用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不重點谷學術,能入神校小學嗎
go

不重點谷學術,能入神校小學嗎

小朋友K2,無報任何證書考試。我一心想小朋友喜歡學習,自主學習,培養良好閱讀習慣。
但眼見很多小朋友已經手持gapsk Cambridge 證書,突然間在檢討,想問問升神小,是否非谷學術不可。

sumyau1012 發表於 21-10-5 00:59
小朋友K2,無報任何證書考試。我一心想小朋友喜歡學習,自主學習,培養良好閱讀習慣。
但眼見很多小朋友已 ...

先唔討論收唔收…

參考下心儀學校P1 程度既卷之類,我諗你會找到答案…
谷,是負面詞…
比多d野佢學習,見識,又係米等同谷?!

小朋友能力ok 就唔會覺谷,但佢覺谷既話媽媽自己係米又應該調節個人期望?

libra2018 發表於 21-10-5 09:17
先唔討論收唔收…

參考下心儀學校P1 程度既卷之類,我諗你會找到答案…

我覺得每個小朋友的學術,到了時候就會識,依照幼稚園進度跟進;所以一直着重閱讀,開闊眼界,多去跑跑跳跳;但發覺考神校的人學術非常強。至於小一卷,而家睇落會覺得深,到了小一時小朋友自然會識。

我見身邊同齡的小朋友,每日溫習認字串字,本覺得時間到小朋友自然會開竅,為何要這麼用力去做,但突然間我有小小擔心我的方向是否需要改善

sumyau1012 發表於 21-10-5 10:28
我覺得每個小朋友的學術,到了時候就會識,依照幼稚園進度跟進;所以一直着重閱讀,開闊眼界,多去跑跑跳 ...

我其實完全同你經歷一樣…
但參考完同請教完身邊真實朋友的經歷後,自己開始有改變某一些睇法…

適齡教育很好,只要家長堅持適齢學校的話….
如果自己明明心儀名校,小一先發力,追到氣咳,小朋友仲可能輸埋自信心、自我形象低…..

名校大部份教早半至一年….

sumyau1012 發表於 21-10-5 10:28
我覺得每個小朋友的學術,到了時候就會識,依照幼稚園進度跟進;所以一直着重閱讀,開闊眼界,多去跑跑跳 ...

建議你真係去搵 d 普通津校 同 你心儀名校既P1 卷睇下…

真係好大差距下…
你就知應該要調整一下心態去準備呢件事…

其實你問這問題. 心中已知答案
中餐便是中菜. 西餐便是西菜,
最重要適合小朋友.

回覆 sumyau1012 的帖子

如果已經手握神校的入場券,我諗小一前培養好良好的自理能力同學習習慣,多陪小朋友讀書認字已經足夠。但是如果尚未獲得入場券,又好想入讀神校,就要多攞啲經驗睇下學校面試注重邊方面。

回覆樓主:

樓主,我覺得你冇錯,我都係同你一樣見解。

不過我認為我哋呢種見解,係適合IS,唔係適合LS.

你不能去間中菜館,然後話你要食法國餐

回覆樓主:

神校未必係你所諗咁深學術,反而更重視搵啱果個特質/性格的細路,仲有就係real book lovers

就算無你講果d language cert都絕對可以有神校offers, 我成日覺得語言能力唔係靠張cert去證明。如果去到叩門階段就可能會睇。

回覆 libra2018 的帖子

謝謝你分享,我留意一下先

回覆 Raccch 的帖子

入埸券係咪指龍校,我不是呀

回覆 sipdowy 的帖子

所以我近排都留意緊IS,而家先初步了解中,之前完全冇諗過,完全唔識

回覆 Jean1769 的帖子

我係聽過呢種講法,所以一直着重閱讀興趣,學習興趣,唔想失去學習動機。但係小朋友嘅特質,學校可以用短短時間睇到嗎?係咪始終都要靠學術表現出來更加實際。幸運兒先可以俾學校特質,呢種講法啱唔啱

sumyau1012 發表於 21-10-5 22:09

我係聽過呢種講法,所以一直着重閱讀興趣,學習興趣,唔想失去學習動機。但係小朋友 ...

老師閱學生無數,交談一下都知個大概。學術當然不能差,但不認同參照返果間學校小一的書的程度。神校據我所知都沒有教快。

不過入唔入到神校唔到我哋話事,特別係無關係人士的話,所以建議你唔好期望太高。

sumyau1012 發表於 21-10-5 22:03
回覆 Raccch 的帖子

入埸券係咪指龍校,我不是呀

關係人士,即父母或兄姊是舊生/讀緊

可唔可以有以下講法:谷得勁學術,入名校
而神校係睇小朋友既學習興趣及性格,家庭教育等

明白,謝謝你分享

sumyau1012 發表於 21-10-5 22:19

可唔可以有以下講法:谷得勁學術,入名校

我覺得大部分學校學術above average就可以。性格開朗有問有答表達能力好就更好。其實間間學校都揀呢類為主。神校就講下緣份同埋有無佢哋想要的性格特質啦

插班/叩門就真係睇學術喇

謝謝你分享

sumyau1012 發表於 21-10-5 00:59
但眼見很多小朋友已 ...

我嘅經驗係神小,以及其他直私也是,證書是完全不重要。面試表現係關鍵。

講番神小,基本上都唔多考學術。我小朋友當年面試,未有疫情,面見考得更多範圍,但都是集中在小朋友的非學術能力,例如記性,邏輯。到二面,最著重係表達能力,連認字都沒有。其他直私,反而都有考下認字。

在小一面試前,我冇為小朋友考過證書。反而在升小一暑假時,我有為小朋友報考starter ,覺得係時候俾個機會佢串下英文字