用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 鏗鏘集:資優之憂
go

鏗鏘集:資優之憂

天下間的父母,多希望生一個智商高,有才華橫溢的孩子。一旦知道自己的兒女屬資優生,不少父母也會感到自豪。但是,這群資優的子女成長過程中,往往在社交、學習,以及情緒健康上,都遇到種種困難。這一集,希望可以探討不同資優生的校園及家庭生活。了解家長、學校,以及其他專業人士,在他們成長中,怎樣給予支援,讓他們潛能得以發揮。
https://youtu.be/wcrcaEIx3hU

setom 發表於 21-9-29 18:48
天下間的父母,多希望生一個智商高,有才華橫溢的孩子。一旦知道自己的兒女屬資優生,不少父母也會感到自豪 ...

資優其實係一個好籠統既叫法。簡單啲分類,最少應該可以分成四類:
第一種係某啲方面有天份而其他方面都比較同齡小朋友好,可以理解為上帝開多咗一扇門,同好多扇細窗,呢啲就係無憂既資優。
第二種係某啲方面有天份,而其他方面都係平均水平左右,呢啲就係上帝開咗一扇門,家長亦都唔需要點理佢哋。
第三種係某啲方面有天份而有啲方面係平均水平以下,呢啲就只係上帝開咗一扇門卻關咗一扇窗。
第四種係某啲方面有天份,但係好多方面都係平均水平以下,呢啲上帝開咗一扇門卻關上咗好多扇窗。

社會,甚至係家長,以為資優就係資優,其實唔同既資優需要唔同既處理方法。最重要既係知道,決定一個木桶裝到幾多水既,唔係最長既板,而係最短嗰塊。

LeeCC    發表於 21-10-25 22:19
chickchick    發表於 21-9-30 13:25

王家爸爸 發表於 21-9-30 10:03
資優其實係一個好籠統既叫法。簡單啲分類,最少應該可以分成四類:
第一種係某啲方面有天份而其他方面都比 ...

Very well said

HKAGE院長黃金耀博士拍左好多片講資優,可以睇下。相信佢係接觸最多资優小朋友既人。

setom 發表於 21-9-29 18:48
天下間的父母,多希望生一個智商高,有才華橫溢的孩子。一旦知道自己的兒女屬資優生,不少父母也會感到自豪 ...
如果是天才資優,如剛有個小朋友13歲IQ 150入城大,我唔覺得是樂事,小朋友太早知太多,起地球上冇共同語言,做人會好吃力。我寧可小朋友是中上之優,處理到學業已經綽綽有餘,社交、語言能力適宜就最滿足了。
父母要屏棄優越感,先可以真正幫到資優兒,行咁快為咩?唔通想早啲果頭近⋯⋯「生活」都是細味好

我试试狗尾续貂。

上帝冇話果幾個窗不能打開,只是個個只關注道門,忽略個個窗都係虛關,用不同方法也是可以打開,重點是會不會探索或者嘗試去打開!

还有道门可以是走入去,也可以走出去,不论出入,都可以有不同发展方向,向左走?向右走?

王家爸爸    發表於 21-10-2 10:35
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cafeva 發表於 21-10-1 13:09
HKAGE院長黃金耀博士拍左好多片講資優,可以睇下。相信佢係接觸最多资優小朋友既人。 ...
如果家長既心態唔改變,睇幾多呢啲片都無用。原因係家長既 Selective Perception令到家長只聽到講者講佢想聽既內容,忽視唔想聽既。另外,心理學唔係工程類既科學,無話絕對啱,亦無絕對錯,幾乎各師各法。每個老師講既方法都唔同,而家長既 Selective Perception令佢哋只聽到每個講者既部分內容,變成幾頭唔到岸。

PTL_L 發表於 21-10-1 21:08
如果是天才資優,如剛有個小朋友13歲IQ 150入城大,我唔覺得是樂事,小朋友太早知太多,起地球上冇共同語言 ...

還原最基本的問題,為什麼要做 IQ test?

我幸運一點,因為CP在做測試之前問請楚為什麼要做,如果為轉校,為入名校,她係唔會做,她教識我哋多元智能的重要性!

另一個是香港資優兒童家長會的前主席,跟我分享「知憂」的現實。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cafeva 發表於 21-10-1 13:09
HKAGE院長黃金耀博士拍左好多片講資優,可以睇下。相信佢係接觸最多资優小朋友既人。 ...

任何人講的都是地圖,最終都是自己一家人一齊走,每人體能,精神狀態不同,結果可以大不同,自己要調整路線及一家人有商有量,特別是小朋友的想法及配合,別人認為最好的,小朋友是否認同?他不認同,知道多少,應用多少都可能勞而無功。

王家爸爸 發表於 21-10-2 10:44
如果家長既心態唔改變,睇幾多呢啲片都無用。原因係家長既 Selective Perception令到家長只聽到講者講佢想 ...

絕對認同!

ANChan59 發表於 21-10-2 10:49
還原最基本的問題,為什麼要做 IQ test?

我幸運一點,因為CP在做測試之前問請楚為什麼要做,如果為轉校 ...

近來,小朋友常呻學校課程沉悶,惟有幫小朋友報讀學苑課程,希望會保持到想學的態度。我唔想亦唔希望小朋友行得急又行得快,路上有伴總好過孤身獨行。

PTL_L 發表於 21-10-2 11:03
近來,小朋友常呻學校課程沉悶,惟有幫小朋友報讀學苑課程,希望會保持到想學的態度。我唔想亦唔希望小朋 ...

我冇乜留意學苑的課程,我會讓他發展另外一些領域,例如同理心,領導才能那些soft skills.

ANChan59 發表於 21-10-2 11:47
我冇乜留意學苑的課程,我會讓他發展另外一些領域,例如同理心,領導才能那些soft skills.
...

係呀,之前都冇理會學苑課程,一來zoom,小朋友不願參加,二來地方不近家,又要山長水遠不過返學一個月,小朋友呻咗數次,又唔考慮調班轉校既情況下,惟有咁樣行。學習課程同同理心、領導課程,兩者是同步行的。

ANChan59 發表於 21-10-2 11:47
...
陳sir,其實有一事對我來說頗苦惱小女從小對「公平」概念揸得好緊好實,每事可以既話都會用尺度,甚無奈,長此下去,我擔心會影響將來出外工作與人協作既關係,影響前途

PTL_L 發表於 21-10-2 11:49
係呀,之前都冇理會學苑課程,一來zoom,小朋友不願參加,二來地方不近家,又要山長水遠不過返學一 ...

到將來,這些比 hard skills 更有用。我是歸訥兒子的實際經驗!

PTL_L 發表於 21-10-2 12:00
陳sir,其實有一事對我來說頗苦惱小女從小對「公平」概念揸得好緊好實,每事可以既話都會用尺度, ...

我即時的答案就是”公平”是終極目標,經歷一個過程,不一定可以一步到位,要有心理準備。還有爭取也要有策略及團隊協作,才有成功的機會!

我只是即時的想法,未深思熟慮的,你自己再考慮一下。

ANChan59 發表於 21-10-2 12:16
我即時的答案就是”公平”是終極目標,經歷一個過程,不一定可以一步到位,要有心理準備。還有爭取也要有 ...
收到,我再思考下

PTL_L 發表於 21-10-2 12:00
陳sir,其實有一事對我來說頗苦惱小女從小對「公平」概念揸得好緊好實,每事可以既話都會用尺度, ...
'公平'是一個理念.其實,沒有一定的標準.
而且, 人,一出身已經面對不公平.
所以執著/堅持'公平'原則, 那對心理上有壓力.

人是有思考,有比較的,
找不到'公平',可能心有不甘.

回覆 stillgood20 的帖子

什麼是公平,
我有2個囝.
大囝吃橙,討厭蘋果.
細囝吃蘋果,不吃橙.
那樣, 公平,對應在水果上.
已不是數量問題.
唯有,一天橙,一天蘋果,一天香蕉…

另外,人出生已不公平.(或是公平模式不同)

細囝出生那天.醫院病房內, 隔離床,
有位女孩出生.
後來,發現是鄰居,居於楼上.
生活上,偶然,會見到女孩和她父母.

所以, 可以看到我囝和女孩的成長.
讀什麼小學,中學 ,…
究竟, 背後有幾多不同?相同?

事情好似由天註定,
所以,抱感恩的心.

就算資優,也有憂,也有不足.

PTL_L    發表於 21-10-6 00:11

醒目開學勳章 貢獻勳章

最近入城大單野....
我覺得可以做好d,讀好d,過一兩年讀會唔會好少少

唔知... 我就一直拉住阿仔,等佢行慢少少,一方面學校唔俾跳班 (佩服佢地跳咗幾次!) 一方面想入入間好d嘅大學

anyways, wkf 真係好鍾意做marketing

joyce_yanli    發表於 21-10-4 13:03
恐龍家