用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小五呈分試排名只係排前三名
go

小五呈分試排名只係排前三名 [複製鏈接]

啱啱先知學校五、六年級前三名有排名,其余的人都冇排名,學校話咁樣對升中有利?本來一至四年級,前25左右有排名。我覺得咁樣考第四、第五嘅小朋友,被好嘅學校入取機會變低左。所以好想知道其他津校係唔係都係咁?唔該
   2    0    0    0

candice47 發表於 21-10-5 11:40
啱啱先知學校五、六年級前三名有排名,其余的人都冇排名,學校話咁樣對升中有利?本來一至四年級,前25左右 ...

是否有聯繫/直屬中學嘅小學?

我哋小學雖然不登在成績表上, 但全級及全班都有排名提供, 老師講埋大約banding, 務求幫助學生考合適嘅中學!

啱啱先知學校五、六年級前三名有排名,其余的人都冇排名,學校話咁樣對升中有利?本來一至四年級,前25左右 ...

其他位置零透露,會唔會有大概?

考直資會蝕低D (起碼話級排名幾多有另一條隊可能已無份)
但考官津自行, 有冇排位分別唔太大, 所正佢地都係參考RO為主
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我地一至四級排名印係成績表,冇班排名。五六就分開兩張一張淨係寫班排名同級排名。

王家爸爸    發表於 21-10-5 12:31

gracelam 發表於 21-10-5 12:00

是否有聯繫/直屬中學嘅小學?

我仔學校冇聯繫的中學,三名之外不但成績表上冇寫,學校亦都唔講排名。搞到我好擔心,因為班上前五名小朋友,除咗第一名果個,其他成績都差唔多。下年呈分試好擔心小朋友失手

kirstyau 發表於 21-10-5 12:02
其他位置零透露,會唔會有大概?

唔會,有個六年級家長去問老師,老師都唔講

candice47 發表於 21-10-5 12:11
我仔學校冇聯繫的中學,三名之外不但成績表上冇寫,學校亦都唔講排名。搞到我好擔心,因為班上 ...
你個間仲係細校, 無排名又係麻煩D
不過無法, 學校唔幫你, 只好家長們大家互通成績先可評估排名 (不過信唔多人肯咁做)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

自行就帶埋P4及P5上學期成績表(有學校係要求4、5年級成績)

hkpapa852 發表於 21-10-5 12:08
考直資會蝕低D (起碼話級排名幾多有另一條隊可能已無份)
但考官津自行, 有冇排位分別唔太大, 所正佢地都係 ...

我打算兩邊都報,我仔呢屆當年出生率高,咁樣真係擔心呀!多謝大家的回覆

Manching420 發表於 21-10-5 12:09
我地一至四級排名印係成績表,冇班排名。五六就分開兩張一張淨係寫班排名同級排名。 ...

我中意你哋學校嘅做法。感覺上好D

hkpapa852 發表於 21-10-5 12:13
你個間仲係細校, 無排名又係麻煩D
不過無法, 學校唔幫你, 只好家長們大家互通成績先可評估排名 (不過信唔多 ...

係呀,唔該你。我依家先知咁樣做法,遲左。一至四年級係有排名,我一路以為五、六年級照舊(emoji)。宜家只希望佢呈分試會唔會有一次入前三,感覺可能好少少

學校居然話咁樣對升中有利,睇嚟校長一係堅理地,一係就活喺平行時空。仲要唔係人人都識既名小,咁就更加捉蟲。

王家爸爸 發表於 21-10-5 12:34
學校居然話咁樣對升中有利,睇嚟校長一係堅理地,一係就活喺平行時空。仲要唔係人人都識既名小,咁 ...

怕俾咗排名,家長選校唔受控~~~

Manching420 發表於 21-10-5 12:09
我地一至四級排名印係成績表,冇班排名。五六就分開兩張一張淨係寫班排名同級排名。 ...

我地一至四級得班排名。五六就分開一張級排名。不能理解其他校點解唔比排名, 又唔講BANDING,又唔教點揀, 動機係咩?? 學生辛辛苦苦讀, 自己考埋試, 都唔可以知排名,為自己揀間合適學校,抓晒頭的教育政策

mcl203 發表於 21-10-5 12:35
怕俾咗排名,家長選校唔受控~~~
怕宣傳唔到入首三志願率

bboo1 發表於 21-10-5 12:35
我地一至四級得班排名。五六就分開一張級排名。不能理解其他校點解唔比排名, 又唔講BANDING,又唔教點揀,  ...

咁似乎,EDB係建議小學唔好提供Banding和名次嘅~~~

Kirin007 發表於 21-10-5 12:14
自行就帶埋P4及P5上學期成績表(有學校係要求4、5年級成績)

係,唔該你,好在佢P4都考嘅Ok,希望到時有少少幫助!

王家爸爸 發表於 21-10-5 12:34
學校居然話咁樣對升中有利,睇嚟校長一係堅理地,一係就活喺平行時空。仲要唔係人人都識既名小,咁 ...

其實學校冇講錯,係對升中有利,不過係對學校升中首三志願率有利姐 ,到時選校,老師好似填六合彩噉,可能連特別號碼都幫手揀埋  

bboo1 發表於 21-10-5 12:35
我地一至四級得班排名。五六就分開一張級排名。不能理解其他校點解唔比排名, 又唔講BANDING,又唔教點揀,  ...

係呀,感謝你的理解!我仔係疫情期間,有左目標,想去好嘅學校,因此由十幾名考到前幾名,都係想搵間合適嘅學校。宜家咁,只可以希望佢有機會入到前三了
‹ 上一主題|下一主題