用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學五件事,你做過嗎?
樓主: 焯媽媽
go

大學五件事,你做過嗎?   [複製鏈接]

HKU學生分享自己在外地交流的經驗。

https://www.youtube.com/watch?v=MKAmGobY8NY

睇到現在的大學生很幸福,可以有充足的資源做自己喜歡的事。

我以往讀書年代,一直忙拍拖,實習和補習,根本無時間現莊。

全民皆莊既中大:上莊真係咁好? | 上莊樂與悲

https://www.youtube.com/watch?v=D9cVpHfj6Ik&t=51s

想叫家中年輕人幫我寫個手機程式,

等佢發掘下這方面的興趣和學習動機。
知道自己的興趣,才有動機學習。

因為不同嘅實習機會是有的呢!

https://italent.cyberport.hk/career-development

保險業的暑期實習計劃,

如果各位學生有興趣了解保險業的話,可以去了解下:

https://www.instalent.org.hk/tc/content/sip

焯媽媽 發表於 21-12-9 18:23

https://www.youtube.com/watch?v=MKAmGobY8NY

好耐冇上黎EK, 昨日才發現焯媽媽畀咗咁多多渠道既消息,正!好可惜喺我囡大三至見到呵
其實,上黎蒲,都係想睇吓其他學生有冇分享外地交流嘅經驗,咁我就先拋磚引玉,講吓我囡嘅?

咁啱,佢交流嘅院校,係條link度有學生分享嘅愛爾蘭聖三一學院

首先講點解喺都柏林?因為佢號稱歐洲矽谷,好多科網公司都喺佢度設立總舵或者大分壇

hku好似同聖三一有交流計劃?我囡喺果邊遇到5~6個hku交流生,而佢學校呢個學期只得佢一個,所以都有同佢地食吓飯交流吓咁

聽講,hku畀既交流津貼都ok(實際係幾多,我囡唔記得),唔似cu咁,亞洲2千,歐洲4千咁,真係機票都唔夠

我囡既好朋友喺poly,仲有旅遊獎學金申請,即係你除咗去交流既國家外,仲有獎學金畀你去其他鄰近國家去玩,真係要畀心心眼
例如,佢朋友去芬蘭首都交流,可以有津貼去荷蘭玩個幾星期,致使我囡可以走去蹭好友既免費住宿(都係唔知幾錢,希望有人補充)

都柏林作為歐洲矽谷,住宿貴到拍得住香港 聖三一宿舍最低250歐一個星期,一個月唔止一千歐,真係貴到無倫

所以,我囡冇申請宿舍 佢俾咗幾千蚊當地網上agent,搵咗間周租平成百蚊歐元既房,冇獨立洗手間,距離學院大半個鐘巴士程咁 不過,嗰位已退休既屋主好潔癖,有少少強逼症,唔太友善,我囡最初同佢應酬傾吓偈,佢竟然同我囡講唔好當佢做朋友,佢係唔會同租客做任何事嘅……

個屋主有三間房租咗出黎,一個係意大利女生,佢讀緊碩士同幫學校做嘢,另一位係泰國女生,喺facebook負責泰國網,有香港同事(當然係負責香港嗰邊),所以知道hk is not china. 住咗都柏林好幾年既意大利女生評價都柏林人(住響嗰間屋好似一年左右),話佢地表面上好似好友善咁,但只係表面……我囡因為上課時間不固定,唔似另兩位返工女生早出晚歸,就令到屋主幾不滿~~因為屋主鍾意喺房客不在時,藉口同你打掃房間走入去人地嗰度,試過想去泰國女生房搬個衣櫃出黎(因為佢話佢囡想要,所以換另一個衣櫃畀佢),遇到女生少有在家,仲嫌佢阻住佢

其實,agent既條例係寫明唔畀屋主隨意入人房嘅,不過,我囡搬晒行李入去嗰日,屋主以清潔為由話要入去,咁我囡都冇為意應承咗 後來囡同agent講返,屋主就話佢已經口頭答應咗……(所以唔知點解,屋主會搬多張唔畀我囡用既單人床入佢間房,又會喺佢間房燙衫)

因為我囡唔係早出晚歸,屋主就每朝早開住房門大大聲講電話,同電話嘅親友鬧我囡 咁都算嘞,但喺屋主入佢房清潔,將佢對拖鞋踩在單人沙發既乾淨衫上面之後,我囡決定唔忍佢~~跟住就係漫長嘅同agent交涉過程……

結果,我囡交畀屋主既兩個星期訂金,有一個星期收唔返,搵到屋後協調另一個星期訂金就權充最後一星期的房租(租金係每星期交嘅)  然後,我囡就搬咗去遠少少嘅都柏林南部,交通時間雖然差唔多、但要坐火車交通費貴啲、在廳對出後花園已經睇到海既另一間屋度住,然後就……染疫(因為佢搬咗幾日後就去咗芬蘭同中學同學去睇極光同聖誕老人,之後直接落倫敦睇戲)……

我地同佢講,好彩佢啱啱換咗好人到佢染疫時會煮埋嘢食送去佢門口既屋主,否則在舊房東那中咗都唔知點算(雖然係可以網上叫外賣,但佢喺以前間屋住二樓,唔同新屋住地下,甚至可以喺窗邊同外賣交收)?

以上,係佢交流中生活上所遇到和學到嘅……

講完生活上遇到佢出世之後未遇到既大考驗後(佢中學都有去過十個月既交流,都係住人地屋企,而個host極之好人,當佢係女咁),講返學術,應驗了一句:冇比較冇傷害……

因為佢去既係都柏林top1大學,當地人知道後都即時反應話佢梗係好聰明(掩嘴笑,與事實不符),不過,喺佢眼中,呢間大學嘅教學方法都……幾落後?佢畀咗其中一科既筆記我地睇,真係幾中學生吓……上課就只係照筆記內容展開闡述,當中有討論,當地學生無疑好勤力,睇晒所有要睇既資料,但老師冇咩啟發性,唔太帶到佢地好有火花嘅討論(呢科係佢選修三科之中,佢認為最唔值得既一科,覺得中學通識老師仲有啟發)

另一科,同學都係好勤力,將老師提供既書單上所有既資料挖得幾深,不過,老師就嫌佢地角度唔夠廣,唔太能換位思考,反而讚我囡其實冇咩落功夫,但因熟中國背景資料就做比較有不同視野既文章

佢總共修咗三科,兩科社會科學,一科IT,IT嗰科佢都認為唔夠CU深入,不過可能同揀嘅課程難度唔夠有關?在佢看來,聖三一課程既1,2,3,4難度,普遍低過CU一到兩級

同HKU學生交流,KU生覺得自己既導師好勁,可能喺佢地研究嘅範疇好出名,但唔太識教書,同學生嘅交流唔多,所以引發唔多

而我囡話CU好多老師將精力放在教學而非研究上,所以出咗去一趟,反而覺得自己學校好好,想延期畢業讀多幾科添

另外,原來政見真係會限制人嘅思路,阻礙咗研究學術~~佢識咗個KU生喺親建制嘅(係唯一嘅女生,所以女兒惟有比較熟佢 ),對於香港老師畀嘅功課:清零政策嘅利弊有點無從處埋,因為佢覺得清零只有利沒有弊,所以唔係好識做云云……年輕人親建制,讚警執法得力係比較難得嘅?我囡共佢解釋咗好多,佢先覺得有信心好好完成功課……其實都唔太能夠想像,擁抱建制言論嘅同學,當年點考通識?通識唔係要正反論述嘅咩?

另外,大家都知通常交流既地方選擇係睇GPA成績嘅,但都唔一定
交流係分學校 學院 書院 學系等有唔同既交流額和地區 而通常,愈大既範圍就愈多人爭,但係相對,就有好多唔同既交流選擇

我囡既系係規定要有一個學期出外交流,亦同唔同地方簽咗交流學額 不過,佢申請咗唔知係學院定學校既交流計劃 佢大二上學期時其實申請咗大三第一個學期,去佢好心儀嘅布拉格,但係因為怕疫情嚴重,推遲到下學期,已經冇布拉格呢個選項,惟有揀其他

個計劃雖然以GPA排序,但都有面試 佢有個同學,成績比佢好,以為自己坐定可以去到,就冇參加面試 我囡只係first hon邊緣,但可能因為面試時頗有誠意,咁揀既排序就前過成績好過佢既同學都幾多(即係個pool有咁多個選擇,學校會根據你嘅成績同面試表現,排咗一個選擇順序  咁排前面嘅都未必一定揀熱門嘅地方同學院嘅?總之,就係按個選擇順序嚟揀你自己心儀嘅院校,至於揀邊系邊科,就係你自己同當地學係申請嘅 咁當地學校都係會睇你讀嘅科系同成績,黎批你揀咩科系黎讀 不過,唔同學系對交流學生所修嘅科系都有唔同規限,但一般都會寬鬆處理)

唔知他院校係唔係都係咁?總之,就算成績爆晒4,都係要去面試為佳,最少顯示誠意?

csy_ma 發表於 22-4-10 18:40
以上,係佢交流中生活上所遇到和學到嘅……

另一個在生活上嘅交流收穫,就係阿囡突然好有意願學駕駛~~之前我游說咗佢好多次,佢都冇反應

自從佢同一個法國女生一齊去愛爾蘭西部旅行,在一個著名風景點享受完日落,之後要凍到冰條咁喺巴士站等成個鐘頭先等到巴士去市區後,就深切體會到識揸車嘅重要(佢地之前在途中都畀個美國女仔主動停車載佢地去同一個旅遊點)

其實,喺交流期間,通常最熟嘅唔係當地人,而係同一時間在當地交流嘅其他地方嘅學生 好似我囡咁,佢最熟嘅係唔同科系嘅法國女生(有四分一華裔血統)(另一個係以前同屋嘅泰國女生,可以一齊叫亞洲美食),因為學期初在學校辦嘅交流生介紹一日遊團時認識,然後每個星期結伴探索都柏林和愛爾蘭各地風光 而近排香港情況又咁混亂,我地建議佢唔好咁早返黎(當時仲溶斷咗),法國女生答應畀阿囡跟佢返巴黎屋企住一段時間添(我囡已計劃五月前去住,因佢聖三一學院嘅學生證只到五月底,而持學生證入博物館係免費嘅,包括羅浮宮)

csy_ma 發表於 22-4-10 18:40
以上,係佢交流中生活上所遇到和學到嘅…….
又順便講埋,身在歐洲,都可以親身體驗蝴蝶效應:因為俄烏戰爭,歐盟杯葛俄羅斯燃料出口,所以電費近排貴咗好多
就算新屋主有幾咁好人,都好介意阿囡長期留在房中不外出(好似冇咩隔離概念?),因為有可能長期要開暖氣 結果我囡同意唔開暖氣,只開床上嘅電暖毯(舊居嘅暖氣係統一開關嘅,只在房東開嘅時候先有暖氣),也算是為戰爭而“犧牲”(咁開玩笑係唔係太唔莊重?)

csy_ma 發表於 22-4-10 20:11
另外,大家都知通常交流既地方選擇係睇GPA成績嘅,但都唔一定
交流係分學校 學院 書院 學系等有唔同既交流 ...
我現在才知道,原來GPA成績影響交流地點。
快快叫仔仔努力讀書,過3爆4啦!

csy_ma    發表於 22-4-15 21:58

csy_ma 發表於 22-4-10 23:42
另一個在生活上嘅交流收穫,就係阿囡突然好有意願學駕駛~~之前我游說咗佢好多次,佢都冇反應

自從佢同 ...
我都有叫仔仔在香港考好車牌才出去交流,但佢同樣無反應。
因為我有好友同樣是我仔仔大學校友,記得以前我仍是學生年代時,好友駕車接我去大學玩,

這個回憶實在太美好,念念不忘,所以,我極力推薦仔仔學車,帶我到大學玩。

自從佢同 ...
關於:大學交流後,順道去旅行。
我自己好喜歡留在歐洲的,但因為仔仔是讀金融,所以我想佢去美國交流。

但最終去那裏,都要看仔仔的選擇呢!

因為知道仔仔有師兄今年1-2月時,已經飛去北歐交流,因為他們約好一齊去看北極光。

現在分享仔仔的大學生活,真的勾起了美好的回憶呢!

自從佢同 ...
恭喜csyma有女初長成。:)

csy_ma 發表於 22-4-10 19:14
講完生活上遇到佢出世之後未遇到既生活考驗後(佢中學都有去過十個月既交流,都係住人地屋企,而個host極 ...

Thanks for your sharing.

你講得好好。 所以有啲人直頭想取消通識。

自從佢同 ...

阿女 year 1 已經考咗車牌。不過,我估出年 exchange 都唔夠膽揸車住。

咁橋睇到以下video,
MBBS Enrichment Year

EY其中一個範疇係 HKUWW, 都係同其他HKU 學生 競爭去 exchange.
每個subject 有不同quota.   HKU website 有資料。

https://youtu.be/-6hA7v9YSBE

焯媽媽 發表於 22-4-12 10:38
我都有叫仔仔在香港考好車牌才出去交流,但佢同樣無反應。
因為我有好友同樣是我仔仔大學校友,記得以前我 ...

其實,我都幾羡慕您囝好多時接受家庭建議
我囡當年報的是新科,之前本來諗住去台灣讀,不過在學期初冇DSE成績嘅首輪落選咗(當時佢想讀嗰科在香港冇,申請台灣嘅學校同科系都好熱門),於是佢就撿起心思準備香港應試。咁佢似乎已經先選定咗目標大學,有次佢上目標校網發現咗有佢想讀嘅新科,通知我地,結果我要放咗人地做義工嘅飛機,一家人去聽嗰科係咩(嗰年有三間大學都開咗類似嘅新科)。

嗰科好似同佢度身訂造咁,既有電腦知識,又有佢亦感興趣嘅社科內容(您之前有個post有大學生分享讀新學系嘅感想,其中就有我囡嗰科嘅學生),於是就首志願投考。中間有冇問兩老意見?咁叫我地陪佢去聽talk算唔算?我其實唔太欣賞新科賣嘅方式,而且又幾鍾意台灣,私心幾希望佢再考慮去考……不過,面試嗰啲教授都似乎覺得我囡好適合嗰門新科,星期五面完試,星期一已收到取錄信,嗰時大概五月,都唔駛等DSE公佈(因為冇CO,學校話未見過,仲叫佢唔好咁老定,慎選A2,3云云),就冇再提考台大

唉!命運有時就係咁,在某個關鍵位失落咗,轉咗個彎,就大不同。雖然我囡嘅大學生涯都OK,有佢嘅掙扎同經歷,但如果當年台大收咗,過咗去,就可順理成章喺嗰邊發展?

至於交流嘅程序,佢都唔係話畀我地知嘅,係定咗起行前,同老爺食大家族節日飯,其中有位伯伯因為女兒也在中大,所以多問遴選程序,佢先解釋得咁清楚,否則,無論佢之前揀布拉格,定後來嘅都柏林,我地都係事後至知。我地至今都未見過佢大學成績表。GPA都係佢提過先知……

焯媽媽 發表於 22-4-12 10:51
關於:大學交流後,順道去旅行。
我自己好喜歡留在歐洲的,但因為仔仔是讀金融,所以我想佢去美國交流。
我囡已因為好友在赫爾辛基交流嘅關係,在上月去看了。因為熱門看極光季節到三月,之後好似有但係頻率冇咁密……不過,據囡話,其實現實環境睇嘅極光係冇相中咁靚嘅,雖然佢都追咗兩晚
我囡有個從小就好希望佢去探佢嘅契媽在美國,但因為好多校園槍擊和其他新聞,我囡都幾怕美國……

去歐洲嘅好處,係可以接觸到不同國家嘅人,美國人一般大美國主義都幾重,思維嘅角度好似唔太多元?唔同歐洲,幾個鐘火車/飛機接觸嘅文化底蘊同思維都唔同?

如果最終打算去美國實習,咁交流揀其他地方可能更開眼界?我囡個係規定大二升大三前完成某個工時嘅實習,當時好似冇聽過佢有同學去外地實習?可能佢地嘅實習多半係系代為聯絡(都有在學期初問佢地意願,我囡因為想去非牟利機構,系好似特地為佢聯繫既),而海外實習就要自己申請嘅?

chingyu 發表於 22-4-13 20:20
Thanks for your sharing.

你講得好好。 所以有啲人直頭想取消通識。

已經取消了
新嘅公民教育科係要學習國安法嘅,同通識嘅題式唔同,係著重背誦而唔係分析

因為通識範圍太大,我囡當年係基本上冇溫,因為佢好遲至開始發力,花唔到太多時間,就決定斷臂。結果有4,最低分科目之一。而家公教科只有合不合格,唔知可唔可以都用呢招?

annie40 發表於 22-4-12 12:05
恭喜csyma有女初長成。:)

謝謝:)
其實都幾悲哀……我囡15歲打算出外交流,她媽我上來找資料,都多謝您有給予意見……但係,您現身在這恭喜我嘅時候,我想起嘅係您其他壇嘅好多我唔認同嘅post和鼓吹,令我困惑我回唔回應同點回應好……

當然,您有權分享您睇到嘅角度,哪怕是片面的……假如有家長因為您的言論而作出選擇,那是他們自己需要負責的。不過,智慧如您,側重光明面,而半點不提其他(如教室都有錄影機),是否帶有某種任務?

我是卅多年前在大陸唸大學的,且在相對寬鬆的廣州,有位已移民海外的大學同學,後來回國跟我同是大學同學的前夫酒後坦言,他奉命定期向國安匯報我和前夫的情況,縱然我們都離校了(所以更需要),我回港工作,甚至離婚了,他都需要定期與公安有個約會(當年他是學生會幹部,亦即是與校方有關係人士)。也不知是否他匯報得力?大學期間沒聽說過有什麼海外關係的他,後來順利移居出去了……

另外,也曾經提過,當年在北京交盡各國美女的畫家村朋友,國安曾給他看過外國人員宿舍裡他跟其中一位美女妖精打架的錄像(他沒有說是什麼原因),並囑我們在公眾地方甚至私人地方也別太放心……那是維穩費未暴漲的多年前呵,現在鏡頭處處,big brother更無處不在?這是不是您在這公開論壇上只唱好的原因?

所以如最初我說的,不由悲哀,香港已撕裂成,縱然是多年算友善的網友,也會有道不同不相答嘴(這是我在您活躍的地方不出現的原因,因為不大想費時叫醒裝睡的人,縱是旁觀的也應有自己的常識)的情況,這次,因為您的主動問候,恐怕是我最後跟您對話的一次了

kimlam953    發表於 22-4-19 18:20

chingyu 發表於 22-4-13 20:25
阿女 year 1 已經考咗車牌。不過,我估出年 exchange 都唔夠膽揸車住。

謝謝分享
看靚女講嘢比較易過

以我理解,EY似乎是港大醫學才有的?而非所有港大生都能在四年中有一年gap y?

我只熟兩個讀醫的小朋友,無獨有偶,他們都是兩大醫學院都收,最後跟我囡的選擇一樣

其中一位已畢業,從醫,剛跟大學同系同學結婚,而另一方面,不斷看到他參賽青年文學獎,小獎不斷,且曾在端傳媒有個人專欄,看來個人發展不錯。

另一位現正休學階段~~雖然他本科休學(唸完大三),但其實先讀了專科研究生,跟他之前在本科時跟開的教授跳級做研究,原因是教授很欣賞他,又需要他在暑假後繼續協助他,所以提議他先休學,完成了該項專科研究才繼續他的本科醫學課程

~~老實說,假如不是他家長跟我說,根本就不知道原來大學醫科有這樣讀法呵……

而他在休學前,已成功由醫學轉到環球醫學系,或許都是要換同學,就唔爭在休學吧?

而他在大一時,非假期去了兩個交流團,一個是歐洲XX尼亞開個什麼國際學生會議,一個是去泰國,一個約一星期,歐洲的大約兩個星期左右。因為大一是蜜月年,他好像完全沒有什麼壓力,縱然缺席那麼多課,他說因大一只是複習中學的各種基礎,缺了都不難追。

大二他原有機會在六月那個短學期去德國交流,但因為大一已出去兩次,就決定休息一下……他媽有點追悔地說,因為大二升大三正值香港動盪的歲月……而當時所歷的心理創傷,到休學從事研究工作,因為同事都較他大頗多,少了交流,加上研究壓力大,住到教授借他住的獨居單位後,引發出有點心理問題……幸而,後來因為他申請到醫院宿舍,無須獨居而漸走出來了。

有時選擇哪一間學校是學術差異的選擇;但更多時是價值觀的選擇。多年來的校風,不會因剛開始的打壓(也其實不是剛開始的,不過愈來愈出面吧了)而改變的。新儒家諸君有份創立的中大,無疑是更平民,也有更多人文關懷:女兒在一個不計學分、跨學科招生的課外社區研究項目中,發現了已畢業那位醫科學長的前報告。這個項目,唸幼教的吳同學也參與過。那主要是研究貧窮問題的黃洪教授引導的基層社區研究。已畢業那位醫科生參與後就搞了個為街友義診的同學團體雖然現在已淡出但仍偶然看到他的參與。

當然。我也覺得大三作為gap year去找自己真正關注的是什麼。較大一的蜜月期好。不過。中大醫的院長似乎貫徹中大的傳統:比較重視團隊和教學?聽說港大有頗多幾位有名氣教授近年都過檔?休學的醫科生之前有去港大聽課教授就告訴他翌年在中大見。而他頗欣喜見到不只一位他欣賞的港人教授都在自己校園常見了……不知這這是不是近年狀元反而多投中大的原因?
‹ 上一主題|下一主題