用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學五件事,你做過嗎?
樓主: 焯媽媽
go

大學五件事,你做過嗎?   [複製鏈接]

YmOra 發表於 21-11-14 07:20
icthx.thx

想入住這些優質房間,係咪要負出多DD力响個"莊"㗎!不過,想更投入,上莊係 ...

睇吓你讀乜嘢科,好多人都冇上莊。

參加活動就一定有,唔規定要上莊。

大仙 會話比佢哋知,等佢哋自己發掘下啦。

人人性格唔同,特別內向和收埋自己的,未必適合。

出嚟社會之前,接觸吓唔同性格嘅人,學吓磨合,都係重要一環。

住hall 多活動未必上莊。有些同學 申請唔到宿舍,反而更加想上莊,認識多啲朋友。

YmOra    發表於 21-11-14 15:31

gracelam 發表於 21-10-6 14:06
阿女(中六)早幾日同我講話大學想去exchange, 問我支唔支持佢?

其實佢讀咩去邊度讀仲未諗定  

有的學係exchange  會當學分同唔洗defer ,仲係一定要去。我支持exchange, 但最好唔好搞到defer.
:-D :-?

csbaik 發表於 21-11-14 09:34
有的學係exchange  會當學分同唔洗defer ,仲係一定要去。我支持exchange, 但最好唔好搞到defer.
...

因為中學exchange就會defer, 舊年佢師兄exchange咗一年, 之後回來同佢同級! 師兄同佢分享點滴, 所以佢好羨慕!

但大學就唔知要唔要?(佢讀嗰科)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-11-14 09:43
因為中學exchange就會defer, 舊年佢師兄exchange咗一年, 之後回來同佢同級! 師兄同佢分享點滴, 所以佢好羨 ...

我有朋友讀英文教育係,mbb 係要規定去exchange,. 其他就唔知

當年和而家 exchange 都唔洗 defer 喎。

仲要交香港學費,幾好。

當年 exchange 的同學,兩個搵到 lifelong partner ,做埋夫妻,一個嫁咗去外國。

Del!

chingyu 發表於 21-11-14 09:20
你睇段片係 男 hall 來!
大部分都係 男女 hall .

謝謝你的資料

焯媽媽 發表於 21-11-14 14:34
https://www.eduhk.hk/re/student_handbook/text_chi4_1-b.html#8

21歲半就畢業便叫太年輕?

你說你“鼓勵這些學生完成晒所有任務才返港完成學業”, 請問你是否從事大專教育? 我只係好奇,很想聽聽其他的看法,例如你所講太年輕和最好完成所有任務係甚麼任務,期待你可分享多些。

chingyu 發表於 21-11-14 09:20
你睇段片係 男 hall 來!
大部分都係 男女 hall .

YmOra,
以上呢條 link 有齊 咁多 hall,
每間hall click 入去拉到最低,
你就會見到 hall  website,
或者你再用佢啲hall名去 IG explore.

chingyu 發表於 21-11-14 19:06
YmOra,
以上呢條 link 有齊 咁多 hall,
每間hall click 入去拉到最低,

多謝你的資料呀!等我慢慢睇。thx.thx

chingyu    發表於 21-11-15 19:03

Augesttime 發表於 21-11-14 16:28
21歲半就畢業便叫太年輕?

你說你“鼓勵這些學生完成晒所有任務才返港完成學業”, 請問你是否從事大專教育? 我只係好奇,很想聽聽其他的看法,例如你所講太年輕和最好完成所有任務係甚麼任務,期待你可分享多些。 ...
看到這個貼文,嚇了我一跳。

我已經刪除了早前部分的貼文,我擔心自己寫的內容,很容易把我仔仔認出來。

我仔仔未夠18歲便入大學,只經歷一個DSE,相比我以往要會考和高考,
我認為他太年輕,所以希望他的大學生活,除了讀書外,能夠多元化地認識世界。
他中學時每年暑假都會往外地生活和做義工義教,希望他能夠把他的知識跟別人分享。
基本上,從這些過程中,他學懂了跟不同年紀和不同背景的人相處,這樣對他將來待人接物很有幫助。

去到國內外,只是單單一些日常生活,例如到餐廳點餐用餐,坐的士/叫的士等等生活習慣已經跟香港不同,
我會叫仔仔分辨出那些店舖/生活習慣和香港不同/相同。
那些事物香港有外國無等等。從中訓練仔仔的觀察力和適應力。

所以想仔仔的大學階段,能夠出去(國內外)見識世界,體驗生活。

比仔仔知道,讀書只係人生一個部分,行萬里路都能夠擴闊一個人的視野和胸襟的。

焯媽媽 發表於 21-11-16 10:28

我已經刪除了早前部分的貼文,我擔心自己寫的內容,很容易把我仔仔認出來。

原來如此。
我從來無爬過舊文,只係看到那個“太年輕”的回應而已 ,才隨意問問。

不必擔心,眼見不少學生都未夠18歲入大學,有一間直資學校大部份學生係呢個年齡入大學。 另外,很多學生 自行考 AL 也是提早入大學。

題外話,某名校好多資優生,卻不支持學生跳班。 人生苦短,好好enjoy 過程。

當然我明白有些學生檔也擋不住。我親戚就係21歲在英國某名大學做教授。  他在香港讀中小學,但從不接受訪問,十分低調。

annie40    發表於 21-12-11 14:21

chingyu 發表於 21-11-16 23:21
不必擔心,眼見不少學生都未夠18歲入大學,有一間直資學校大部份學生係呢個年齡入大學。

另外,很多學生  ...
如果係我仔的話,21歲就做名牌大學的教授,我唔想囉!

我仔都有同學,中五考完IAL,就去了英國的 Imperial College升學。

好似這個神童,完全失去童真和稚氣,失去青少年應有的群體生活,大班男男女女一齊玩一齊開心吓,
玩OCamp,玩拍拖,玩莊,補習做兼職什麼的,

這些才是成長必經的階段呢!

https://www.hk01.com/熱爆話題/65293/神童再創神話-9歲讀大學-18歲沈詩鈞在美國ucla做教授
【神童再創神話】9歲讀大學 18歲沈詩鈞在美國UCLA做教授
https://youtu.be/B72F8p1YUhg

焯媽媽 發表於 21-11-17 00:07

我仔都有同學,中五考完IAL,就去了英國的 Imperial ...

無錯呀!行得太快未必係好事,幼稚園至小學至中學至大學,慢慢行係為咗可以慢慢地"細味成長過程"嘛!大人會做的事咪留待大個時才去做也未遲呢!

焯媽媽 發表於 21-11-17 00:07

我仔都有同學,中五考完IAL,就去了英國的 Imperial ...

Exactly!  就算快一兩年都唔想!

近年就係見到好多學生,為咗快一兩年,什麼都考。

有啲真係檔都檔唔住,
有啲就係父母迫去考。

21歲做英國名大學教授的。由細到大天生不同,完全沒有特別催谷,完全沒有特別補習,就算佢父母幾咁唔想,又幾咁低調,佢都升得咁快。我又唔會歧視佢。始終每個人都有唔同嘅路。

你的教導很好,他的閱歷,視野,待人接物會慢慢積累起來,出到社會工作及生活會輕鬆一些!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

幸福不是必然,我哋仔女可以去外國做義工,可以周圍交流增廣見聞,可以從小就有良好教育 native English . 但未必人人有呢啲機會。

眼見香港年青人都十分優秀,有些冇機會去外國見識,但見到佢哋行為處事成熟,待人接物一流。

我見佢哋讀書之餘,亦都會為自己生活費努力,參加香港的義工工作。
我都十分欣賞他們!

香港就係咁美麗,無論怎樣出身,行得比人快 或 行得比人慢,各有各天空。

大家最緊要互相欣賞,惺惺相惜。

annie40    發表於 21-12-11 14:22
YmOra    發表於 21-11-17 10:45

見有人話做Intern 好重要,
來看看幾間大學有提供的本地/海外實習機會。

CU: https://cpdc.osa.cuhk.edu.hk/student/gip

HKU: https://www.scifac.hku.hk/curren ... research-internship

HKU:https://www.socsc.hku.hk/sigc/resources/internships/internships/

科大: https://career.hkust.edu.hk/web/page.php?section=find_a_job

現在流行某些雙學位,係4年內(?) 在香港/日本讀書,
只須交香港學費,完成課程後,

便可以取得香港和日本的雙學位呢。應該都幾抵讀。

https://glsd.ssc.cuhk.edu.hk/wp- ... /GLSD-Programme.pdf
‹ 上一主題|下一主題