用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 你哋間中學考試前派pastpaper 俾學生係咪隨老師喜好? ...
go

你哋間中學考試前派pastpaper 俾學生係咪隨老師喜好?

咁做老師吾派俾普通班,只派俾精英班,嘩D分數咪有差異
。全級又五統一,你派左同考試差吾多的pastPaper 俾精英班,咁普通班派其他年份或者冇
咁對普通班學生公平孭

點解唔同學校反映?!

仔仔錫錫你 發表於 21-9-29 22:05
點解唔同學校反映?!
副校長答係牙係咁,這個係我地學校政策!我真係感到好愕然!

我地學校就將所有野放上去網到(Moodle) 比學生自己搵,幾年嘅嘢都係到,past paper , 練習,筆記,書,唔同班嘅
如果個學生主動嘅就咩都有,唔主動餵比佢都唔食啦!

回覆樓主:

我見,有些津校就通知學生填表,按需要購買各科。我地學校就 by topics 整理好,隨教隨派,一視同人,吾洗自已去揾,方便温書。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

我哋係派畀差班,精英班冇喎。每間學校都可能有不同處理方法。

Chanhappy 發表於 21-9-29 22:47
副校長答係牙係咁,這個係我地學校政策!我真係感到好愕然!
學校做得差!副校亦答得差!最好放上網,有心學野就自己print 來做

zitaeric 發表於 21-9-30 14:44
我見,有些津校就通知學生填表,按需要購買各科。我地學校就 by topics 整理好,隨教隨派,一視同人,吾洗 ...

你間學校真公平,又肯為學生,又方便學生,真係一間好學校

Chanhappy 發表於 21-10-1 12:09
你間學校真公平,又肯為學生,又方便學生,真係一間好學校

學校ok嘅,只要有同學提出,學校都會盡量安排。例如有同學chem跟得麻麻,同老師商量到,都可以安排放學後補課,那怕得一,兩個同學。

zitaeric 發表於 21-10-1 12:58
學校ok嘅,只要有同學提出,學校都會盡量安排。例如有同學chem跟得麻麻,同老師商量到,都可以安排放學後 ...

有D稱係網上有得俾學生下載只定年份卷,但好古惑,在堂上另外再派網上冇的年份俾精英班

Chanhappy 發表於 21-10-1 13:31
有D稱係網上有得俾學生下載只定年份卷,但好古惑,在堂上另外再派網上冇的年份俾精英班 ...
聽你講完仲唔諗插班

要啦。D學校咁公平。轉校都吾係咁容易

回覆樓主:

其實吾好唸得咁嚴重,只係方便同吾方便分別,現在f.4~5應該係by topics 咁做,比by year 都冇咩用,因為大部份都吾識做。
如果真係想做,好多地方都揾到,by year, 考試局,書局,二手。by topics, 二手,師兄師姐,老師,補習社

zitaeric 發表於 21-10-1 14:18
其實吾好唸得咁嚴重,只係方便同吾方便分別,現在f.4~5應該係by topics 咁做,比by year 都冇咩用,因為大 ...
你無睇佢另一個post,副校話唔妥可以走,如果一間學校副校長可以咁樣嘅態度趕客,又真係冇非讀不可嘅必要

zitaeric 發表於 21-10-1 14:18
其實吾好唸得咁嚴重,只係方便同吾方便分別,現在f.4~5應該係by topics 咁做,比by year 都冇咩用,因為大 ...

講緊校內試D卷,低form 可以邊到搵到校內卷,中三學生要揀科,咁普通班無點會公平

自己諗下來五來讀,做法公吾公平有冇吾妥!
學校又改話不派pastpaper ,將個名叫派練習,如要練習就自己個別問老師攞練習老師會諗個別學生需要而派麥!派左麥俾精英做又吾知同D卷有關又吾知,到你攞,佢派第二D,你又吾知。

回覆樓主:

吾,明白
首先,先吾好成日唸吾公平,會吾開心。要成績好,吾係你睇哂 pastpaper 就好到。我地初中時係臨到考試前一日先比上兩年卷參考,亦吾係科科有,應該係大部份都冇,學校在臨考前先分發,想必吾想學生之前只讀卷,而吾認真自己書本知識。
派卷方法,真係間間學校,老師都吾同,可以中一會緊張些,吾知点出卷,好想有得参考,但中二三,冇舊卷,只要自已努力佐就ok。
如果你真係想找多練習,就主動問老師!
我地以前初中測考,我從來吾會見到有重覆過,就算同級今日測驗完,病佐同學明天測,出嘅卷都會吾同。
其實就算轉出去其它津校,情況都差不多。
我以前小朋友初中,係會自已外出買高階些補充練習去操練,學校pastpaper 都係望吓形式就算,因為只要你讀得好,自然就會識。初中三,係多但又吾係太難,正面去唸,勤力,多鼓勵,吾會差得太多。

我間學校唔係,我哋中英數年年一定有pastpaper,咩班都有,上堂都會對答案
Find Madeleine McCann
Missing and missed for 14 years
Never give up on Madeleine

其實係咪對學生好及公平心裏有數。怎樣讀書各人各方法。不可一本通書睇到老。D舊思維可能.....
你哋自己仔女係普通班就小心D啦,點解D小朋友冇心機讀或考得吾好,今天2021年10月5日上生物科訓導老師汪宇揚上堂。因為已派左考試範圍生物科上面寫unit 1及 concept of health。學校書單只買1A書,今年先中三,唔明考麥學生上堂問concept of health 係邊度範圍佢話係包括有unit 22,23,24,27 e3 e4 這些內容包括book 3, 4, e3,e4係中五課程話會考埋,小朋友中三你係到亂up,得番四堂就考試,今天先剛教完unit 1。你還稱不派pastpaper ?我都好想見識下pastpaper 係點,轉頭原來考番中一中二野,你反而話中五中六係考試範圍,還要未教!係度亂咁up!所以你哋黎吾黎自己選擇啦!
個範圍咁大你不派料搵鬼相信!所以D人咪改口話會個別派練習囉,你還未明,佢做左好多年嫁啦,依家轉左說話好聽D,幫緊自己兜

我讀書時只會做公開試past paper, 校內試先唔會浪費時間做past paper