用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大抽獎係咪真係咁難?
go

大抽獎係咪真係咁難?

好多家長為咗驚大抽獎抽得唔好, 自小就操小朋友去考直資/私立小學, 不過往往大份家長考直/私結果又不如人意, 攪到自己好失茖甚至"懷疑人生"
其實, 大抽獎獎咪咁得人驚呢?

純計數去比較一下"考入直/私", 同"大抽獎中乙1" 既機會率

過去幾年, 是旦求其一間二線直私, 都話有3000人爭100個位, 咁考入直私既機會: 100 / 3000 = 3.33%

咁大抽獎中乙1既機會呢?

先去睇睇由EDB公佈既2019年小一入學報告書 P.30:

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2019_Report_TC.pdf

當中41網, 統一派位人數小計有681, 當中兩大熱門小學, LS同MCS, 分別有84個位同70個位

就算當呢681人全部合資格去抽, 咁機會有幾大呢?

LS: 84/681 = 9.8%
MCS: 70/681 = 8.17%

以最基本方式計算機會率, 大抽獎機會已明顯高過考直私

再認真去計的話:

LS只收男生, 當區內男女各半, 咁抽中LS機會率其實係:
84 / (681 / 2) = 19.6%

同樣, MCS只收女生, 當區內男女各半, 咁抽中MCS機會率其實係:
70 / (681 / 2)  = 16.34%

如果有學生乙1唔抽呢兩間, 咁乙1中呢兩間既機會又自然再大D

當然, 有實力去考直私小學仲好過吓吓等運到. 但考直私你估真係有實力就得咩?

間間直私收生都係黑箱作業 (有冇白紙黑紙同你講評分準則, 同埋有冇話番你知小朋友有幾多分呀?), 無論你考得幾好/幾唔好, 但唔代表一定得或唔得, 其實得失亦不需要太上心

就算考直私全軍覆沒又如果呢? 可能更好的在後面等緊你.

不過, 實力始終係有用, 尤其係叩門同日後讀小學時, 否則讀完Happy K無乜學術根底又俾你小朋友入到乙1名校的話, 其實可能只係惡夢既開始.

Good luck!

b3410    發表於 21-10-5 10:31
PTL_L    發表於 21-10-4 12:44
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

操到有實力,點解唔試下叩門熱門津校呢?近年好多人以直資為目標,直資真係非入不可?

totemss 發表於 21-10-4 12:52
操到有實力,點解唔試下叩門熱門津校呢?近年好多人以直資為目標,直資真係非入不可? ...
有直私點解唔考?
正所謂"執輸行頭慘過敗家"嘛!

不過認真講, 叩門係難

第一, 唔係你報咗就一定有得叩
第二, 叩門時間共本上集中係個一兩星期, 撞時間機會大

普遍熱門少少既官津小學, 叩門都有200-300人爭大約10個位, 即係其實得3.33% - 5%左右既機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-4 12:25
好多家長為咗驚大抽獎抽得唔好, 自小就操小朋友去考直資/私立小學, 不過往往大份家長考直/私結果又不如人意 ...

竟然開帖,支持下先
上年考左四間熱門直私,理所當然全軍覆沒,也經歷了在陳守仁放榜前一個星期訓唔著,當時十分沮喪,也開始懷疑人生
大抽獎都派唔到首志願,基本是裸叩,但正是這份不成功就去讀派的學校,令小女及我哋鬥志很高,最後小女叩到幾間學校,也從中選擇了自己覺得合適的學校,
呢刻真係唔使太緊張,小朋友導向就可以了

回覆 hkpapa852 的帖子

'執輸行頭慘過敗家"早幾年有試過考直資同叩門,我覺得叩門考學術比直資易啲.兩個收生準則都"黑箱",無一定標準.之前睇啲前輩講,小一入學只係一個階段,考唔直資,派得唔好,可以叩門,叩唔倒門咪武裝小朋友插班囉,爭在自己同小朋友做唔做啫.走過依個階段,我好認同!反而我想提出入直資同一條龍唔好諗住放鬆心情.如果幾年後發現現實同理想有分別,到時就辛苦了.

hkpapa852 發表於 21-10-4 12:25
好多家長為咗驚大抽獎抽得唔好, 自小就操小朋友去考直資/私立小學, 不過往往大份家長考直/私結果又不如人意 ...
其實我覺得係個timing問題, 開頭當你連一個水泡都冇既時候, 就一定擔心, 乜都要試下
當你已經有第一個水泡, 個心態就會定好多

totemss 發表於 21-10-4 13:19
回覆 hkpapa852 的帖子

'執輸行頭慘過敗家"早幾年有試過考直資同叩門,我覺得叩門考學術比直資易啲. ...
好一句「執書行頭慘過敗家」,正正就係知易行難嘅家長越來越多,大興贏在起跑線、贏在射x前......

Kirin007 發表於 21-10-4 15:56
好一句「執書行頭慘過敗家」,正正就係知易行難嘅家長越來越多,大興贏在起跑線、贏在射x前...... ...

我小朋友考直資其實為左攞經驗叩門用

totemss 發表於 21-10-4 16:05
我小朋友考直資其實為左攞經驗叩門用
考直私好正常,報三五間心儀嘅完全ok,報廿十零間就唔識點理解啦!

angelanala    發表於 21-10-4 16:11

Kirin007 發表於 21-10-4 16:09
考直私好正常,報三五間心儀嘅完全ok,報廿十零間就唔識點理解啦!

大包圍,搏一搏單車變摩托

totemss 發表於 21-10-4 16:12
大包圍,搏一搏單車變摩托
唔報多D點晒14個offer揸喺手

zaba    發表於 21-10-4 17:20

Kirin007 發表於 21-10-4 16:17
唔報多D點晒14個offer揸喺手

in倒十四間已經勁。十四間offer簡直“神”

totemss 發表於 21-10-4 16:24
唔係我亂噏廿四喎,隔離個post見到

我都想知,原來而家個standard 係10間起錶,之後就話咁已經唔係怪獸,因為有d 仲恐怖, 報20+以上。
同補習一樣,佢地只報左k1 一至五功課班同乜乜乜課外咋,覺得小朋友afford 到而且仲好中意去wo,唔算怪獸啦啦,其他朋友果d 報一至五補習,星期六學奧數同phonices ,星期日學琴同游水同色士風都係咁啦。

真心想知呢班機械人可以捱到幾多年

totemss 發表於 21-10-4 16:24

坦白講, 當年要我揀, 都揀唔到10間值得叫子女去考 (無謂嘥自己時間去"練習面試") 既直/私小學
去考 1X  / 2X 間, 其實只係無執輸既心態, 人云亦云咁去考咗先算

Kirin007 發表於 21-10-4 16:36
唔係我亂噏廿四喎,隔離個post見到

所以我覺得佢係“神”

回覆樓主:

我小朋友係细B,讀英文私幼,k3那9月10月考直私時,得好少offer.6月 派位時,派到本區一線。之後官津叩門時, 講嘢叻左,又叩到他區一線offer。所以,我觉得,在我个case, 叩門官津比考直私時容易少少。 到8月尾時,更有三私一直call waiting.

自己9月到5月時都好憂心. 但過後,發現,其實一定有offers的。

我都有報10+, 但好多都会撞時間,或小朋友狀態唔好,無去到。我又唔觉得怪獸。我認識人一間都無報,也许是因為舊生父母有分,也许是因為有兄姐在讀。再來一次,我也會報10+間,因為每個小朋友也不同。我那個學術okay, 但情绪需照顧,多報幾間,和老師校長溝通可了解教学方針,上課情況,有助選校。

hkpapa852 發表於 21-10-4 16:52
坦白講, 當年要我揀, 都揀唔到10間值得叫子女去考 (無謂嘥自己時間去"練習面試") 既直/私小學
去考 1X  /  ...

我小朋友考直資都係報兩間,叩門就多啲報左六間。報考有個共通點係喺屋企周邊,如果有offer真係會讀。我見有家長港九新界報十幾間我覺得好有魄力
其實多offer,到時揀咪苦了自己、苦了小朋友

Mrscatcatfung 發表於 21-10-4 17:01
我小朋友係细B,讀英文私幼,k3那9月10月考直私時,得好少offer.6月 派位時,派到本區一線。之後官津叩門時 ...

曾經喺奧城附近直資門口,見倒有家長同小朋友講你咁蠢架,講返考乜都唔知。我即刻警惕自己

Mrscatcatfung 發表於 21-10-4 17:01
我小朋友係细B,讀英文私幼,k3那9月10月考直私時,得好少offer.6月 派位時,派到本區一線。之後官津叩門時 ...

不要以為單靠面試, 簡介會就真係瞭解到某學校
通常係呢D環節, 都會將D唔好既嘢收埋晒