用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有沒有小朋友去英國而又有濕疹的? ...
go

[英國] 請問有沒有小朋友去英國而又有濕疹的? [複製鏈接]

英國天氣好似較濕,請問有濕疹的會吾會去到有大影響?謝謝
   1    0    0    0

我仔喺hk時,從未試過皮膚有事,去到英國三個月後開始有濕疹。hk 、英國;中醫、西醫,搞咗兩年先好d。

SIYip 發表於 21-10-5 07:48
我仔喺hk時,從未試過皮膚有事,去到英國三個月後開始有濕疹。hk 、英國;中醫、西醫,搞咗兩年先好d。
...

請問你仔是在那個城市/區?
http://hk.myblog.yahoo.com/

我女由3星期大開始有濕疹,無間斷過痕/找痕到出血發炎, 手手腳腳全係傷口,西醫中醫都搞唔掂咁過左12年。直到去英國,兩個月後皮膚好返。 假期回港幾日就復發,又出血發炎(太痕, 係咁R)....再返英國好快就冇事。不過而家轉左有鼻敏感。

bkfans123 發表於 21-10-5 09:55
請問你仔是在那個城市/區?

英國西南部

panda0117 發表於 21-10-5 10:22
我女由3星期大開始有濕疹,無間斷過痕/找痕到出血發炎, 手手腳腳全係傷口,西醫中醫都搞唔掂咁過左12年。直 ...
我小朋友情況相似,去到英國皮膚問題自自然解決咗。

SIYip 發表於 21-10-5 07:48
...
你小朋友會唔會唔係濕疹?如果係濕疹,一般係天氣影響,夏天溫度高,流汗,所以濕疹變得嚴重。英國溫度低好多,濕疹自然無咁嚴重。

panda0117 發表於 21-10-5 10:22
我女由3星期大開始有濕疹,無間斷過痕/找痕到出血發炎, 手手腳腳全係傷口,西醫中醫都搞唔掂咁過左12年。直 ...

可能每個人身體狀況吾同都有影響...
我仔又濕疹又鼻敏感,令我有啲擔心

王家爸爸 發表於 21-10-5 10:53
你小朋友會唔會唔係濕疹?如果係濕疹,一般係天氣影響,夏天溫度高,流汗,所以濕疹變得嚴重。英國溫度低好 ...

我仔睇埋英國嘅皮膚科,醫生話亞洲人都好普遍,因為天氣轉變。
hk 皮膚科醫生話無一定,有人去外地皮膚好咗,有人會差咗,無得講。我地完全無family history,check 埋敏感遠,都搵唔到原因。有段時間我仔好多嘢都唔敢食,覺得食咗會更痕,瘦咗一個碼。

bkfans123 發表於 21-10-5 10:58
...

我女反而去咗英國濕疹好咗,但久唔久都會復發,要帶定藥膏搽。

其實除左天氣,情緒都會有影響,嗰排stress 的話都會爆得犀利。

SIYip 發表於 21-10-5 11:07
我仔睇埋英國嘅皮膚科,醫生話亞洲人都好普遍,因為天氣轉變。
hk 皮膚科醫生話無一定,有人去外地皮膚好 ...
有無做IgE過敏測試?

YuYuMother 發表於 21-10-5 11:19

其實除左天氣,情緒都會有影響,嗰排stres ...
我仔情況相似,好彩英國讀大學輕鬆過港大。

YuYuMother 發表於 21-10-5 11:19

其實除左天氣,情緒都會有影響,嗰排stres ...

都係嘅,濕疹都有好多因素,我同阿仔都曾經因擔心這問題而吾敢考慮去英國
藥膏和藥都會準備定過去

我仔有濕疹真係諗都無諗過。
困擾咗差不多兩年,終於喺第一次爆疫情返hk ,轉了個皮膚科醫生,跟足幾個月終於9成ok。返到英國,只係偶爾有少少痕才搽醫生預備的藥膏。
我有朋友住英國,佢仔皮膚都差,反而每次返hk 會好。佢覺得同hard water 有關。

SIYip 發表於 21-10-5 12:45
我仔有濕疹真係諗都無諗過。
困擾咗差不多兩年,終於喺第一次爆疫情返hk ,轉了個皮膚科醫生,跟足幾個月終 ...

所以真係有啲擔心,我仔搽類固醇會好快好,一停左隔一陣又發過....
請問你睇邊個皮膚科醫生?都是要搽類固醇藥嗎?等阿仔過去前睇吓,謝謝

bkfans123 發表於 21-10-5 13:19
所以真係有啲擔心,我仔搽類固醇會好快好,一停左隔一陣又發過....
請問你睇邊個皮膚科醫生?都是要搽類固 ...

我仔個醫生退休了。亞仔最初都是搽類固醇,好轉後搽醫生調的藥膏,醫生話有極輕量類固醇,再搽多一段時間就ok。

bkfans123 發表於 21-10-5 10:58
...

又唔使太擔心,我仔由高小開始好嚴重鼻敏感,長期呻鼻,眼敏感,夜晚鼻塞,去左英國寄宿之後就完全好番曬,佢話一張紙巾都唔使用,佢D同學都一樣,可能小鎮空氣好,其實英國天氣幾乾燥就真。不過放假一返香港鼻敏感又返黎。

yuyueng 發表於 21-10-5 14:26
又唔使太擔心,我仔由高小開始好嚴重鼻敏感,長期呻鼻,眼敏感,夜晚鼻塞,去左英國寄宿之後就完全好番曬, ...

買個細放濕機,幾好用。

加個 water softener落花灑頭 (Amazon有買)....沖涼的水會無咁硬,無咁傷 skin

SIYip 發表於 21-10-5 14:21
我仔個醫生退休了。亞仔最初都是搽類固醇,好轉後搽醫生調的藥膏,醫生話有極輕量類固醇,再搽多一段時間 ...

你仔個醫生係唔係在柴灣?
‹ 上一主題|下一主題