用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋中學用什麼理由拒絕派番果年考試卷俾學生回家? ...
go

你哋中學用什麼理由拒絕派番果年考試卷俾學生回家?

咁學生錯完冇得記低錯誤下次考試冇得溫習

Chanhappy 發表於 21-10-3 15:44

學校政策,係咁㗎喎,學校唔會為你一個而改?反而係小朋友已經讀中學,犯呢啲錯誤?應該試下放手喇。

PTL_L 發表於 21-10-3 20:08
學校政策,係咁㗎喎,學校唔會為你一個而改?反而係小朋友已經讀中學,犯呢啲低級錯誤?應該試下放手喇。 ...

你就利害啦,每一科都咁大量你小朋友錯完又吾會再錯又或吾記得,即係每次都越來越進步,接近滿分,平均分一百分?我估有D人驚出錯題,教錯野,又可以D分數收埋,喜歡點就點姐!
如果不用重覆温習自己錯的野,我諗你小朋友係超曬班係神童。考DSE學生就吾駛重覆操dse pastpaper 了

PTL_L 發表於 21-10-3 20:08
學校政策,係咁㗎喎,學校唔會為你一個而改?反而係小朋友已經讀中學,犯呢啲低級錯誤?應該試下放手喇。 ...
你諗你吾會左。校本政策真係危害了香港教育

Chanhappy 發表於 21-10-3 21:33
你就利害啦,每一科都咁大量你小朋友錯完又吾會再錯又或吾記得,即係每次都越來越進步,接近滿分,平均分一 ...
厲害呢?呢樣又未輪到我但我係俾小朋友錯得既人,千祈唔好100分呀,接近都唔好,如果攞100分咪永遠冇進步空間今次錯,抵佢,第二次又錯,更加抵,再要錯,咁無藥可救喇。中學生仲要好似小學咁,幾時得佢大你咪試下向學校要求囉,祝你成功!

Chanhappy 發表於 21-10-3 21:35
你諗你吾會左。校本政策真係危害了香港教育
應該阿公政策,一刀過?有建議?願聞其詳

小學卷我都無見過一張

Chanhappy 發表於 21-10-3 15:44

我2個小學考試卷由小一至小六都未見過, 何況中學卷?

所以每次派卷後都教仔女第一時間計吓有冇加錯分, 亦都訓練仔女如答案有疑問, 可同老師傾談, 我2個小學時已經學識同老師拗分

都上到中學, 如緊張自己成績就自然記得自己錯咗D乜? 唔緊張嘅即使派回家都係懶懶閒, 只有家長緊張係冇用。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-10-06:57

所以每次派卷後都教仔女第一時間計吓有冇加錯分, 亦 ...

(分數加加減減咁簡單孭。)你就好,係小學巳經識,連D卷出錯,考錯都知道真利害,你D小朋友都知真利害,有冇去補習社?補習社俾埋考試題目所以小朋友可以同老師爭論?中學就試過老師出錯題,不認錯,堂上亂教野,最後去到教育局處理,學校先處理!

所以D學校咁驚用zoom 上堂囉,教錯野,亂咁洗腦,唔係就會咁多俾教育局釘牌

gracelam 發表於 21-10-4 06:57

還有你咁耐人,你吾係未見過D學生平均分計錯?排名計錯牙?

Chanhappy 發表於 21-10-4 07:48
還有你咁耐人,你吾係未見過D學生平均分計錯?排名計錯牙?

我哋樓上講咩都冇用, 咁信唔過老師及學校, 真係要入埋去學校做先可以放心喇!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你吾係吾知牙,有D補習社有學校老師掛單或有份!
你咪自己留意下囉點解有D補習社有咁多同一間學校學生補習?當然不是大型出名果D啦!

早前都有一單新聞賣左
就係校本政策,弄致學校冇枉管,喜歡做麥就做麥
麥都不透明,就算你同好多家長一齊好多資訊都冇用

Chanhappy 發表於 21-10-4 08:02
你吾係吾知牙,有D補習社有學校老師掛單或有份!
你咪自己留意下囉點解有D補習社有咁多同一間學校學生補習 ...

这个我反而相信有咁嘅情况。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Chanhappy 發表於 21-10-4 08:14
早前都有一單新聞賣左
就係校本政策,弄致學校冇枉管,喜歡做麥就做麥
麥都不透明,就算你同好多家長一齊好 ...

这个我不太同意,我觉的足夠就是了!

教育局咁鈡意管及改来改去,揸住庞大资源,为所欲为,只是庸材才会咁多问题。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

gracelam 發表於 21-10-4 06:57

这个非常正确的教导小朋友,要他们学识保障自己利益及不要信 model answers。

儿子小四试过6个男仔揸住本牛津字典跟老师理论,新人老师顶唔顺,去到科主任,出到训导主任,最后由校长摆平。

那次的情况,我们教孩子不能事事得理不绕人,有时得绕人处且绕人。

我女學校會派卷, 部分卷仲要家長簽名添, 一般都係改完正就算, 除咗改正嗰時外, 我唔覺我女有睇返自己錯乜囉.

chanwendy 發表於 21-10-4 11:03
我女學校會派卷, 部分卷仲要家長簽名添, 一般都係改完正就算, 除咗改正嗰時外, 我唔覺我女有睇返自己錯乜囉 ...
而家唔係小朋友想知咩錯咩而改咩,而係大人想知錯咩而要求小朋友改咩多啲,最重要是認為自己有需要及有能力監管學校,對學校零信任,既定了學校一定有錯,最重要是要找到學校錯處既證據而發大事件,其實既然係咁,加上其他種種融入唔到既原因(其他post),我真心建議網友另覓他校又或另覓其他國家地方又有共同教育取向既學校就讀。

我哋中學一向大小測考卷連 markingscheme都派㗎。
自中三起我女會睇返錯嘅係咩,檢討自己。
如果係「唔小心」:因為佢平時係謹慎嘅人,通常呢類錯會係心理質素或時間管理欠佳。佢會攞出嚟問我哋,大家睇吓生活上心態上有咩可以調節。
如果係唔識唔明:改正時趁機搞清楚自己有無錯 concept 或唔明。