用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學五件事,你做過嗎?
樓主: 焯媽媽
go

大學五件事,你做過嗎?  

csy_ma 發表於 22-4-15 22:38
其實,我都幾羡慕您囝好多時接受家庭建議
我囡當年報的是新科,之前本來諗住去台灣讀,不過在學期初 ...

我個囡同你個囡一樣。她自己搞掂曬,又要寫文,又要interview ,之後先告訴我EY去邊和做乜。
我都係佢 EY 結果出咗,我有些唔明再問,她再解釋給我聽 hkuww 是什麼,有什麼好處。跟EY報其他intercalated degree/master course有乜唔同。 另外,她亦報了research/intern, 她一向好清楚自己想要什麼,不會跟風追求。

其實佢哋咁大個,最緊要他們自己plan自己前路。我哋知道她們有分寸,就不用參與太多,等被通知便可以。

好多時我話有朋友仔女想知,她才詳細告訴我。否則,佢有佢嘅生活,我有我的忙碌。

我很喜歡Prague, 反而冇去過Dublin,Ireland .(但我去過Dublin, California.)
你描寫好生動,令我認識多了Ireland, 希望遲些有機會去。

我以前出差,每年都去Italy, 偶然去 NY, Paris 。以前去美國感覺也安全的,當然自己會好小心。
當年歐洲人和美國人都非常好,普遍都願意幫手。

聞說近年NY 情況差了,多咗歧視。
另外,槍械都確實令人擔心。
所以,若果揀去美國exchange ,諗清楚去邊個城市較為安全。
否則,好似我朋友個女咁,經HKUWW收咗 EY去,難得美國名大學又平學費(hku學費加有獎學金),結局都唔夠膽去。

但都有好多同學仔去美國其他城市,達成返自己嘅夢想。

csy_ma 發表於 22-4-15 23:54
謝謝:)
其實都幾悲哀……我囡15歲打算出外交流,她媽我上來找資料,都多謝您有給予意見……但係,您現身 ...

你好勇敢。好多謝你第一身分享。

我聽過類似你的故事,媽媽家人上一代住廣州,富戶,更慘。

你讀書人、文化人,亦當然逃不了。

我都好佩服佢哋咁多年花咁多時間仲喺「big brother is watching you」階段。

傷心,只可以叫大家保重。

csy_ma 發表於 22-4-16 00:38
謝謝分享
看靚女講嘢比較易過

多謝你日行一善,善良就是美。

係,EY (enrichment year)是給醫科生,所以我特別提及hkuww.

HKUWW 是給不同科目學生申請。

我覺得兩大醫學院各有各好,揀適合啱自己。

我個女嗰年,我哋身邊認識嘅DSE 狀元榜眼(通常來自幾間中學)咁橋都揀我個女嗰間。可能,之前係例牌揀我哋呢間,而家又會有些人揀另外一間,就會變成以為多人揀另外一間,其實我見的情況都不是這樣。

阿女又點解揀呢間,除了喜歡EY安排,我哋有親戚在CU做醫科教授,佢嘅專業意見就選擇另一間。
我都唔想個個揀晒某一間,詳情也不便透露太多,不想爭拗。

我覺得香港人要團結,醫科生要團結,大家都想大家好,大家一齊進步就最理想。

自覺邊度讀得開心就去邊度,考慮清楚就唔需要再後悔。
事實上真係各有各好。

csy_ma    發表於 22-4-16 16:29

其實都幾悲哀……我囡15歲打算出外交流,她媽我上來找資料,都多謝您有給予意見……但係,您現身 ...
沒事,EK朋友的共同話題是孩子,孩子之外,各人有各人的生活和認知,話題對不上屬十分正常的。
89年7月尾住在北京飯店,外望是天安門廣場,冒過險,幫過朋友。今日慶幸見到他們大多數青年人,中年人,老年人都已經找回自己的尊嚴,活得健康舒泰,甚至比我更加幸福美滿。已約好朋友,待她退休,便一起回國內山區教育「留守兒童」,資助孩子上高中等。身外之物開開心心的送出去,是人生樂事,並能給女兒積福。

願大家都幸福。

csy_ma 發表於 22-4-15 23:04
我囡已因為好友在赫爾辛基交流嘅關係,在上月去看了。因為熱門看極光季節到三月,之後好似有但係頻率冇咁密 ...
關於:
「而海外實習就要自己申請嘅?」

因為有年輕人想我幫忙去某國際機構歐洲總部實習,我早前已經了解過,我稱後會在這類分享海外實習。

https://cpdc.osa.cuhk.edu.hk/student/gip

csy_ma    發表於 22-4-16 16:31

csy_ma 發表於 22-4-15 23:10
已經取消了
新嘅公民教育科係要學習國安法嘅,同通識嘅題式唔同,係著重背誦而唔係分析

你講得好啱,裝睡得人不會醒。

你在廣州讀大學,但感覺思想接近,同聲同氣。

反而有些外國大學回來,他們知道實況不多,唔明白詳細情況。

大陸發展係飛快,每次上去開會都可以見不同面貌。
外國朋友也笑說外國美景十年如一,當地人有時也覺得悶。
大陸急速變化,各樣興建,令人大開眼界。
可惜,外變而內不變,有些事情更大倒退。

同路人互相明白,心照不宣。

4個真實海外實習故事(上集):美好的很好、痛苦的很苦

https://hk.jobsdb.com/en-hk/arti ... ��-痛苦的很苦/

可以考慮下Disney 實習!

https://jobs.disneycareers.com/professional-internships

焯媽媽 發表於 22-4-16 11:30
關於:
「而海外實習就要自己申請嘅?」

你要留意中大近年改咗GIP 的涵恬范圍。以前國內是分開的,只係海外叫GIP,現在併埋一齊。

我的理解係海外的機會少咗,阿仔當年美國紐約那三個位冇咗!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

陳Sir,忍唔住搭一下訕……
記得大概係我囡中二時,我們仨第一次見陳Sir,您直接跟女兒說,如定了目標學系,就要留意大學裡有關學系的講座……您這番話,她當時不明白,強調自己不過中二……

然後,在她中三冬天吧,上了您的選系講座。她學校那時也開始為學生做您給她們做的性向志願調查等,加上她之前對陳Sir可能有點抵抗情緒,所以講座本應開拓她的眼界,但她把握得不好。然後,在一次聚會,您和CEO提醒我她常請假背後可能的深層原因……

終於,母女角力的結果,是她的出海,再十個月後,蛻變的她回來:先是幫SEN基層初小和高小學生設計暑期英語樂趣班,跟着跟區內小五六學生做了兩期三次升中面試班,並接續年多義教兩至三名高小生英文……現在看來,她初中跟陳Sir的接觸,也有一個示範作用吧?

而您在初中講的話,到她高中發酵了,她藉着商校同行計劃去了科學園實習,並得到老闆之邀客串當其參展的一個兼職職員~~這些經歷,連同她的交流經驗,大概都是她升大面試能夠順利的原因?

我很懶,且有點自閉,喜看書多於見人,所以在EK靚太群中不算活躍,跟您也不是太熟,不過,我會繼續久不久在EK出現,之前承了包括陳Sir指引的恩是前因。您和我們家之間雖然那麼近那麼遠,但因為您的存在,我才會有動力過一段時間上來EK偷偷師。這裡順便說聲:謝謝

香港的可愛,是因為人~~有愛而無私的人。謝謝。

chingyu    發表於 22-4-17 00:27

csy_ma 發表於 22-4-16 20:23

你讓我受寵若驚,當時只不過將我們一家為兒子做的分析,準備資料供諸同好,希望幫到小朋友、年輕人及家長。

當時我都跟你講,你朋友的小朋友Ok,你女兒偏年紀太小,你希望她了解多少有多少。

CEO處理好多SEN 學生事務,從你的描述,她大概知道問題在那裏。那一次我們大組在海運大廈吃泰國菜,也是CEO 第一次參加EK飯局。

我已經老餅啦,冇乜剩餘價值了,加上EK新紥師兄師姐的價值觀是先進單位,我差唔多跟唔上。

自己的生意用了更多時間,我會綜合在Blog寫埋個closing,我然後是淡出的時候。

csy_ma    發表於 22-4-16 21:03
csy_ma    發表於 22-4-16 20:58
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chingyu 發表於 22-4-16 09:52
我個囡同你個囡一樣。她自己搞掂曬,又要寫文,又要interview ,之後先告訴我EY去邊和做乜。我都係佢 EY  ...

很期待您之後的分享呵
其實跟您囡不同,我囡一直在尋找自己是什麼人,喜歡什麼,真正想做的是什麼等,頗有點三心兩意。所以,當初她去了目標學系三次講座,每次都問比較詳盡的問題(如某些到底學什麼,怎麼學等,甚至無形施壓令該新系要更新自己的網頁介紹,講些更具體的內容,在她提問後一個星期~~因為講座後答不上,囑她上網查),到面試時教授都已認得她,謂:”老朋友“終於見面了,而成功入讀之後,升大二前就曾考慮轉系。
出去一下,抽離一下,果然令人清晰一點。
意大利近威尼斯是我囡15歲那年交流的地方,我們很慶幸她去了那麼漂亮的地方沉澱和感受。她跟host 的關係持續到現在,下個月就會跟那邊的爸媽一起在意大利旅遊,之後待男友暑假到了也會帶男友去見他們。您每年都要去的地方,都是時裝展的熱門地,是曾從事美麗行業嗎?
現在,歐洲也不安全,有針對女生的罪行(好像蔓延成一個流行),所以女兒少晚上外出。尚幸她後來搬到治安很好的旅遊小區,街坊都相熟。她其實已上完課,剩下功課和present,現已在阿姆斯特丹蹭住宿。在七月男友去找她之前,她有可能會一個人在旅途,說實在,不是不擔心的,但是,已管不着幫不了了……

csy_ma 發表於 22-4-16 20:56

chingyu 發表於 22-4-16 09:52
她懂得尋求自己想要什麼,就是知道該怎樣行。只不過她還未明確清楚方向,要弄明白才決定。

我第一次去Venice係自己一個人去,感覺世外桃源!
我每次公幹,公司也讓我玩幾天。
我不是從事時裝業,但出差通常去Milan或意大利北部(可以順便去Switzerland)。
當年去Milan 和 Paris 確實開心的,
大把靚衫、靚袋、靚鞋, 平過香港好多。
意大利西裝都特別靚和平。
我本身不是購物狂,有空我會去鄉郊走走。
如果去一些地方不是旅遊區,餐廳可能只得我一個客。
我試過貪玩入廚房跟chef 學煮嘢食。
我反而冇去過意大利南部,遲啲一定要去玩下。

你女兒都幾有旅遊命,真幸運!

csy_ma    發表於 22-4-16 23:31

我和我女兒都有義教,幫助弱勢社群。

我女兒初中就參加朋友教會服務,專教南亞裔人士。

我就參加陳校長義教,幫助低收入家庭。

現在多了Zoom義教,更加方便。

時間許可,多做義工,從佢哋身上都獲益良多。

csy_ma    發表於 22-4-16 22:22

你啟發到我講多少少,希望初中家長有少許幫助。

中二時,阿囡參加過hku taster (medicine/engineering/business).
不過,佢話覺得悶,搞得麻麻。(當年好似話大學生負責)
上完之後佢仲話唔鍾意醫科。haha..

其實小朋友係不斷變,中二唔鍾意化學,中三、四又可以變為鍾意。

佢一直有玩debate, MUN, 每次有獎,但她知道自己不太喜歡。
有聽過律師分享,有一齊做義工去幫助食物銀行,
她確定自己不喜歡讀Law。

初中至高中一直有義教,暑假去復康中心幫手。
她知道更多不同階層嘅需要。
她見到一些人失去活動能力、工作能力的痛苦。
復康中心又要籌備不同活動,見她得到滿足感。
(她有去過貧窮地區教小朋友和幫學校油油。但復康中心令佢有更多的認識和感受。)

高中就有去clinical attachment 和參加兩大的summer camp, 接觸大學嘅師兄師姐,了解多一些。

學校嘅職業講座和職業導向都能帶領他們深層思考,明白自己嘅強弱和喜好。

所以,讓孩子多做義工,接觸唔同階層,佢哋會突然成熟咗好多。

csy_ma    發表於 22-4-16 23:27

chingyu 發表於 22-4-16 14:31
你講得好啱,裝睡得人不會醒。

你在廣州讀大學,但感覺思想接近,同聲同氣。

我是香港出生本土人嘛去廣州讀大學,不過是在港考不上,碰巧有後門走吧了
除了嫁了內地同學外,我也在北京蒲了一段時間。其實,內地人情願和香港人親近,因為覺得香港人較單純,不像他們自小就泡在關係圈中,不得不多了彎彎曲曲的心思,因為沒有關係,生活上萬事不行。

香港人的膽大,是因為之前有法治保障,只要沒犯法,就相信生命安全受到保障~~那是過去的事,但人的思維反射不容易改變。縱是街頭阿伯同師奶相嗌,都會話:點呀?犯法呀?咁……咁而家綠衣人咁惡,隨時可以指某幾個路人夾埋話違反限聚,又或有多張八達通懷疑你偷竊,拘捕嘅理由隨時搵到,港人嘅底氣漸消,但都有種以前嘅慣性。

對比來說,我地講嘢係比較直嘅。識有些港漂,對危險好敏感,國安一來,好多事都會停住,縱然佢之前可能在內地係異見圈嘅一份子。在內地人看來,14年設計個確保候選人好安全嘅直選制度。已經係好縱容了:直選喎,都唔明點解你班港人唔知足?嗰陣時,有位內地著名異見人士,真係咁喺電話同我嘅港漂朋友咁講……

我其實好耐冇去大陸了。18年,紅藍黃幼稚園發生疑似餵藥嘅紮針事件,我當時被一舊友拉入北京一個學前子女嘅家長群,佢地多數係中產,並着重啟發和自然教育(朋友以前就曾義教在京留守兒童,並將佢嘅經歷寫成書),因為感同身受,曾經幾熱烈討論,義憤填膺,但不久,紅藍黃已成屏蔽詞(我自己在低端人口事件上才真正體驗到咩係屏蔽詞,人地真係睇唔到你打嘅指定字,那時才拜服中央嘅科技),而當初感同身受嘅中產家長,突然又在群中多講什麼旅遊什麼飲食,像沒事發生一樣哈哈哈,今天天氣真好,我都覺得幾神奇

明白的,當年我在北京混,真係幾開眼界,睇到好多在香港未能接觸嘅事(但我17歲已走後門去咗後來開天窗嘅報紙做記者,當時出差返大陸,唔太習慣啲明明大我成倍嘅人會對我卑躬屈膝),啲人底子又比較厚,人地又對香港人有種特別嘅信任,整個氛圍好吸引。咁我又人緣比較好。例如在畫家村搬咗屋,唔知公安定國安同街口商店老闆娘打聽我之後,老闆娘都會話返畀我聽。咁就算唔知公安定國安敲門入屋要同我傾偈,咁啱我煮開午餐,都會請人食嘅,冇咩計較。知道有big brother,喺內地老運動員嘅通識。老實,比較起黎,內地嘅國安似乎有人情味過香港啲綠衣人,起碼有次國安同我通宵聊天,睇到我爆喊,都會指指洗手間叫我去洗個臉(當時我係學生,時值卅多年前),我話要食香口膠就買香口膠請我食咁。

不過,而家我老喇,唔想我囡將來面對我當時嘅情況,縱然佢好道德潔癖,操口都唔講,絕對奉公守法。但你永遠唔會知道,不知何時,個龍門會搬去邊?就如好多人講連區生講嘢咁溫和理性都清晨被按鈴(行家傳佢因為佢話人朗誦腔,唔應該),咁梗係希望自己子女走得就走,點知佢唔肯

csy_ma 發表於 22-4-16 23:17
我是香港出生本土人嘛去廣州讀大學,不過是在港考不上,碰巧有後門走吧了
除了嫁了內地同學外,我 ...

原來如此!

以前無論大陸或香港人都比較有人情味。

早十幾年,我都會定期上大陸開會。
確實他們嘅樣貌係比較成熟,跟香港同齡相差十幾廿年。
但是,近年佢哋變得越嚟越靚,變到我哋都唔識得分真與假。

佢哋係會叫我 x 總和 x領導 , 我又唔夠女強人樣,感覺都幾搞笑。
佢哋話覺得廣東話好好聽喎。我話香港人一向覺得國語溫柔一點。

其實有啲歐洲學生係會在大陸實習,歐洲人都會識得講普通話和寫中文。
唔同國家嘅年青人都力爭上游,香港年青人都真係要廣闊眼界。

不過,歐洲學生同我分享,有些中國學生係臨急抱佛腳,平時唔專心上堂,考試前溫習已經太遲。
可能佢屬於比較出色,各方面都學得很快,亦都可以適應不同環境。
當然有些中國學生和香港學生都很出色。

對,歐生咁温文也如此結局。我已習慣講啲唔講啲,至少唔需要違背良心。
Btw, 以我所知,咸豐年前,大陸人已習慣用代替詞,因為 big bro無處不在和檢查文件。
現在科技咁發達,更加容易搜尋有關資料。

chingyu 發表於 22-4-17 00:22
原來如此!

以前無論大陸或香港人都比較有人情味。

領導大人您好!
卅多年上大學時,有同學常缺課,少有的上課日,一定在小息時跟教授聊天或抽煙,以便造成錯覺,讓教授以為他常常上課 :P

挺聰明吧?但他不常拿高分~~因為他背景複雜……後來,不過是我有次碰見他,拉了他去當時大學的“高自聯"開一次會,他又沒有怎麼發言,就因為他的背景,被跟蹤,被問話,國安明知道他根本無關,還找了他通宵問話十次(我才一次)

後來,學校用他在校期間結婚生子為由,不讓他畢業……把他拖進水的我也不過是延期一年畢業,他卻被連累成這樣……(不過倒掀起了另一段可歌可泣的愛情)

我未接觸過小粉紅那一代,倒有位早年拿獎學金來港唸大學的女生住過我家一段時期,她特地搞了個讓我她認識港漂同輩的晚聚,真是個個都挺有特色和吸引。但我少上微信微博,真是跟不上她們的話題呵。女生後來在美國深造幾年後選擇回國,她學心理治療,理解她選擇回去的原因。

確實,內地人的個人魅力挺吸引的,地域的廣度和生活的規限都增添他們生命的厚度,對比起來,本土香港人有時略欠一點層次,沒那麼多故事吧?

深信,這幾年香港發生的事,是會為香港年輕人更增厚度?相信他們繼續真誠之餘,會減了些天真?(港大學生會事件,在我看來就是失諸天真)

至於代替詞,是呵,咸豐年代已有,而且不斷。前幾年,把長文拍成圖片,可混過關,後來牆高明了,就在文學圖片上用粗筆亂畫,但又不影響看到文字,再廣傳。

我有個師兄當了時政KOL,被蕭生讚為勤力,因為他每天開兩次咪,每次個多小時,那個多小時都言之有物,回應又有智慧:介紹他最近的分析如下:
https://youtu.be/hL8FQjoHxBs

([color=var(--ytd-video-primary-info-renderer-title-color,var(--yt-spec-text-primary))]新闻茶座: 上海失控对中国政局的影响/王剑每日观察/20220416)

如果認為他的分析有其道理,就要盡快棄人民幣了吧?

csy_ma 發表於 22-4-18 16:57
領導大人您好!
卅多年上大學時,有同學常缺課,少有的上課日,一定在小息時跟教授聊天或抽煙,以便造成錯 ...

Haha.. 領導要搞衛生,唔得閒

講啲update比你聽,近兩年的事。
某君被兩所英國名公校踢走,當然係行為問題啦。
轉頭就入清華大學。富豪下一代就係北京蘭桂坊三里屯生活。

于x, x非 你有冇聽過/睇過?不過,他不勤力,很少出片。

算啦!
在網絡世界,大家都不要太認真,聽過就算了,

因為唔知對方係咩人?說話背後係咩意思?

我教我仔聽人講說話,要留意背後的意思。可能留意下對方的眼神,咀臉,身體語言等。

閱讀文章時,係要了解作者寫文章背後的意義,想傳遞什麼信息給讀者。

所以,我比較少問網友意見,反而係問朋友/老師的意見。

更加要問孩子本身的意願,因為孩子都有自己的想法,只係被大人忽略了。

多點聽孩子的意見,讓他/她了解如何跟別人溝通和相處。

祝福囡囡有豐富的學習和交流經歷!

csy_ma 發表於 22-4-18 16:57
領導大人您好!
卅多年上大學時,有同學常缺課,少有的上課日,一定在小息時跟教授聊天或抽煙,以便造成錯 ...
不如買日圓.
快跌破6算.