用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統計下:22-23年度有幾多20分報St. Mary自行分配 ...
樓主: JannyYin
go

統計下:22-23年度有幾多20分報St. Mary自行分配

JannyYin 發表於 21-11-25 05:17
中咗!感恩

恭喜 St Mary's 津龍不二之選

JannyYin 發表於 21-11-25 07:42
我就係SMCC VS GHS
唔知medicine係咩需要揀

反正都係差唔多風格的傳統女校,如果你女唔係「重英輕中」個D,我會揀SMCC,始終一條龍到高小就知係好大分別,心理狀態完全不同,如果能力高有責任感的小朋友其實唔辛苦,覺得谷係拉牛上樹個班始終係抽番來學生差距大,亦有些是中文問題。
如果重英輕中细細個已經話唔鐘意中文就揀GH,始終英小,不過又不需要純為英小揀GH, 因為SMCC是比較「英小」的中小。
其他,SMCC 小班24人,GH大班好似3/40人?
另外,SMCC可以遲D番學交通方便,及中學附近多野食好多。
一條龍之後預「整體成績」會跌,因為冇篩走band 3自然會拉低個mean,不過課程和教法冇大變,中英俱佳,叻個批仍然好叻好叻,去年都有個超級狀元,係掙在叻個批跳唔跳船。

964000 發表於 21-11-25 08:25
反正都係差唔多風格的傳統女校,如果你女唔係「重英輕中」個D,我會揀SMCC,始終一條龍到高小就知係好大分 ...

分析好全面,非常感謝!我啲都係諗緊英小中小嘅分別,多謝嗮

964000 發表於 21-11-25 08:25
不過又不需要純為英小揀GH, 因為SMCC是非常「英小」的中小呢樣有別於天神

SMCC?你係咪講緊SMCS呢?

PS:天神「英小」程度應不亞於SMCS啊。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 21-11-25 11:26
SMCC?你係咪講緊SMCS呢?

巳改
因為之前有人分享SMCC小學另有Science和Geography兩科都是in english的

回覆樓主:

仔仔同學今年2021抽中St. Mary 20分

som 發表於 21-11-25 23:48
仔仔同學今年2021抽中St. Mary 20分

恭喜嗮,可以做同學仔啦!