用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男仔至愛之一 - 九華,2022年9月換校長
樓主: kiwi2007
go

男仔至愛之一 - 九華,2022年9月換校長

hkpapa852 發表於 21-10-6 07:47
出狀元只係掩蓋咗學校既問題
當年可以話係一將功成百骨枯,一個救全家
港華需要解決根本性問題,先可能提升成績。其實出狀元,同學校關係真係唔大,不過唔少家長可能唔係咁睇,所以一個救全家都係有可能。

Arabellahk    發表於 21-10-14 14:23

王家爸爸 發表於 21-10-6 08:50
港華需要解決根本性問題,先可能提升成績。其實出狀元,同學校關係真係唔大,不過唔少家長可能唔係咁睇,所 ...

一個救全家既情節經常出現, 遠D既有李兆基, 協和, 近D既有將官, 觀瑪, 今年亦至少有QES
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-10-6 09:06
一個救全家既情節經常出現, 遠D既有李兆基, 協和, 近D既有將官, 觀瑪, 今年亦至少有QES
...
觀瑪唔算係一個救全家,係觀瑪出狀元之前既幾年,其實啲學生水平已經提升咗。我陪小朋友去參加唔同既Public Speaking之類既活動,見啲學生唔係以前咁渣。唔同既比賽,亦見到佢哋既學生。

王家爸爸 發表於 21-10-6 09:13
觀瑪唔算係一個救全家,係觀瑪出狀元之前既幾年,其實啲學生水平已經提升咗。我陪小朋友去參加唔同既Public ...

觀瑪出狀元當年, 英文4+係6年差 (得~50%), 整體5+同入3大比仃更係7-8年差(整體5+只得15.5%, 入3大率只有17.95%)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 21-10-6 09:19
所以現象就係現象,冇咩話合理唔合理。如果全香港既家長,都有你咁既水平去選擇中學,升中出現錯配既機會就 ...
每個人都有自主意志, 只要有人既地方就會有"估你唔到"既事發生

ar_mak 發表於 21-10-6 09:25
首先,你要睇到之前既有幾屎,然後,再對比之後既係有幾勁,再然後,有個實數,就係出一個狀元,去引證番你 ...

我一向鼓勵家長, 小朋友讀書前, 先由上至下 (大學=>中學=>小學=>幼稚園) 咁去諗吓點去選校. 咁就會少D選擇困難症

最初計劃時, 對學校認識唔需要深, 最重要係去"認知"自己想點, 即係話如果你一心非聖喇拔仁級數既中學不讀的話, 咁就唔該自己唔好懶同扮天真, 話要去搵happy school唔想操練

唔好家變ar!~兩位都係德高望重ge前輩,繼續係到放下料,點醒下我地呢d後輩啦

kiwi2007 發表於 21-10-5 12:18
桃花依舊,人面全非? 但誰人能抗拒草地足球場、泳池、鳥語花香...
當年殷素素臨終前曾叮囑無忌,愈是碰見靚 ...

姚狀元是小學師兄(31校網),當年正是小兒小學畢業,很想知道他升中選校情況。

hkpapa852 發表於 21-10-6 09:43
我一向鼓勵家長, 小朋友讀書前, 先由上至下 (大學=>中學=>小學=>幼稚園) 咁去諗吓點去選校. 咁就會少D選擇 ...
人前人後可以唔一樣,呢幾年見太多喇,仲會信果啲happy論?

其實有咩好討論,大家咩都唔知

回覆 hkpapa852 的帖子

中point!

hkpapa852 發表於 21-10-6 09:43
我一向鼓勵家長, 小朋友讀書前, 先由上至下 (大學=>中學=>小學=>幼稚園) 咁去諗吓點去選校. 咁就會少D選擇 ...
中point!

有校章有 offer / see you in September....etc 連串美麗的誤會終於可以成為歷史?

醒目開學勳章

kiwi2007 發表於 21-10-12 09:59
有校章有 offer / see you in September....etc 連串美麗的誤會終於可以成為歷史?
而家3月尾已經知,唔駛估估下

華山論劍是每年升中一自行階段時的九龍區一大盛事,尤其是升中入學講座時,連場爆滿兼全院滿座,極其壯觀。
認識的九華仔,皆透露最難忘是當年跟狄恆校長一齊踢波及有幸出席 2018年年初於新伊館為狄恆神父慶賀九十大壽之音樂會。This kind of sense of belonging is priceless.

王家爸爸 發表於 21-10-5 08:30
但係呢幾間既女校長都無咁受歡迎。

KC上屆Mrs Chan幾好吖