用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 轉Agent跟進升學
go

[英國] 轉Agent跟進升學

原本跟開嘅agent負責follow up兩間英國boarding school, 但覺得回覆好慢同埋唔太交帶,要追問先至去check學校有冇回覆!大家有冇遇過這種情況,如果轉agent可以嗎?如自己跟進又孝慮到學校entrance test 或interview時要另租埸地!另外Uniset亦係這agent代我報的!謝謝各位意見!

回覆 rowh 的帖子

我認為根本唔應該揾agent報學校。填表交錢好容易(甚至有啲agent都係要家長自己做返),啲學校又好樂意直接同家長溝通。而且你自己只係追自己個file,一定冇delay。考試要揾場地都好容易。

王家爸爸    發表於 21-10-4 11:37

rowh 發表於 21-10-4 08:00
原本跟開嘅agent負責follow up兩間英國boarding school, 但覺得回覆好慢同埋唔太交帶,要追問先至去check學 ...

路過!先明白英國學校-般不快回覆…除非間agent是學校在本港代辦…另不要轉,因佣金問題學校不想太麻煩俾新定舊agent,可能引至小朋友不能入讀的因素…

原本跟開嘅agent負責follow up兩間英國boarding school, 但覺得回覆好慢同埋唔太交帶,要追問先至去check學 ...

考慮直接同學校跟進
例如入學要求 考試/面試安排 ......
P.S. 申請學校不一定要考 Ukiset

醒目開學勳章

自己直接發電郵給學校查詢進度

既然你已經揾咗agent,又心儀兩間學校,其實唔應該轉。

呢2間揾左Agent報名就最好唔好轉,因為有佣金問題,轉唔到第二間做,其他未報既就可以。你唯有自己跟足D,隔日就問下個Agent,如果已經有學校Admission負責人電郵,可以自己send郵件去問,agent唔會理你,反正你入左間學校佢地就有錢收。

thanks for your comment. The applied 2 schools, will stick with old agent but additional 2 school will inform new agent to follow up.

請問搵過 agent , 是否一定要經佢哋報佢哋建議的學校,還是可以自己報?