用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 大學五件事,你做過嗎?
樓主: 焯媽媽
go

大學五件事,你做過嗎?   [複製鏈接]

kiwi2007 發表於 21-11-11 13:47
詳情可以參考以下網址:https://www.oal.cuhk.edu.hk/destinations/

請問CC係咪"崇真學院"嗎?

kiwi2007 發表於 21-11-11 13:47
詳情可以參考以下網址:https://www.oal.cuhk.edu.hk/destinations/

因為貪交通方便而盲捧 CC, 雖然 CC 又真係疑似最有$ college
我反而只聽過同學追捧全宿共膳的書院:
敬文書院,晨興書院,善衡書院。

https://cuhkinfo.blogspot.com/2013/08/blog-post_9.html

因為書院新,又可以全宿共膳,所以競爭激烈,除了要夠宿分外,還要Interview的,
所以結果收到很多醫科生,和成績突出的商科生。

但因為疫情,已經沒有「共膳」了。

https://www.youtube.com/watch?v=JWvrFSox3Bg&t=36s

科大走一圈。

https://www.youtube.com/watch?v=c5Wx3jE_3x4&t=3s

中大書院介紹片。

YmOra    發表於 21-11-11 15:27

焯媽媽 發表於 21-11-11 14:49
我反而只聽過同學追捧全宿共膳的書院:
敬文書院,晨興書院,善衡書院。

全宿就好易明,"共膳"係指早午晚三餐都要一齊食嗎?唔怕對到厭㗎咩?

唔知有無多啲HKU嘅資料呢!

YmOra 發表於 21-11-11 15:34
全宿就好易明,"共膳"係指早午晚三餐都要一齊食嗎?唔怕對到厭㗎咩?

唔知有無多啲HKU嘅資料 ...

焯媽媽 發表於 21-11-11 15:50
共膳應該係每星期一次晚飯一齊食。全部宿生幾百人一齊晚宴。
但現在因為疫情已取消了。

咁樣共膳又幾好喎!又唔會太多次又可以交流下,幾百人共膳,場面都幾壯觀喎!thx.thx

YmOra 發表於 21-11-11 14:30
請問CC係咪"崇真學院"嗎?
CC 崇基學院,中大唯一一間有基督教背景的書院。亦是唯一擁有自己專屬運動場的 college。因此是一線盤。

kiwi2007 發表於 21-11-11 23:12
CC 崇基學院,中大唯一一間有基督教背景的書院。亦是唯一擁有自己專屬運動場的 college。因此是一線盤。 ...

參觀時,學生話"崇基書院"佔地有成個中大的"一半",唔知真定假,不過學生話不肯定,真係俾佢笑死。

Deleted

YmOra 發表於 21-11-11 15:34

唔知有無多啲HKU嘅資料 ...

HKU 好多不同宿舍

有啲包三餐,又好膳食,又有獨立房

有啲唔包三餐,多數二人房

有啲男女,有啲全男或全女,有啲天主教

有啲有該宿舍自修室

有啲規定入兩個Sports

好多好好玩嘅活動,青春真好

上網找多啲資料啦。IG 都有。

chingyu 發表於 21-11-13 15:51
HKU 好多不同宿舍

有啲包三餐,又好膳食,又有獨立房

包三餐,我簡直心心眼了。

YmOra 發表於 21-11-13 15:58
包三餐,我簡直心心眼了。

曾經呀仔住間房有露台,放到雪櫃沙發,正情是薄扶林道豪宅盤!

Cherishvalue 發表於 21-11-13 16:10
曾經呀仔住間房有露台,放到雪櫃沙發,正情是薄扶林道豪宅盤!

最緊要個雪櫃,我女肥豬一名,有個雪櫃對佢有用好多。謝謝你的資料呀!

YmOra 發表於 21-11-13 21:01
最緊要個雪櫃,我女肥豬一名,有個雪櫃對佢有用好多。謝謝你的資料呀!

唔係個個hall 都有位擺私家雪櫃架,個露台房都是四年班是才有的。

YmOra 發表於 21-11-13 21:01

係呀!單人房幾大,可放coffee table and sofa !
間房可以放雪櫃,仲可以放吸塵機和空氣清新機。

好彩 interview 成功, Year 1 就可入!

仲有很多有益身心的活動,hall life 真好!

環境鳥語花香,交通方便。

包三餐之餘,仲有湯,考試時有糖水!

有啲hall 冇咁正,比較擠迫和嘈吵。

Hall Life 盡量試吓,有不同 學科和國籍 嘅朋友,一班醫科生都照住,一樣讀到書。

就算包三餐,有時佢哋會輪住煮宵夜。

仲有 牛劍傳統的 High Table Dinner.
邀請優秀講者出席。
上年一樣有得住hall 和有high table dinner.

Hall 亦會邀請 hall alumni 回來sharing.
不同學科的師兄丶師姐都會返嚟講解一下。

Cherishvalue 發表於 21-11-13 21:57
唔係個個hall 都有位擺私家雪櫃架,個露台房都是四年班是才有的。

icthx.thx

想入住這些優質房間,係咪要負出多DD力响個"莊"㗎!不過,想更投入,上莊係幾好的選擇。

chingyu 發表於 21-11-13 23:16
係呀!單人房幾大,可放coffee table and sofa !
間房可以放雪櫃,仲可以放吸塵機和空氣清新機。

jm送來的片子,看後真係感覺好好,與你們分享嘅一模一樣

不過,唔知係咪我的錯覺呢?!HKU嘅HallLife好似更適合男孩子住,從片中深深感受到一班男孩子們住得好投入好熱血好有兄弟情似的。

參考資料:
https://www.youtube.com/watch?v=u_BMe0L38m8

唔知有無類似嘅片,但主角係"女生們和她們的宿舍"呢?thx.thx

YmOra 發表於 21-11-14 07:36
jm送來的片子,看後真係感覺好好,與你們分享嘅一模一樣。

不過,唔知係咪我的錯覺呢? ...

錯覺啦。 男女一樣,沒有分別。

好多靚女住添。近期好多廣告都係佢哋拍。

有女宿㗎。但女宿 應該係雙人房和不包膳食。

住宿 團體精神非常好,成日一齊做運動和參加比賽。
女仔都好熱血和有理想的。

假日個個回家,幫人補習。開心充實呀!

YmOra    發表於 21-11-14 15:30

YmOra 發表於 21-11-14 07:36
jm送來的片子,看後真係感覺好好,與你們分享嘅一模一樣。

不過,唔知係咪我的錯覺呢? ...

你睇段片係 男 hall 來!
大部分都係 男女 hall .

我都完全冇參與意見,等啲細路自己搵乜嘢係啱自己,幸福係要自己爭取!

https://www.cedars.hku.hk/index.php?route=accommodation/information&category=information

以上有咁多唔同種類的 hall 和 college

‹ 上一主題|下一主題