用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 最近入境英國有冇人試過那問題?
樓主: brother4
go

[英國] 最近入境英國有冇人試過那問題? [複製鏈接]

SIYip 發表於 21-10-6 20:10
無填Locator Form 好似要罰錢,一定要check 清楚。
機場保安緊係唔check,但航空公司地勤點會唔check?
...

thx

wloi 發表於 21-10-6 19:49
你遲些上來講下到底你孩子可否成功避晒而入境到英國

ok

lm251099 發表於 21-10-6 14:30
一定會check boarding pass, 吾係跟本入吾到閘,係吾係用自助入閘那款
...
我估佢講緊入機場,唔係入禁區。舊年可能疫情嚴重啲,一出機鐵站就要檢查。

poonseelai 發表於 21-10-6 14:10
9月30號晚送機已經無 check boarding pass, 可能太多人去送機
呢幾個月送機都唔需要有 boarding pass 或者電子機票既旅客帶入去,舊年就要,可能疫情已經無咁嚴重。

王家爸爸 發表於 21-10-7 08:42
呢幾個月送機都唔需要有 boarding pass 或者電子機票既旅客帶入去,舊年就要,可能疫情已經無咁嚴重。 ...

係因為黑暴,我朋友有份負責頒
這個禁制令。

https://www.news.gov.hk/chi/2019/08/20190814/20190814_185608_211.html

Soundervolt 發表於 21-10-6 18:40
兩星期前有位學生到劍橋升學,上機前去做咗COVID-19測試,報告係陰性,但到埗英國幾日之後確診,英國通知香 ...

嘩!原來有咁嘅事!

王家爸爸 發表於 21-10-7 08:39
我估佢講緊入機場,唔係入禁區。舊年可能疫情嚴重啲,一出機鐵站就要檢查。

...

2019 年8月已經開始要檢查。

llmom 發表於 21-10-6 14:41
因為2019黑暴,所以機場有禁制令,進入機場大樓範圍要check boarding pass。相信現在因為已經回復平靜,所 ...

正確呀!

ANChan59 發表於 21-10-7 07:54
有興趣知道邊間檢測中心做嘅?下次幫襯佢!

這學生飛之前全時間在香港,抑或去過其他地區,過境之 ...

呢位同學去英國前一直都喺香港,上機前48小時內做測試亦係陰性,到英國後確診後除咗四十位香港親朋戚友需要隔離外,佢喺香港嘅居所成幢大廈居民都要強檢亦冇發現有人感染,相信同學係喺英國到步後感染。英國奉行群體感染抗疫政策,所以當地人防疫意識十分低,到步後感染一尐都唔出奇。

題外話,英國同香港對醫療政策有好大分別,朋友喺英國移民廿年,睇醫生發現肺癌,醫生叫佢去接受善終服務,好在佢仲有香港身分證,立即返香港瑪嘉烈入醫院繼續治療。因為英國會比較成本同病人存活率及年齡等因素去決定點樣處理,但喺香港就冇呢個考慮,所以香港平均人壽命經常喺世界前列都不無關係~

Soundervolt 發表於 21-10-8 00:19

呢位同學去英國前一直都喺香港,上機前48小時內做測試 ...
啊,我仲以為英國係醫大病唔太理小病tim

janicetsang 發表於 21-10-8 00:49
英國 NHS會睇埋年紀,60歲以上,無priority不會放resource。
點解我會知,話說我大女有年去英國朋友家過聖誕,見個 auntie有一個房,放左好多保健產品。個 auntie咁樣解釋佢聽,所以佢話要用食物 同supplement來保持健康

Soundervolt    發表於 21-10-8 01:19

janicetsang 發表於 21-10-8 00:49

其實朋友個case可能返香港醫治結果未必會有好轉,但係始終都叫做盡力而為,仲有個希望。今次英國放寬防疫措施亦都係計算過死亡率同醫療系統承受能力所得出嘅決定。但香港嘅做法就係盡力去清零,死一個都嫌多,兩者喺呢方面嘅思維有好大分別。

回覆樓主:

如果有得自己揀,唔知香港會選清零定並存?好似新西蘭都放棄清零,衹剩下中國,香港和北韓

poonseelai 發表於 21-10-8 07:51
如果有得自己揀,唔知香港會選清零定並存?好似新西蘭都放棄清零,衹剩下中國,香港和北韓
...

hk 唔敢,一爆,醫院即死。hk 中咗嘅要去醫院,我朋友試過中,輕病徵都住咗世博超過一星期。仲有大量未打針嘅老人家,一中就大鑊。

Soundervolt 發表於 21-10-8 00:19
呢位同學去英國前一直都喺香港,上機前48小時內做測試亦係陰性,到英國後確診後除咗四十位香港親朋戚友 ...

係嘅,可能專注響 healthcare economics.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

...

據我嘅資深醫生朋友講,病毒將來亦唔會喺世界完全消失,但經過時間及人類開始產生抗體,病毒嘅殺傷力會漸漸下降到社群可以接受嘅情度(就好似流感一樣),到時就可以放棄清零。好多國家用群體感染放棄清零嘅方法係因為國家/地區嘅資源或經濟承受唔起用「清零」去對付今次嘅疫症,所以好多國家都計算過死亡率、醫療成本相對經濟衝擊嘅影響去決定是否放棄清零抗疫。即係簡單尐講人命vs經濟/成本。

Soundervolt 發表於 21-10-8 12:13

據我嘅資深醫生朋友講,病毒將來亦唔會喺世界完全消失 ...

英國尋日仲有四萬人確診,都唔知幾時先回落

...

唔係淨係放棄清零既問題, 感染後非到重症要留係屋企「藕」好, 好多香港人流滴鼻涕都去睇醫生, 急症常滿。 到時一定爆煲。 傳媒又有得搞作。

回覆樓主:

唔清零,並非等於取消所有防疫措施,鍾南山早幾日都話中國有8成人打了疫苗,已可對外開放。

poonseelai 發表於 21-10-8 13:03
唔清零,並非等於取消所有防疫措施,鍾南山早幾日都話中國有8成人打了疫苗,已可對外開放。
...

鍾南山講得冇錯,中國已經有對外開關嘅條件,因為中國大陸使用對控制人流嘅健康碼十分有效,呢套系統亦係世界工業界慣常採用嘅ISO TS16949品質管理系統嘅基礎結合大數據等高科技去運作,係大陸十分有效阻截疫情散播。但香港連一個小小嘅安心出行都有人抗拒,連填紙仔都作假,點樣可以用到唔少人覺得冇私隱自由被政府跟蹤嘅健康碼?依家香港人唔願意犧牲少少自由,所以失去更大嘅出入境自由。

‹ 上一主題|下一主題