用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 幼教教材內容
go

幼教教材內容 [複製鏈接]

2    0    0    0

DavisHung 發表於 21-10-4 10:26
大家好,想問一下有沒有人用過幼教教材
我見有現時市面教材,有貴版-World Family , OXford Path 同 D-mind ...

我也是working Mum. 我沒有花費過萬買迪迪尼或D-mind 之類的教材。散買圖書及教材給孩子時是根據他興趣和接受程度。圖書、app、YouTube 也有⋯⋯要英語進步快要自製語境。給孩子多聽、多講機會。從一歲已每天讀故事書給他聽。現在三歲半已可自讀4-5 grade ORT… 我想説的是散買教材效果可以更好。因為小孩可以接觸的圖畫、圖案、不同英語寫作手法更廣。當然,媽媽爸爸要花時間去選擇適合教材,及陪伴教導。

DavisHung 發表於 21-10-4 10:26
大家好,想問一下有沒有人用過幼教教材
我見有現時市面教材,有貴版-World Family , OXford Path 同 D-mind ...
我諗家長一齊去用都好重要?

我想買D-mind俾我個囡, 但我驚佢大少少問我, "做咩唔買廸廸尼果套俾我?" 或者" 邊個同學睇果套書佢又要"
始終套書要跟4-5 年, 都唔知買邊套好

其實買晒一套ORT正版都唔平 除非........

請問邊度有ORT賣?一套大概幾多錢?

>>我見內容唔淺,又要家長跟貼式教育

所以,最重要的是家長跟貼式
最好是你花時間和他/她一起大聲朗讀.圖書館裡有很多不同種類的書,中文和英文.

>>如果家長努力D,可唔可以做到同一效果?
絕對ok. ORT/Disney 只是材料.

順序應該是聽、說、讀和寫。
每天聽的音頻故事,看電視或 youtube 15 分鐘來學習英語。
挑選有趣的書一起閱讀.

回覆 DavisHung 的帖子

我有朋友係小朋友出世就買咗套Disney 四萬幾蚊,但係完全冇用到。佢個小朋友父母都要返工,所以根本就冇時間同小朋友一齊用呢套野,最後小朋友都係外補再外補.
亦有另一個朋友,都買咗呢套野.  聽佢話好好用,小朋友口音純正。但我冇問佢詳情,實際上每日花幾多時間陪小朋友學習。

我自己買咗一整套ORT, 我係大人我都覺得好好睇!好幽默,而且故事有連貫性,中間仲會講主角們意外得到一條魔法鎖匙,佢哋利用條鎖匙去咗好多唔同嘅冒險旅程。我覺得內容同情節都好豐富,亦好有娛樂性。

以前小朋友細啲我每晚都會同佢讀,到大個咗佢掌握到Phonics, 就要佢讀出聲俾我聽.  我覺得呢一套係必定要買.  呢套書其實仲有點讀筆,如果真係冇時間,小朋友都可以用點讀筆聽書.  
‹ 上一主題|下一主題