用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎係咪真係咁難?
樓主: hkpapa852
go

大抽獎係咪真係咁難?

Kirin007 發表於 21-10-5 19:30
佢應該講緊直私,前十熱門咁解!

熱門=/=神,我估~~~

mcl203 發表於 21-10-5 19:38
熱門=/=神,我估~~~
你將個次序掉轉係可以劃=

一線官津同二線直資又點睇?真係執輸嗎?

beetle910 發表於 21-10-6 00:01
純以升中派位表現睇,二線直/私係不如一線官津,而且二線直/私,普遍模式係更接近官津
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

beetle910 發表於 21-10-6 00:01

唔係執唔執輸,係睇適唔適合同家長期望。

964000 發表於 21-10-6 09:34
放心, 純粹回應"執輸"從來直私vs官津都可以拗十年
但我認同, in直私就算全部冇offer, 過程係會令小朋友熟習面試形式
就算到最後階段要叩門, soft skills都用得著
重點係, 整個過程家長期望管理同埋有冇過份俾壓力小朋友
所有學術/經驗都係袋係自己袋
再者, 感覺大抽獎太被動等運到,
有家長Standard 係本區校網
亦有家長standard係全港校網, 如果諗到大抽獎根本滿足不到家長期望,
我都會情願主動一D, 考直私/叩門, 當然大前題係小朋友能承受範圍

ipki    發表於 21-10-6 10:27

964000 發表於 21-10-6 09:34
期望之餘都要認清自己既實力
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-6 10:07
期望之餘都要認清自己既實力
但好多時都係當局者迷,旁觀者清。
誠如小五六呈分時都一大堆家長見到個成績都自封band 1A, 然後怪老師唔敢去confirm佢地既想法

而家小一呢堆就覺得小朋友可以硬谷上去,當正小朋友係自己細個咁既複製品or 絃耀品,要小朋友去做一d 連自己細個都做唔到既mission。

呢個就係怪獸的由來

樓主,我有點懷疑你的計算方法,EDB 的數據獲派選校志願,是頭三名,不是乙一,政府不是這麼容易給你計算到,你是得不到抽入乙一的%從政府數據

cheewong 發表於 21-10-16 03:45
樓主,我有點懷疑你的計算方法,EDB 的數據獲派選校志願,是頭三名,不是乙一,政府不是這麼容易給你計算到 ...
只要知道該區有幾多人抽獎同你心儀學校有幾多位,自然手計到機會率

Zleep 發表於 21-10-6 10:47
但好多時都係當局者迷,旁觀者清。
誠如小五六呈分時都一大堆家長見到個成績都自封band 1A, 然後怪老師唔敢 ...

十分同意