用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎係咪真係咁難?
樓主: hkpapa852
go

大抽獎係咪真係咁難? [複製鏈接]

totemss 發表於 21-10-4 17:07
曾經喺奧城附近直資門口,見倒有家長同小朋友講你咁蠢架,講返考乜都唔知。我即刻警惕自己
...

陰公呢。但媽媽似乎有好大压力。

我不会問,因為我小朋友自我感觉太良好。"我識...."
不可信的 :D

hkpapa852 發表於 21-10-4 17:09
不要以為單靠面試, 簡介會就真係瞭解到某學校
通常係呢D理節, 都會將D唔好既嘢收埋晒

對,有道理。XD
但second in, 有些,真的可看到另一面。

Mrscatcatfung 發表於 21-10-4 17:10
陰公呢。但媽媽似乎有好大压力。

我不会問,因為我小朋友自我感觉太良好。"我識...."

家長有無壓力我唔敢講,但係小朋友就……
如果家長報十幾廿間我覺得唔會咁易放過啲小朋友

hkpapa852 發表於 21-10-4 12:55
有直私點解唔考?
正所謂"執輸行頭慘過敗家"嘛!

最怕有的offer係雞肋
升中我都夠膽搏,始終band 1派先,但升小時真係唔敢搏

只想講,千萬唔好用自己把尺去度人,有人目標明確,有人眼角高,非神校不報,有人覺得好多學校唔值得報,有人因為小朋友性格/特質/sen/無信心等種種原因,會報好多,呢啲都係唔同家庭嘅考量,當然某啲情況確係苦了小朋友,但真心你唔知人哋咩原因,無資格單打人咩”執輸行頭”

回覆 Zleep 的帖子

實際啲睇,報 10 間要預有 1/3 撞期或者唔邀請去 1st in,然後再 1/3 有 offer。所以報 20 間未必真係全部去曬。咁 20 間 X 1/3 X 1/3= 2-3 個 offer,呢個都係大部份人嘅收穫。
有啲報名只係試水溫,做熱身,收左都唔會讀。有啲係本身有得世襲官津,只係搏下入唔入到龍校/入去見識下。平日冇乜野都唔會入到去呢啲學校參觀,咁去望下八下當外遊半天。

有啲父母眼角高,本身都有大 D 係手,非龍校/直屬不報。有啲父母隨遇而安,近嘅就報。有啲父母係知道自己區啲大熱都冇他區二線直私咁好/升中不利。都係嗰句,最緊要父母知道自己做緊乜。

糯米米糍 發表於 21-10-4 19:29
只想講,千萬唔好用自己把尺去度人,有人目標明確,有人眼角高,非神校不報,有人覺得好多學校唔值得報,有 ...
來說是非者,便是是非人,周圍搬弄是非話人其實好無品

公開論壇係俾人討論㗎喎。有人show得就有人插得
內心強大嘅會戴定頭盔
玻璃心嘅咩show少D囉
怪人陰陽怪氣不如自己謙卑少少

真心唔希望再有學生壓力爆煲釀成悲劇~~

回覆樓主:

其實,除了機會率之外,很多家長考慮的是官津校和直私的分別。始終直私比官津校彈性比較大,教學模式比較多選擇。學生是靠實力入到該學校的,大家的水平和家長的修為比較相近。

我的朋友安排孩子由地區一線官津學校轉到私校是因為接受不了家長群的氛圍。沒有對錯,只有是否適合自己和孩子。

我完全理解她。正如之前出了一個報喜post,已經引來有家長說什麼「一個人得一個pat pat,霸住個學位」這些言論,就可想而知某些家長的修養。

網友說得對,不要用自己把尺去衡量別人。不是站在山頂,不會看到山頂上的風景;不是游在水裏,不會感受到水裡的環境。

YY_2011 發表於 21-10-4 21:57
其實,除了機會率之外,很多家長考慮的是官津校和直私的分別。始終直私比官津校彈性比較大,教學模式比較多 ...
直私彈性係可以較高,但現實中又有幾多間真係同官津有明顯差異?
至於你話家長背景,呢像係啱,但凡事有兩面。

個個家長都緊張子女學業,比較/競爭自然相對更激烈,悄一放鬆可能已被放乜。壓力會否更大?

小朋友自小長只在類近背景既同學/家庭身邊,恐怕會失去對現實社會既其他階層人仕既認知。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Kirin007 發表於 21-10-4 21:38
公開論壇係俾人討論㗎喎。有人show得就有人插得
內心強大嘅會戴定頭盔
玻璃心嘅咩show少D囉
通常崩口人就忌崩口碗,之不過呢,呢度係forum,啱唔啱聽都要睇架啦,做得怪獸既咪俾人叫下怪獸囉,報得20間,一陣又1/3又1/4,其實都係一兩間之嘛,我睇到都當堂認同哂,所以為左買保險係應該有咁多得咁多。
咁當然買得保險就一定有周邊產品,就係要買埋果套儲蓄保,入面包括為期3年既面試班,課外班,學術班同埋特異功能班,咁就萬無一失啦,就算拎唔到offer,起碼都叫裝備左先,何樂而不為,用上帝父母視覺黎睇,真係無得輸,最perfect池就係連個小朋友都同時開心,又想去面試,周一至五放完學後即日下午又可以再番過學,星期六日又可以repeat 一堆set 死哂既課餘活動,仲多姿多采過一部入滿程式既機械人,好啦,持續左三年,係時候應戰啦,如果唔拎番幾個到十個既offer 黎happy 下,點見得鄉親父老。
入到神校就直情人生勝利組,再開個post 叫大家揀邊個offer 好,與眾同樂。

成個小一package 就係哂度架啦,你揀唔揀先?

回覆 Zleep 的帖子

我哋其實食花生啫,我估唔放彩虹屁嘅應該都冇小朋友需要升小一,
可能有的網友子女都大學畢業啦,
生活中講真話嘅人已愈來越少,
唔啱聽嘅聽多幾句都無壞。

以前大仔都有考七八間下直私,不過全軍覆沒,只能返官津讀,Keep住全級前30,而家都派到Band 1中讀…

到今年細女報小一,直頭一間直私都無報,用阿哥張畢業證書20分報算數…

個人感覺 攪咁多 不如考好呈分試算…

Mrscatcatfung 發表於 21-10-4 17:01
我小朋友係细B,讀英文私幼,k3那9月10月考直私時,得好少offer.6月 派位時,派到本區一線。之後官津叩門時 ...
怪獸係對比既野, 個個報20間你報1x間咪唔怪獸囉..唔洗咁認真

不過根據「一人一個patpat論」,直私神校連一線如果有10間(which我覺得應該更多),假設每間收150人,每年又有8000人報,考中一線嘅機率都近兩成,係咪可以咁睇呢?

其實面試後問小朋友識唔識,真係多舊魚。小朋友話識,又被懷疑;話唔識,又被鬧。
當年我忍忍忍,面試後就同小朋友講。努力完去玩啦~

gabejang    發表於 21-10-19 10:38

Orhome 發表於 21-10-5 10:11
不過根據「一人一個patpat論」,直私神校連一線如果有10間(which我覺得應該更多),假設每間收150人,每年 ...
我覺得加埋後補入其實可以咁睇喎!

Orhome 發表於 21-10-5 10:11
不過根據「一人一個patpat論」,直私神校連一線如果有10間(which我覺得應該更多),假設每間收150人,每年 ...

你覺得有10間或更多,計唔計官津先。不過,如果真係要出到過神字,我估,出一隻手掌啲手指去數,應該夠用~~~

mcl203 發表於 21-10-5 18:57
你覺得有10間或更多,計唔計官津先。不過,如果真係要出到過神字,我估,出一隻手掌啲手指去數,應該夠用 ...
佢應該講緊直私,前十熱門咁解!
‹ 上一主題|下一主題