 發表於 21-10-7 16:59

誤會了  現在係皇帝唔急太監急。 唔想去到中5,6 ...
我哋就係中四尾開始補習,覺得有d遲。可能中四頭開始比較好。

b3410 發表於 21-10-8 09:28
轉咗去佐敦?

吾係,講 補chem 那間

回覆樓主:

其實理科中四課程都多,只要開好個頭,識得高中温書方法,順暢佐,上佐軌道就好好多,往後龍定蛇就靠佢地自已有多努力  
‹ 上一主題|下一主題