用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 鏗鏘集:資優之憂
樓主: setom
go

鏗鏘集:資優之憂

小曳人 發表於 21-10-4 12:44
最近入城大單野....
我覺得可以做好d,讀好d,過一兩年讀會唔會好少少
讀工程,唔明點解揀城大,而唔係科大。

醒目開學勳章 貢獻勳章

王家爸爸 發表於 21-10-4 14:14
讀工程,唔明點解揀城大,而唔係科大。

係,我地本身如果响HK讀,都係鍾意科大
另外,AL 考A,其實成績一般,科大唔收亦唔出奇
恐龍家

ANChan59 發表於 21-10-2 10:49
還原最基本的問題,為什麼要做 IQ test?

我幸運一點,因為CP在做測試之前問請楚為什麼要做,如果為轉校 ...

呢個問題我都成日問人,時不時就有人問,可否4歲5歲 check IQ?
Check 黎做乜?show off?

如果係因為佢其他問題而 check, 睇下點幫佢,都明白呀⋯⋯
覺得佢數學叻所以 check, check 完又點?對考學校冇幫助架喎!
我對其他人為 check 分數而去 check IQ 好反感,所以好明白點解資優學院唔使收 IQ report

但如果係大個 d, check IQ 係為咗了解佢強弱再配合發展,我覺得係另一種解說。
但眼見好多人單純話自己小朋友幾叻幾叻所以 check IQ, 究竟為乜?

2jkidsfather    發表於 22-7-19 15:28

小曳人 發表於 21-10-4 14:33
係,我地本身如果响HK讀,都係鍾意科大
另外,AL 考A,其實成績一般,科大唔收亦唔出奇
...
完全認同! GCEAL攞A大約只等如DSE攞5, 成績真的只可說一般, 這令我想起當年徐文鴻DSE 20分入科大, 太多人唔知A之上還有A*, 傳媒又喜歡大肆渲染... 希望這些少年大學生可以生活快樂.

小曳人 發表於 21-10-4 12:44
最近入城大單野....
我覺得可以做好d,讀好d,過一兩年讀會唔會好少少
呢個咪就係我一直都講,要識放低做父母晚優越感,行咁快為咩?享受下唔好?童年只有一個。

醒目開學勳章 貢獻勳章

PTL_L 發表於 21-10-6 00:12
呢個咪就係我一直都講,要識放低做父母晚優越感,行咁快為咩?享受下唔好?童年只有一個。 ...

外人睇.... 其實我唔係好佢幾多,我只係想盡辦法拖慢d再慢d,但都係快咗....只係我放咗目標响更"優越"嘅大學度

話時話,問緊外地私校(中學),問咗幾間,回覆都係絕對性嘅無跳級,我依家兩頭唔到岸中

恐龍家

小曳人 發表於 21-10-6 06:36
外人睇.... 其實我唔係好佢幾多,我只係想盡辦法拖慢d再慢d,但都係快咗....只係我放咗目標响更"優越"嘅大 ...
Grammar school 或政府學校呢?應該資源上會好啲?

醒目開學勳章 貢獻勳章

PTL_L 發表於 21-10-6 06:48
Grammar school 或政府學校呢?應該資源上會好啲?
我去問人,個個都話私校flexible d,資源好d
阿仔已訓練我挑戰難度,所以我會遲d問埋council ,
同心儀地區政府學校

恐龍家

小曳人 發表於 21-10-6 06:36
外人睇.... 其實我唔係好佢幾多,我只係想盡辦法拖慢d再慢d,但都係快咗....只係我放咗目標响更"優越"嘅大 ...

如果佢係本身行得快, 點解要拖慢啲? 咁佢反而會辛苦?

醒目開學勳章 貢獻勳章

iloveapplepie 發表於 21-10-6 08:51

pros and cons,兩面都有d只係揾個中間路線,拖慢一兩年,都仲係快兩三年...

最重要嘅係,爸爸覺得要入名牌大學,而underage 好難好難入名牌大學
英國要16歲,美國講學習經歷

仲有其他考慮.. e.g. EQ 發展,上到大學同同學間溝通問題當然,佢响學校真係好辛苦....
恐龍家

小曳人 發表於 21-10-6 10:36
pros and cons,兩面都有d只係揾個中間路線,拖慢一兩年,都仲係快兩三年...

最重要嘅係,爸爸覺得要入名 ...

我是拖慢派,到個仔二十幾歲,畢業四年多,我慶幸自己這樣做,他社交圈子,同理心,待人接物都冇問題!

小曳人    發表於 21-10-6 13:04
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小曳人 發表於 21-10-6 10:36

最重要嘅係,爸爸覺得要入名 ...

明白, 如果要入名牌大學, 拖慢少少可能好啲, 始終都係和同年齡的人爭

要多啲同你和大家學習吓

iloveapplepie 發表於 21-10-6 08:51
魚與熊掌不可兼得,知識追快但情商、社交落後定拖慢行,但可以有朋友社交,好既情緒發展?學會同同齡人相處非易事亦十分重要,特別是同理心。

PTL_L 發表於 21-10-6 13:12
魚與熊掌不可兼得,知識追快但情商、社交落後定拖慢行,但可以有朋友社交,好既情緒發展?學會同同齡人相處 ...

講行得快....我女女就剛剛相反, 為埋朋友堆, 會隱藏自己優點特質

小曳人 發表於 21-10-6 07:48
我去問人,個個都話私校flexible d,資源好d
阿仔已訓練我挑戰難度,所以我會遲d問埋council ,
同心儀地區 ...
咩心儀地區?如果係Kent可以試試Judd School。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Toothless 發表於 21-10-6 15:05
咩心儀地區?如果係Kent可以試試Judd School。
我地會去Scotland.... worst case,local state school 算
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

iloveapplepie 發表於 21-10-6 13:09
明白, 如果要入名牌大學, 拖慢少少可能好啲, 始終都係和同年齡的人爭

要多啲同你和大家學習吓
其實呢兩年AL 個grade係學校評分,唔係考出嚟嘅,而我地手上係實際考試score,應該會好少少同齡競爭,應該最怕係應對,青春期唔太願表達自己,比較傾向收埋自己
恐龍家

iloveapplepie 發表於 21-10-6 14:08
講行得快....我女女就剛剛相反, 為埋朋友堆, 會隱藏自己優點特質

我仔都喜歡同同齡玩,所以不會考慮跳級,但學術照比佢追求,我覺得咁都幾好,又可以滿足佢嘅追求又比佢學習同同齡相處

回覆 iloveapplepie 的帖子

對。如果想undergraduate 讀名大學,可能要等考完DSE。好似Harry Yu 入MIT, Harris Leung (今年) 讀Oxford。他們都各自在中學大玩數學,物理,coding。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Sherry_mom 發表於 21-10-7 20:49
回覆 iloveapplepie 的帖子

對。如果想undergraduate 讀名大學,可能要等考完DSE。好似Harry Yu 入MIT, Ha ...
唔一定
但有樣野要留意,升學顧問話MIT近年唔收中國護照人士

而唔少升劍牛嘅,都唔係用DSE成績,而係用IAL 成績
大家有需要的話,可以搵Access Abroad 班義工傾下
佢地唔少係以IAL 成績入劍牛,想分享要決
https://www.accessabroadhk.org/team.html

恐龍家