用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋中學用什麼理由拒絕派番果年考試卷俾學生回家? ...
樓主: Chanhappy
go

你哋中學用什麼理由拒絕派番果年考試卷俾學生回家?

LeeCC 發表於 21-10-6 08:39
小朋友小學時,我都遇過類似的家長,佢考唔到心儀的私校,只可以讀派到的二線學校,又叩唔到佢心中的好學校 ...
都要你情我願先得既,近一年插班確是比較容易,但一樣是冇成績起手,根本冇得考慮插唔插班,更何況數年前更加難,插班要求更高。

TORTISE 發表於 21-10-5 22:48
其實呢間又唔係啲咩名校,點解啲卷咁神神秘秘,唔比家長知,家長睇唔睇另一回事,但有權利知道自己仔女考試 ...
好多學校都唔派卷,唔止樓主間,又唔覺有咩問題。中學生咁大個人,有咩野自己揾老師問,揾同學幫,邊洗家長陪讀㗎?

Yanamami 發表於 21-10-6 17:09
好多學校都唔派卷,唔止樓主間,又唔覺有咩問題。中學生咁大個人,有咩野自己揾老師問,揾同學幫,邊洗家長 ...

應該係好多學校都派卷先啱,學校派卷和家長陪讀係兩回事,派卷就等於陪讀?。 家長望下份卷都有罪,影響子女成長(emoji)

TORTISE 發表於 21-10-6 17:17
應該係好多學校都派卷先啱,學校派卷和家長陪讀係兩回事,派卷就等於陪讀?。 家長望下份卷都有罪,影響子 ...

冇罪,所以建議立即向學校反映,得唔到想要結果,立即轉校,唔好等喇,以免影子女成長。
溫馨提示:考插班前,一定要問清楚派唔派卷,可唔可以陪讀?係咪一定要自費參加課外活動,又要識打針?最後係,past paper 係咪班班都派,唔只精靈班?

Yanamami 發表於 21-10-6 17:09
好多學校都唔派卷,唔止樓主間,又唔覺有咩問題。中學生咁大個人,有咩野自己揾老師問,揾同學幫,邊洗家長 ...

其實點講都冇用,價值觀唔同,好難互相理解同明白。

PTL_L 發表於 21-10-6 17:51
冇罪,所以建議立即向學校反映,得唔到想要結果,立即轉校,唔好等喇,以免影子女成長。
溫馨提示:考插班 ...

學校咁多問題,點解反而要學生轉校?(如樓主沒有講大話),出面正常學校係唔會發生以上的問題,淨係唔打針冇得上課外活動而扣操行分,已經的港聞啦!至於學校派唔派卷,求其問個學生都知道。

我想講,睇完樓主幾個post得啖笑!利申:姪仔在讀,好清楚,我就覺得不能盡信

TORTISE 發表於 21-10-6 18:16
學校咁多問題,點解反而要學生轉校?(如樓主沒有講大話),出面正常學校係唔會發生以上的問題,淨係唔打 ...

如果學校咁多問題,一早好多人講啦,你知而家啲人唔係省油既燈?係唔係事實,就睇吓點睇喇?一個銀仔都有兩面既。另外,大家都建議佢,包括我,向校長或管理階層反映先?不過可能呢,人微言輕,改變唔到大環境,咁認為咁大件事「影響子女成長喎」,俾我一定即刻轉校,起到唱學校有咩用先?改變唔到人地,惟有改變自己囉。

全部都係事實!荃灣教育局陳先生電話24375452負責處理

TORTISE 發表於 21-10-6 17:17
應該係好多學校都派卷先啱,學校派卷和家長陪讀係兩回事,派卷就等於陪讀?。 家長望下份卷都有罪,影響子 ...
我兩個分另1讀唔同學校都唔派卷,我同學個女間都無派卷,相當普遍。唔係有罪,係如果仲重視學校派唔派卷,應係升中簡介會時問清楚,而唔係邊讀邊嘈,間學校運作咁多年都唔派,大概唔會變。

Yanamami 發表於 21-10-6 23:45
我兩個分另1讀唔同學校都唔派卷,我同學個女間都無派卷,相當普遍。唔係有罪,係如果仲重視學校派唔派卷, ...

這間學校接二連三咁多問題,既然樓主已經聯絡教育局處理,都不再討論。

Yanamami 發表於 21-10-6 23:45
我兩個分另1讀唔同學校都唔派卷,我同學個女間都無派卷,相當普遍。唔係有罪,係如果仲重視學校派唔派卷, ...
有派嫁!不過隨老師喜歡派邊班就派邊班!何副校講

PTL_L 發表於 21-10-6 17:51
溫馨提示:考插班 ...

我小朋友有病長期要覆診都有罪?佢打吾到針不參加學校課外活動都係罪?佢本生係品學兼優,佢不是體壇精英學校冇運動活動參加,只能用zoom ,叫我小朋友坐幾小時上種樹班,佢平時都喜歡讀書番學仍坐吾夠?佢又大個有自己想玩的活動去放鬆自己去打羽毛球游泳,不參加要扣操行分,作為家長都吾出聲,佢校本政策真係大曬?我不參加何副校就叫我走又係我錯?之後就針對,中三了要選科佢知我小朋友緊張成績就渣死D,partpaper 我哋未見過嫁!(之前已問過好多師兄師姐話有嫁)佢地本身有派但副校講隨老師喜歡,你吾覺好奇怪嗎?我哋就經歷過D不公平野,點知這裡又係咁,小朋友一心一意來這裡讀書向自己挑戰成績姐,點知考試範圍生物老師又在課堂上亂講!堂上有30對耳嫁!咁你覺得我哋咁細少可以點?

簡單 D 講,有學校會派卷回家,有學校只在校內對卷後收回不予帶回家。其實兩種都普遍,學校自己決定的。不過,唔派回家的學校應該唔會因為家長要求而改變政策。但係如果家長有合理要求,應該可以約去學校 check 自己小朋友份卷,check 完就走唔可以拎走....

睇樓主不同的 POST 後,非常相信樓主的小朋友(甚至樓主本人) 在求學階段(甚至整個人生),都係處於不斷遇上不公平對待的情況下渡過的。

性格/態度決定命運!

回覆樓主:

學校政策和家長理念不一致,學校不公平的小事, 相信每一間中學都有, 世界不是為你而轉都明白啦咁大個人, 就算轉去第二間學校亦有其他嘢令到你睇唔順眼, 不如你改變自己心態啦放鬆啲, 小朋友大個㗎啦畀佢哋自己處理啦

B.B.BaBa 發表於 21-10-7 08:32
簡單 D 講,有學校會派卷回家,有學校只在校內對卷後收回不予帶回家。其實兩種都普遍,學校自己決定的。不 ...

真係好正,世事都被你看透!好鬼似公司D老油條,返工等放工,放工等放假,放假等出糧,出糧等退休
(鬼叫你窮牙頂硬上牙)佛系諗法
1.叫你打針為你好姐,香港七百萬人邊會輪到你死,六合彩又唔見你中,好醜命生成你打針啦
2.不打針上zoom 上種樹班,幾好牙可以係屋企坐兩小時有冷氣涼,坐兩小時當練功,訓練坐的能力
你第時考DSE都要由朝坐到晚操卷嫁啦,提早練定先姐
3.依家改不派pastpaper 俾你,費是俾你知道我地好懶D卷出來出去都係果D,費是你將來有樣學樣,攪到讀書發現原來咁易冇曬挑戰性
4.生物老師明白到超廣泛閲讀的真理,佢不理考試範圍佢覺得太冇挑戰性所以不跟其他班刻意將22,23,24,27,e3,e4十個unit 話俾你知兩星期後考試範圍係這個目的係想你變做神童溫曬佢就可以超前學習,有利大腦發展,提升自學能力,第時考DSE更加多,等你早D適應包不會讀到跳樓
5.何副校用心良苦,用激將法你不參加課外活動即不聽學校話叫你走,目的激發你潛能等可以考全級笫一等你再上一層樓,就可以再轉校向自己挑戰!
6.強迫參加付費活動好正常姐,控制你係正常不參加扣操行分都好正常!為你好姐你等你早D習慣下,你冇能力反抗就要服從,階級官念,我們係皇帝,你自己係奴隸,叫你做就做啦你不需思考,等你個腦放鬆不好諗咁多野留番來諗DSE題目。
7.考完試D卷冇得派回家都係訓練你姐,學會不需思考D卷正吾正確老師一定係岩嫁。等你強迫自己一次過派十幾科,D卷俾你自己在堂上對,冇得攞回家,咁你咪可以強迫死記自己D卷錯麥尤其是全炒,你咪訓練到即時記憶囉!下次咪吾會再錯,再錯低你死囉!第二又可以訓練到你擘大眼講大話能力,就算考得差都冇壓力,阿爸阿媽問到幾多分都話八十幾分,咁點解冇名次,阿媽你吾係吾知牙你個仔我讀緊band 1,區內神校牙,個個都好勁嫁!幾好又訓練到即是吹水能力。

8.(風氣)學識做人,能屈能伸,嘅然改變吾到人哋咪自己改變囉,以前未有iCAc 時,貪污成風,你吾貪你吾合流姐,咪自認清高啦,咪跟風啦冇錯嫁啦,你吾做會被人排斥嫁,係你錯姐!咁又岩,出來社會做事都係要跟大圍做你吾做係你有問題嫁!有衰衰大圍,應該冇事嫁。早幾年......
9.學識做管理層,多次家長約校長倾談相關問題都不理會,不停推兩個下屬出來吹水。又學識有答錯都係兩個副校問題不關我事的本領。日日改口風,都係佢地講錯姐。等D細路出來做管理層時又多一技之長

我明白了!我知錯啦!希望再有多D考驗!正所謂玉不琢不成器!精英班走寶了!
老師老師,我不想轉校了!

你哋走寶了,快D加入這個大家庭!

Chanhappy 發表於 21-10-7 11:15
真係好正,世事都被你看透!好鬼似公司D老油條,返工等放工,放工等放假,放假等出糧,出糧等退休
佛系
1. ...

咁咪好,佳大歡喜,恭喜哂。

miujoey 發表於 21-10-7 10:48
學校政策和家長理念不一致,學校不公平的小事, 相信每一間中學都有, 世界不是為你而轉都明白啦咁大個人, ...
其實佢出帖純粹衹為唱衰間學校,不為改變現况,包括校方同佢自己心態。

Chanhappy 發表於 21-10-4 07:48
還有你咁耐人,你吾係未見過D學生平均分計錯?排名計錯牙?
有,我自己F2時就係咁,排名低左16名,後尾改返。